25.2.09

*Bernanke: Διορία 6 μηνών σε τράπεζες για εύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει μεγάλη μειοψηφική συμμετοχή στην Citi και σε άλλες μεγάλες τράπεζες, ο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben Bernanke, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μέλους της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του στο Κογκρέσο, ο Bernanke επισήμανε πως οι τράπεζες θα έχουν έξι μήνες να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια, και εάν και εφόσον δεν το καταφέρουν τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει αγοράζοντας μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές.

Τόνισε δε πως "χάνεται η ουσία" με την παραφιλολογία αναφορικά με τις εθνικοποιήσεις μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. Διευκρίνισε πως εθνικοποίηση για τον ίδιο σημαίνει πως η κυβέρνηση θα αποκτήσει το 100% μίας εταιρείας. "Δεν πιστεύω πως θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν πιστεύω πως χρειάζεται να κάνουμε κάτι σαν αυτό".

Σημείωσε πως πολλές μικρές τράπεζες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ η αγορά ABS έχει βελτιωθεί αρκετά. Απέδωσε δε την καθυστέρηση στην εφαρμογή του TALF σε νομικούς και διαδικαστικούς λόγους.

Σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, δήλωσε πως "ελλείμματα τρισ. δολαρίων δεν είναι βιώσιμα" και πως δεν είναι εφικτή η μελλοντική πορεία της οικονομίας με ελλείμματα αυτού του μεγέθους.

Επίσης, προειδοποίησε πως σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να οδηγηθούν οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η στεγαστική αγορά της χώρας.

Ο Bernanke ανέφερε επισήμανε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η στεγαστική αγορά σε συνδυασμό με την υπερβάλλουσα προσφορά στη στεγαστική αγορά "ενδέχεται να εμφανίσει σοβαρό κίνδυνο διολίσθησης της εν λόγω αγοράς κάτω από τα θεμελιώδη μεγέθη".

Ο ισχυρός άνδρας της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, παραδέχθηκε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για περιορίσει τις κατασχέσεις και να βοηθήσει τους δανειολήπτες να τροποποιήσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους έχει εγείρει σε ορισμένους το θέμα του "ηθικού κινδύνου". Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η στεγαστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με εκατ. κατασχέσεις και αυτό είναι ζήτημα ουσίας, όχι απλά για τον πιστωτή και το δανειολήπτη, αλλά και για το σύνολο του συστήματος.

"Έχει πολύ ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις. Και για αυτό πιστεύω πως υπάρχει κίνδυνος" τόνισε ο Bernanke.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χώρα πρέπει να παραβλέπει τους βραχυπρόθεσμους ηθικούς κινδύνους προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν θεωρεί πως ο πληθωρισμός αποτελεί βραχυπρόθεσμο πρόβλημα. Για την ακρίβεια, ανέφερε πως ο πληθωρισμός δεν "θα αποτελέσει πρόβλημα για τα επόμενα δύο χρόνια".

Αναφερόμενος στο σκηνικό στο διεθνή χρηματοπιστωτικό στερέωμα που είχε παρατηρηθεί το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2008, όταν ο ίδιος και ο τότε υπουργός Οικονομίας, Henry Paulson, είχαν ζητήσει από το Κογκρέσο να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυξημένες εξουσίες, ο Bernanke υπογράμμισε πως τότε η διεθνής οικονομία είχε βρεθεί "πολύ, πολύ" κοντά σε κατάρρευση. Η διεθνής συντονισμένη παρέμβαση απέτρεψε την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, έκτοτε οι κυβερνητικές προσπάθειες -όπως οι πρωτοβουλίες και οι πιστωτικές διευκολύνσεις που έγιναν υπό τη σκέπη του TARP- συνέβαλλαν στο να αποτραπεί σημαντική κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. "Η έγκριση του TARP ήταν κλειδί για την αποφυγή βαθύτερης κρίσης".

Επίσης, ο Bernanke υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης από την Fed, σχολιάζοντας πως "δεν είμαστε τελείως στο σκοτάδι. Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές τι πρέπει να γίνει. Δεν δρούμε βάσει λογικής βλέποντας και κάνοντας", απάντησε ο Bernanke σε ερώτηση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Ron Paul, πολέμιο της μέχρι τώρα πολιτικής της Fed έναντι της κρίσης.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση του πως οι πλέον πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα στεφθούν με επιτυχία.

Νωρίτερα, ο Bernanke επανέλαβε πως η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα τελειώσει φέτος και πως το 2010 “θα είναι έτος ανάκαμψης”, εάν οι δράσεις που θα ληφθούν από την κυβέρνηση οδηγήσουν σε σταθεροποίηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

"Εάν οι δράσεις που ληφθούν από την κυβέρνηση, το Κογκρέσο και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποδειχθούν επιτυχείς στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας -και μόνο σε αυτή την περίπτωση- είναι εύλογη η εκτίμηση πως η τρέχουσα ύφεση θα τελειώσει το 2009 και πως το 2010 θα είναι έτος ανάκαμψης” δήλωσε ο Bernanke στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του ενώπιον της επιτροπής.

Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ διέρχονται από “σοβαρή συρρίκνωση, που από ό,τι φαίνεται έχει συνεχιστεί στο α΄ τρίμηνο του 2009”.

http://www.capital.gr/news.asp?id=684185

No comments: