31.10.10

Γιατί ανέβηκαν τα σπριέεντς - σενάρια εκλογών - γκάλοπ

Σε µια συνεδρίαση της Οµάδας Στρατηγικού Σχεδιασµού την περασµένη εβδοµάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, αποφασίστηκε να υπάρξει διόρθωση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και να δοθεί στην ψήφο της 7ης Νοέµβριου πλην όλων των άλλων και χαρακτήρας «ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Και παρά τις απόψεις που διατυπώθηκαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ πως σύρεται στην ατζέντα της Νέας Δηµοκρατίας που έθεσε εξ αρχής θέµα αντιµνηµονιακής ψήφου στις εκλογές, αποφασίστηκε να γίνει το βήµα και να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η απόφαση ήταν συγκεκριµένα, να δώσει ο Γ. Παπανδρέου συνέντευξη (απορρίφθηκε πρόταση για το Ζάππειο και κατέληξαν στη διακαναλική) και αφού προηγηθεί µια διαρροή ότι «παίζει θέµα πρόωρων εκλογών», στο πλαίσιό της ο Πρωθυπουργός να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ως αποτέλεσµα ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσµατος στις εκλογές του Νοεµβρίου.

Υπενθυµίζεται σχετικά ότι αν πραγµατοποιηθούν πρόωρα εκλογές το διάστηµα ώς τον Μάρτιο του 2011 οπότε και συµπληρώνεται το 18µηνο από τις προηγούµενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι εκλογές αυτές θα πραγµατοποιηθούν µε λίστα και όχι µε σταυρό προτίµησης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόµος. 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4601550

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει στο ΠΑΣΟΚ η άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει την εποµένη της 14ης Νοεµβρίου, ανεξάρτητα από τα αποτελέσµατα των εκλογών (έτσι κι αλλιώς η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. αναµένεται να είναι µικρότερη από αυτήν των εθνικών εκλογών του 2009, άρα θα υπάρχει πρόσχηµα), να ζητήσει πρόωρες κάλπες µέσα στον Δεκέµβριο. Με αυτόν τον τρόπο, λένε, το ΠΑΣΟΚ – που θα να είναι και πάλι νικητής στο ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών σύµφωνα µε τις έως τώρα δηµοσκοπήσεις – θα αναβαπτίσει την εντολή του, θα αποστοµώσει πολιτικά τον κ. Σαµαρά και θα µπορέσει απερίσπαστο να προχωρήσει στις σκληρές µεταρρυθµίσεις (στο Δηµόσιο και τις ΔΕΚΟ) για τις οποίες έχει δεσµευτεί απέναντι στους δανειστές της χώρας. Μάλιστα, λένε όσοι τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, πως η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει και πάλι ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού το εκλογικό σύστηµα Παυλόπουλου µε το οποίο θα διενεργηθούν δίνει µπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόµµα.

Ολα αυτά σε συνθήκες... εργαστηρίου. Η πραγµατικότητα όµως µπορεί να αποδειχθεί πολύ διαφορετική. Για να κερδίσει το µπόνους των 50 εδρών το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκεντρώσει – όπως λένε οι εκλογολόγοι – τουλάχιστον 39,5% µε 5 κόµµατα στη Βουλή. Μια κυβέρνηση που αναγκάστηκε να πάρει τα πιο σκληρά µέτρα µετά τη µεταπολίτευση για να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας δεν είναι δύσκολο να χάσει 4,5 ποσοστιαίες µονάδες µέσα σε έναν χρόνο (είχε πάρει στις εθνικές εκλογές 43,9%) και µαζί και την ευρεία πλειοψηφία που έχει τώρα στη Βουλή. Σε µια τέτοια περίπτωση η χώρα θα µπει σε περιπέτειες, µε µία ανίσχυρη κυβέρνηση η οποία όχι µόνο δεν θα µπορεί να προχωρήσει σε τοµές, αλλά και θα οδηγήσει την οικονοµία σε σίγουρη χρεοκοπία: τα spreads θα εκτιναχθούν στα ύψη λόγω της κυβερνητικής αστάθειας και όσα πέτυχε έως τώρα ο κ. Παπανδρέου – µε τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού – θα πάνε στράφι. Τέτοια ρίσκα είναι επικίνδυνα για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να τα αναλάβει µόνο στην περίπτωση καθαρής ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σε µιά τέτοια περίπτωση, θα έµπαινε αµέσως σε αµφισβήτηση η πολιτική νοµιµοποίηση της κυβέρνησης, για τη λήψη των όποιων επώδυνων µέτρων προβλέπονται στο Μνηµόνιο.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=12&ct=8&artID=4601561

_________________________________

Να σημειώσω κάτι: όσο (και καλά) εκβιάζει ο ΓΑΠ με τις πρόωρες, άλλο τόσο εκβιάζουν και όλοι όσοι έχουν κάνει σημαία - και βέβαια "πολιτική" - το "ΌΧΙ στο Μνημόνιο", τίποτε άλλο έχουν να πουν;
Να θυμήσω και τον Αβραμόπουλο: κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε (κι εμείς η ΝΔ εάν είμασταν κυβέρνηση το 2010)

Τέλος, για να μην έχετε άγνοια για τα πιθανά ενδεχόμενα, διαβάστε το Οι προθεσµίες και η αυτοδυναµία Του ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  - απλά αντιγράφω ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ

Από την άλλη, η μόνη άλλη πιθανότητα φαίνεται στη παρακάτω γελοιογραφία - ΔΙΑΛΕΧΤΕ!

Σύνταξη στα 67 με την επόμενη μεταρρύθμιση

Το δεύτερο στάδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης βρίσκεται επί θύραις. Το κείμενο της Πράσινης Βίβλου υποδεικνύει ότι λίαν συντόμως εισερχόμαστε στη νέα φάση, η οποία θα οδηγήσει υποχρεωτικά στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ο ή στο 68ο έτος της ηλικίας. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή τάση για την αντιμετώπιση της κρίσης των δημοσίων συστημάτων ασφάλισης. Η Πράσινη Βίβλος για «επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα», που θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Ευρωβουλή, καθώς και τα δυσεπίλυτα προβλήματα των ελληνικών Ταμείων, που προσφεύγουν ακόμη και σε διαγραφή ανεξόφλητων εισφορών προκειμένου να εξασφαλίσουν τις τρέχουσες δόσεις, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Τα υποδείγματα της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών δείχνουν τον δρόμο. Σημαντικό είναι το ότι από το μοντέλο συντάξεων που υιοθετεί η Πράσινη Βίβλος απουσιάζει σχεδόν παντελώς η δημόσια χρηματοδότηση. 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100027_31/10/2010_420743

ΗΠΑ: Επιτάχυνση 2% στο ΑΕΠ γ΄τριμήνου

Η παραγωγή της αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε κατά το γ΄τρίμηνο περισσότερο από το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2% στο γ΄τρίμηνο.
Οι αναλυτές περίμεναν κατά μέσο όρο ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο +2%.

Στο β΄τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε εμφανίσει άνοδο 1,7%.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/610763/ArticleNewsWorld.aspx

C. Slim: Πωλήσεις ενεργητικών συστήνει στις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί να πωλήσει εθνικά περιουσιακά στοιχεία για να τονώσει την οικονομία και να μειώσει το έλλειμμα, δήλωσε ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Carlos Slim.
«Ακόμη και οι πιο επιθετικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, δεν επαρκούν,» δήλωσε ο κ. Slim σ το George Washington University Global Forum στην Νέα Υόρκη. «Είναι προσωρινά μέτρα.»

Ο κ. Slim, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στον κατάλογο του περιοδικού Forbes, είναι ιδιοκτήτης της Telefonos de Mexico και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων και κατέχει μερίδιο και στην εφημερίδα New York Times.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/610815/ArticleNewsWorld.aspx

30.10.10

Νέες εκτιμήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους από διεθνείς οίκους

Είναι νωρίς για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτιμά η Barclays Capital σε έκθεσή της που φέρει μάλιστα αυτόν τον τίτλο. Παρότι οι αγορές πιέζουν εμμέσως σε πρώιμη αναδιάρθρωση, η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας φαίνεται να έχουν κάνει σημαντικά βήματα, ώστε να αποφύγουν την «ελληνική» πορεία προς το μηχανισμό.
Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει «επανάληψη» της Αργεντινής, αφού πιθανότερο από τη χρεοκοπία είναι το σενάριο της αναδιάρθρωσης χρέους με τη στήριξη των Ε.Ε. - ΔΝΤ Και αυτή η περίπτωση όμως είναι πρόωρο να εξεταστεί, αφού η χώρα προχωράει με σημαντικά βήματα, αν και παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον. Μέχρι να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα, δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα της αναδιάρθρωσης, η οποία πάντως αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τα οφέλη. Μια τέτοια περίπτωση θα είχε νόημα μόνο όταν εξαντληθούν όλες οι υπόλοιπες επιλογές, σημειώνουν οι αναλυτές.
Οσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ αναμένεται και επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί και ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ να μην καλύπτουν τις επισφάλειες, για τις οποίες απαιτούνται ακόμη 3,5 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυξήσεις κεφαλαίων.
«Παράταση μνημονίου»
Η Citi, εξάλλου, θεωρεί ως πιθανή την επιμήκυνση της στήριξης της χώρας και μετά το 2013, καθώς η αναθεώρηση του ελλείμματος και τα τελικά στοιχεία για την πορεία των στατιστικών στοιχείων την περίοδο 2006 - 2009 έχουν ενισχύσει τους φόβους των αγορών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Η Citi θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια και εκτιμά ότι η πραγματική μείωση του ελλείμματος θα σημειωθεί από το επόμενο έτος.
Οσον αφορά στην ανάπτυξη, η Citigroup θεωρεί ότι η ύφεση το 2010 θα είναι της τάξης του 3,5% και θα αποκλιμακωθεί στο 2,3% το 2011. Την ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και ο πληθωρισμός, ο οποίος τοποθετείται για το 2010 στο 4,8% και για το 2011 στο 2,8%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1889870

Ν. Ρουμπινί: «Οικονομικό εκτροχιασμό» προβλέπει για τις ΗΠΑ

Επικείμενο «οικονομικό εκτροχιασμό» προβλέπει για την αμερικανική οικονομία ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Εάν επαληθευτεί, ο «εκτροχιασμός» θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας περιόδου στασιμότητας που θα χαρακτηρίζεται από μηδενική ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αποπληθωριστικές πιέσεις.
Ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Στο σημερινό του άρθρο στους Financial Times, ο «Dr Doom» αναγνωρίζει ότι η παροχή δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων απέτρεψε την παράταση της ύφεσης. Παρ’ όλα αυτά, τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η Fed την ερχόμενη Τετάρτη δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2011, οπότε, «το βάρος πέφτει στη δημοσιονομική πολιτική για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη διπλή ύφεση».
Όπως αναφέρει, οι ΗΠΑ παραμένουν σε «μη βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά». «Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πλήγμα στο δημοσιονομικό σκέλος. Αφορμή θα μπορούσε να είναι μια κρίση αναχρηματοδότησης χρέους σε κάποια αμερικανική πολιτεία», προειδοποιεί ο Ρουμπινί.
«Τα χειρότερα από τον οικονομικό εκτροχιασμό θα αποτραπούν χάρη στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι [ο Ομπάμα]… θα οδηγήσει τη χώρα σε μια στασιμότητα ιαπωνικού τύπου –στην οποία δύσκολα θα σημειώνεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, ενώ οι αποπληθωριστικές πιέσεις και η ανεργία θα παρατείνονται».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1889384

29.10.10

Νέα άνοδος για το spread του 10ετούς ομολόγου

Στο υψηλότερο σημείο από την 1η Οκτωβρίου κινείται το spread του δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.

Ειδικότερα το spread κινείται στα επίπεδα των 837 μονάδων βάσης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε διαμορφωθεί κάτω από τις 700μ.β.

Το spread του πενταετούς ομολόγου κινείται ανοδικά στις 968 μονάδες βάσης, ενώ του διετούς στις 866 μ.β.

Ανοδικές τάσεις και για το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι της ελληνικής χρεοκοπίας (CDS) που κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα των 790 μ.β. 

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/610697/Article.aspx

___________________________________-


ΧΑΑ@-2.7%

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται από την ΕΚΤ

Οι ελληνικές, οι ιρλανδικές και οι ισπανικές τράπεζες δεν ακολουθούν τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους στην απεξάρτηση από την έκτακτη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από αυτές τις τρεις χώρες απορρόφησαν το 61% των δανείων που παρείχε η ΕΚΤ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, τα δάνεια που απορρόφησαν Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία αντιστοιχούσαν στο 51% της ρευστότητας που χορήγησε η ΕΚΤ.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν την χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ στα 514,1 δισ. ευρώ «που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008», σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΚΤ.

«Τα ομόλογα όλων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα διαπραγματεύονται σαν να ήταν χαρακτηρισμένα ως τίτλοι junk, όπως και τα ομόλογα του ενός τρίτου των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και καταλήγει στο ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες των εν λόγω χωρών στην άντληση κεφαλαίων, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τα προγράμματα στήριξης.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/610733/ArticleNewsWorld.aspx

Τρισέ: Ναι στη περικοπή δαπανών από χώρες της ΕΕ

Είναι προτιμότερο να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες παρά να αυξηθούν οι φορολογίες εκτός και αν είναι αναγκαίο να επιβληθούν νέες φορολογίες. Ωστόσο η αρχή πρέπει να γίνεται με την περικοπή δαπανών και αυτό αφορά μη παραγωγικές δαπάνες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Τρισέ.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/610607/ArticleNewsWorld.aspx 


______________________________________


Όλοι τα ίδια λένε... λες και παίρνουν χαρτάκι...

Ευρώπη: Καμπάνες για χρέη και ελλείμματα και μόνιμο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων

Στη δημιουργία αμυντικών μηχανισμών έναντι μιας νέας οικονομικής κρίσης συμφώνησαν αργά τη νύχτα της Πέμπτης οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για περιορισμένες αλλαγές στη βασική συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της ένωσης και ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης προβλημάτων με τα χρέη των κρατών-μελών. Ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι ένα μόνιμο σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει το δίχτυ ασφαλείας των 440 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που δημιουργήθηκε το Μάιο για τα κράτη της Ευρωζώνης και το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέτει αυστηρούς όρους.
Αρχικώς η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίσθηκαν με επιφυλακτικότητα από τις υπόλοιπες χώρες, όταν έθεσαν ζήτημα αλλαγής της συνθήκης. Οι περισσότεροι ηγέτες εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές που πρότειναν Βερολίνο και Παρίσι, σε μία συνθήκη στην οποία κατέληξαν μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων και έγινε νόμος μόλις πριν από δέκα μήνες.
Ωστόσο στη συνέχεια οι ηγέτες αποδέχτηκαν, κάποιες φορές με επιφυλάξεις, τις μικρές αλλαγές που χρειάζονται για να προστατευθεί το Ευρώ.
Η Βρετανία πάντως έθεσε ως όρο να περιοριστούν οι δαπάνες της ΕΕ και η Πολωνία συνέδεσε την υποστήριξή της με μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, όπως έγινε γνωστό από διπλωμάτες.
Ωστόσο η Γερμανία δεν εξασφάλισε την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.
Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι να επεξεργασθεί τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Σήμερα λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ζώνης του Ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου. "Προτείνουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για να διασφαλίσουμε την χρηματο-οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης", πρόσθεσε.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15454&subid=2&pubid=73547150

Ε.Ε: Σοβαρό το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα διαπιστώνει ότι το υψηλό εμπορικό έλλειμμα της χώρας, προέρχεται από το σοβαρό πρόβλημα ανταγωνισμού και κυρίως λόγω της εξάρτησης από την εισαγομένη τεχνολογία και γνώση.
Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων αναμένεται να μετριάσει, μεσοπρόθεσμα, τα προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει τις προσδοκίες, που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη.
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεσή της, για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των «27», που δόθηκε, σήμερα, στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες .
Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό εμπορικό έλλειμμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις όπως αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα επιτευχθεί με τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους στην Ελλάδα . Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η χαμηλή εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού και η περιορισμένη τεχνολογία και ανάπτυξη.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο. Εκτιμά, επίσης, ότι παρά το πλεόνασμα που παρατηρείται στις υπηρεσίες, κυρίως χάρη στον τουρισμό και τη ναυτιλία, το έλλειμμα που διαπιστώνεται στο εμπορικό ισοζύγιο οδήγησε το 2009 σε έλλειμμα της τάξης του 11% του ΑΕΠ του τρέχοντος ισοζυγίου.
Η Επιτροπή σημειώνει, παράλληλα, ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία ως προς το ΑΕΠ, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, παρά τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων της ΕΕ, και η καινοτομία στην ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη τεχνολογία και τη γνώση.
Ο τομέας της μεταποίησης εκπροσωπούσε το 11% της απασχόλησης και του ΑΕΠ το 2008, με τα τρόφιμα, τα ποτά, τον καπνό, το διυλισμένο πετρέλαιο, τα βασικά μέταλλα και τα προϊόντα μετάλλου να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή σημειώνει, τέλος, ότι οι επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας σε θέματα περιβάλλοντος είναι περιορισμένες, γεγονός που οφείλεται στις αδυναμίες του ρυθμιστικού και διοικητικού πλαισίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Daily Telegraph: Κίνδυνος μποϊκοτάζ των ελληνικών ομολόγων

Κίνδυνο μποϊκοτάζ από τους επενδυτές των ομολόγων της Ελλάδας και των υπόλοιπων αδύναμων οικονομιών της περιφέρειας της ευρωζώνης, διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, εφόσον υιοθετηθούν τα σχέδια της Γερμανίας για τη δημιουργία μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι Γερμανοί προτείνουν τη λύση της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης σε περίπτωση κρίσης χρέους για μια χώρα μέλος της ευρωζώνης.
Αυτό καθιστά πιθανές μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα της Eυρωζώνης, κάτι που θα κάνει τα ομόλογα αυτά λιγότερο ελκυστικά.
Οι συντάκτες θεωρούν μάλιστα πιθανό το ενδεχόμενο οι δυσμενείς κινήσεις των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας τις τελευταίες ημέρες να οφείλονται στη νευρικότητα των επενδυτών λόγω των γερμανικών σχεδίων.
Όπως σημειώνεται, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι οι προτάσεις θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο για τις χώρες με υψηλά χρέη να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές, με το ρίσκο μιας «αυτοεκπληρούμενης κρίσης».
Στο τέλος του δημοσιεύματος, η Telegraph επισημαίνει ότι η διάσωση της Ελλάδας κινδυνεύει με αποτυχία καθώς θα αφήσει τη χώρα με ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ, «κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Υψηλότερο ελληνικό έλλειμμα εκτιμούν οι New York Times

Στο 8,9% του AEΠ ανεβάζουν το έλλειμμα του 2010 η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμά της, υψηλότερο από τον στόχο του Μνημονίου που ήταν 8,1% για φέτος.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η εξέλιξη δεν είναι δραματική, αλλά ωστόσο εγείρει ανησυχίες όσον αφορά την επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας και δείχνει ότι η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Μεγάλη κάμψη των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Σημαντική υποχώρηση κατά 2,3% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με αρχικά στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα την εγχώρια ζήτηση.
Τον Αύγουστο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν παρουσιάσει κάμψη 0,4%.
Σε ετήσια σύγκριση, τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 0,4%.
Αναλυτής της ING χαρακτήρισε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ως πλήρη απογοήτευση, λέγοντας ότι «ο δρόμος προς μια πλήρη ανάκαμψη δεν είναι εύκολος».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP




Τρ. Πειραιώς: Ενίσχυση κεφαλαίων κατά 1,05 δισ. ευρώ

Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα . Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα, η ΑΜΚ θα τεθεί προς έγκριση στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων.
Η τράπεζα έχει λάβει εγγυήσεις, υποκείμενες σε συνήθεις όρους, για την πλήρη κάλυψη της έκδοσης από τους χρηματοοικονομικούς οίκους Barclays Capital, Credit Suisse Goldman Sachs International και Morgan Stanley οι οποίοι θα ενεργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές της έκδοσης.
Η τιμή διάθεσης θα προσδιοριστεί πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς της ΑΜΚ (αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2011).
Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η προτεινόμενη ΑΜΚ έχει ως στόχο:
-Την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας
-Την ενδυνάμωση της θέσης της τράπεζας, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας, και
-Την παροχή δυνατότητας στην τράπεζα να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Η πραγματοποίηση της ΑΜΚ ύψους 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη Equity Tier I στο 9,5% και το δείκτη Tier I στο 10,8% (+200 μ.β.) pro forma με στοιχεία της 30 Ιουνίου 2010. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωνόταν στο 11,6%.
Η Τράπεζα έχει δεσμευθεί, ως είθισται, σε περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου (lock up) για περίοδο 180 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ΑΜΚ.
Κατά τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις που θα συγκληθούν, η Πειραιώς θα ζητήσει επίσης την έγκριση των μετόχων για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 250 εκατ. ευρώ, με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, ούτως ώστε να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της ευελιξία, αποκτώντας τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά της, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο.
Οι λεπτομερείς όροι του ΜΟΔ θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας πριν από την έκδοση των τίτλων του. Το ΜΟΔ θα υπόκειται ομοίως στον παραπάνω περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου (lock-up).
Η ΕΓΣ αναμένεται να συγκληθεί αρχικά για την 23η Νοεμβρίου 2010. Μετά από την έγκριση της ΑΜΚ σε αρχική ή σε επόμενη επαναληπτική ΕΓΣ, η δημόσια προσφορά της ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011.
Οι λεπτομερείς όροι της ΑΜΚ θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς.
Σχολιάζοντας την ΑΜΚ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Σάλλας έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα για την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής μας βάσης μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από κάθε πιθανή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1889178

27.10.10

Νέος πλούτος

Παραμονή της επετείου του ΟΧΙ, νομίζω οτι είναι η καλύτερη συγκυρία για να προσπαθήσει κάποιος να σκεφτεί με λογική και αριθμούς.

Αυτά είναι τα νούμερα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011. Ίσως κάποιοι γράψουν ότι υποτιμώ τις δαπάνες, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσχεδιάζονται να ανέλθουν σε €110δισ.. Αλλά εγώ στέκομαι σε αυτό που διαβάζω στους βασικούς πίνακες, ας μου υποδειχτεί το σωστό.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να επέλθει μια σχετική ισορροπία στα παραπάνω νούμερα, είτε τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν είτε οι δαπάνες (πρωτογενείς-τοκοχρεολύσια) να μειωθούν είτε και τα έσοδα να αυξηθούν και οι δαπάνες να μειωθούν ταυτόχρονα, καθώς καμία οικογένεια-καμία επιχείρηση-κανένας οργανισμός-καμία οντότητα δεν στέκεται με τέτοια νούμερα προϋπολογισμού/απολογισμού. Κι αν στέκεται, αυτό συμβαίνει πρόσκαιρα, πουλώντας ότι περιουσία υπάρχει, μέχρι αυτή να τελειώσει και να μείνουν μόνο οι δόσεις και οι τόκοι. Άλλοι βέβαια μας γράφουν ότι και κάποτε υπήρχε η Πάουερ, η Ούλεν και η Ζήμενς και τώρα (ακόμα) έχουμε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, και, γενικά, υπάρχει διάσταση απόψεων ακόμα και μεταξύ βαρυσήμαντων ξένων οίκων για το εάν έχουμε ήδη χρεοκοπήσει, μας συμφέρει να χρεοκοπήσουμε ή ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Χωρίς να επισέλθω σε ανούσιες λεπτομέρειες (όπως: τόσα οι λήξεις ομολόγων του 2012 ή 2013, -3%ΑΕΠ η ύφεση 2011, τόσο θα αυξηθούν τα έσοδα ΦΠΑ το 2012 ή "το 2011 το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ" κλπ.), διατυπώνω το αναμφισβήτητο ερώτημα:

Από που θα προέλθει ο νέος πλούτος για να πληρωθεί το έλλειμμα και το χρέος;

Μερικές απαντήσεις:
- δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί ποτέ, ότι κι αν γίνει
- θα δοθεί πολιτική λύση, πχ α. το Ισραήλ, στα πλαίσια της συνεργασίας των τελευταίων μηνών, "δίνει χαρτάκι" στους ομοεθνείς χρηματο-οικονομικούς οίκους να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα, β. η Μέρκελ πείθει τις ορδές των γερμανών τουριστών να έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές, γ. η Κίνα αγοράζει ελληνικά ομόλογα ως αντάλλαγμα για τα ελληνικά λιμάνια-πύλη για την Ευρασία
- τα ελληνικά προϊόντα, κυρίως τα αγροτικά αλλά και "είδη πολιτισμού", οδηγούν την χώρα σε έξοδο από τη κρίση με μεγάλη αύξηση των εξαγωγών
- εκμετάλλευση νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών, πχ χρυσός, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σε συνεργασία με την Κύπρο και τη Τουρκία, η οποία σχεδιάζει επενδύσεις $10δισ. στην Ελλάδα
- αρκούν οι σχεδιάζομενες επενδύσεις αλλοδαπών και εγχωρίων σε ΑΠΕ/ενέργεια - υποδομές/μεταφορές - περιβάλλον - real estate - τυχερά παιχνίδια

Ανάκαμψη 6,6% στις πωλήσεις νεόδμητων ΗΠΑ

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο απ’όσο αναμενόταν τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια πώλησης αυξήθηκαν κατά 6,6% και διαμορφώθηκαν στα 307.000 (στο 12μηνο.)

Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων θα αυξηθούν 4,2%.

Τον Αύγουστο οι πωλήσεις κατοικιών είχαν παραμείνει αμετάβλητες σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/610492/ArticleNewsWorld.aspx

NEW RESIDENTIAL SALES IN SEPTEMBER 2010
Sales of new single-family houses in September 2010 were at a seasonally adjusted annual rate of 307,000, according to estimates released jointly today by the U.S. Census Bureau and the Department of Housing and Urban Development.
This is 6.6 percent (±16.9%)* above the revised August rate of 288,000, but is 21.5 percent (±13.3%) below the September 2009 estimate of 391,000.
The median sales price of new houses sold in September 2010 was $223,800; the average sales price was $257,500. The seasonally adjusted estimate of new houses for sale at the end of September was 204,000. This represents a supply of 8.0 months at the current sales rate
.

http://www.census.gov/const/newressales.pdf

_____________________________________

Ο τίτλος είναι κάπως παραπλανητικός...
Τον Σεπτ2010 πουλήθηκαν μόλις 24,000 νέα σπίτια σε όλες τις ΗΠΑ...

Juncker: "Απαράδεκτες" οι γαλλογερμανικές προτάσεις για τις ποινές

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης επέκρινε έντονα τη γαλλο-γερμανική γραμμή για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα ελλείμματα των κρατών μελών ως ασθενή και «απαράδεκτη,» σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Jean-Claude Juncker καταδίκασε τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν από τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αυστηροποίηση του Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν είναι αυστηρές.

«Η συμφωνία αυτή με τη μορφή που έχει είναι απαράδεκτη, γιατί δεν εγγυάται μια αυστηρή διαδρομή για τη σταθερότητα και [δεν διασφαλίζει] ένα πειστικό σύμφωνο σταθερότητας», είπε στην εφημερίδα Die Welt.

«Σε αυτό το πλαίσιο, απορρίπτω οποιαδήποτε αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ,» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως δεν του ζητήθηκε η γνώμη ούτε από Βερολίνο ούτε από το Παρίσι για το θέμα, πριν ο Γάλλος πρόεδρος  Nichola Sarkoky και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merckel καταλήξουν σε συμφωνία επί του θέματος την περασμένη εβδομάδα στη Deauville της Γαλλίας.
 
http://www.capital.gr/News.asp?id=1074695

BIS: Μείωση απαιτήσεων ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας

Οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας - του Δημοσίου, των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων - μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 κατά 27 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS). 
Συγκεκριμένα, το σύνολο των απαιτήσεων των ξένων τραπεζών ανήλθε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα 208 δις δολάρια από 235 δισ. δολάρια στο τέλος του Μαρτίου 2010. Η μείωση είναι μικρότερη, αν υπολογισθεί σε ευρώ, λόγω της ανατίμησης που σημείωσε το δολάριο στο διάστημα αυτό έναντι του ευρώ (η BIS εκτιμά τη συναλλαγματική επίδραση σε 7,5 δισ. δολάρια).
Στο σύνολο της Ευρώπης, σημειώθηκε μεγάλη μείωση κατά σχεδόν 800 δισ. δολάρια των απαιτήσεων από ξένες τράπεζες, με το ύψος τους να διαμορφώνεται στα 15,5 τρισ. δολάρια από 16,3 τρισ. δολάρια το Μάρτιο του 2010.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, περισσότερο από το 50% της μείωσης - πάνω από 470 δισ. δολάρια - οφείλεται στην κατά 16% περικοπή των απαιτήσεων ξένων τραπεζών έναντι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά στο παραπάνω διάστημα, λόγω της κρίσης χρέους και της προσφυγής της Ελλάδας στο Μηχανισμό Στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι απαιτήσεις των γερμανικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 17% σε 36,8 δισ. δολάρια και των γαλλικών τραπεζών κατά 19% στα 57,3 δισ. δολάρια. Στη μείωση αυτή συνέβαλε, σύμφωνα με τη WSJ, η αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών στην Ελλάδα μηδενίστηκε και των ολλανδικών μειώθηκε πάνω από το μισό στα 5,3 δισ. δολάρια.
Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε μείωση των συνολικών απαιτήσεων τους έναντι των ξένων χωρών κατά 35 δισ. δολάρια στα 196 δισ. δολάρια, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι υποχρεώσεις τους - ουσιαστικά οι καταθέσεις στα καταστήματα που έχουν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης - κατά 37 δισ. δολάρια στα 113,6 δισ. δολάρια. Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό - ουσιαστικά στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης - μειώθηκαν κατά 19 δισ. δολάρια στα 140 δισ. δολάρια στο τέλος του Ιουνίου.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Εκτοξεύεται το spread του δεκαετούς

19:00 σπριένντς@800μβ

Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών τίτλων αντί γερμανικών bund βρίσκεται στις 748 μ.β. - πενταετή ελληνικά CDS στις 679 μ.β.
XAA@ -1,3% ή 1588
Παπακωνσταντίνου: Άνω του 15% το έλλειμμα 2009 - Η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να κυμανθεί στο 4% εφέτος και μεταξύ 2,5% με 3% το 2011


Σερβία: Μέσω της αγροτικής οικονομίας η έξοδος από την κρίση

Την άποψη ότι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της Σερβίας, είναι η μόνη λύση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, Σάσα Ντράγκιν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, σε συνέδριο για τη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
«Η αγροτική οικονομία αποτελεί αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Σερβία και αυτό φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου, κατά την τελευταία διετία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας, έφτασαν στα 2 δισ. δολάρια το 2009. Σημειώνεται ότι ο κλάδος παρουσίασε συναλλαγματικό πλεόνασμα από τις εξαγωγές 650 εκατ. δολαρίων, ενώ η πορεία των αγροτικών εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, έχει αυξηθεί κατά 25%, σε σύγκριση με το επίπεδο των αγροτικών εξαγωγών, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




26.10.10

Tudor Says Yuan Gains Would Add More Jobs Than Fed Easing

Paul Tudor Jones, founder of $11.5 billion hedge-fund firm Tudor Investment Corp., said a revaluation of China’s renminbi would do more to cut U.S. unemployment than asset purchases by the Federal Reserve.
A 30 percent revaluation of China’s currency against the dollar over two years, followed partially by other nations such as Brazil, Russia and India, would result in a trade-weighted 8.5 percent depreciation of the U.S. currency, Jones said in an Oct. 21 investor letter. This strategy would create 3 million jobs in the U.S. and cut the unemployment rate by 1.4 percent by 2014, he said.
A revaluation is “almost six times as powerful in reducing unemployment as the Fed’s $1+ trillion worth of quantitative easing,” Jones, 56, said in the letter, a copy of which was obtained by Bloomberg. “The Fed’s large-scale asset purchases will have a minimal impact on unemployment that completely fades to zero by 2015.”

http://www.bloomberg.com/news/2010-10-26/tudor-says-gains-in-china-s-yuan-would-add-more-u-s-jobs-than-fed-easing.html

___________________________________________

Βλέπουμε - σύμφωνα με τους υπολογισμούς - πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα και τι απαιτείται ώστε να στρέψουν έστω και λίγο σε διαφορετική φορά... και μιλάμε για λίγο... για πολύ λίγο...

Επιπλέον, και αυτός δε βλέπει σύνδεση μεταξύ τυπώματος και μείωσης της ανεργίας - που είναι το ζητούμενο... Όμως, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ από το τύπωμα, ποιοι άραγε;

Voters `Ripe for Change' Signal Republicans to Add 6 Governors

Republicans are poised to win the most governorships since 1994 as candidates including Pennsylvania’s Tom Corbett, Michigan’s Rick Snyder and Ohio’s John Kasich seize on the faltering economy and persistent unemployment in bids to take over Democrat-led states.
The party may gain six or more seats in the 37 elections on Nov. 2, polls show, including in states held by Democrats such as Illinois, Oklahoma, New Mexico and Wisconsin. That would be the most Republican wins in 16 years, giving the party 30 of the 50 statehouses, according to the National Governors Association, and toppling the Democrats’ 26-24 majority.

http://www.bloomberg.com/news/2010-10-26/voters-ripe-for-change-signaling-republicans-may-gain-six-governor-seats.html

Mortgages to Drop Below $1 Trillion in 2011 to Least Since 1996

Home lending in the U.S. will fall below $1 trillion next year to the lowest level since 1996, according to the Mortgage Bankers Association.
Originations will decline to $996 billion in 2011, from a projected total of $1.4 trillion this year, the trade group said today in a statement released during its annual conference in Atlanta. Lending reached a record $3.8 trillion in 2003 as refinancing soared, with new loans remaining elevated over the next few years as home prices and sales boomed.
Rates that are unlikely to go lower even if the Federal Reserve buys more U.S. debt will cause refinancing to dissipate by the second half of next year, Jay Brinkmann, the mortgage group’s chief economist, said. A rush by U.S. homeowners to refinance at near record-low interest rates has marked a rare bright spot for the mortgage industry, under attack for choking the economy with shoddy loans and botched foreclosures.
“With these interest rates, you cannot be having a bad year in 2010,” Dan Arrigoni, chief executive officer of Minneapolis-based U.S. Bancorp’s mortgage unit, the sixth- largest U.S. home lender, said yesterday during a panel at the conference. “It will probably go down as ranking number one or two for us, both in terms of production and profits.”
Loan rates are influencing refinancing levels even more than during the last explosion in mortgages because tighter lending standards and an almost 30 percent drop in U.S. property prices since their 2006 peak are limiting consumers’ use of cash-out refinancings to tap home equity, said Brinkmann of the Washington-based Mortgage Bankers Association.
Refinancing to Drop
As new-mortgage volumes decline, lenders will need to trim their operations and face greater competition for loans that reduces lending margins, Brinkmann said.
Total home lending will drop next year because refinancing will fall “as mortgage rates increase and the pool of eligible borrowers shrinks,” the group said in the statement. More loans for home purchases will offset some of that decline, as “existing home sales recover and home prices stabilize.”
This year’s estimated $480 billion of home-purchase mortgages would be the lowest total since 1993, Brinkmann said. Next year, such lending may rise to $626 billion, as refinancing falls to $370 billion from $921 billion, his projections show.
Home-loan executives including Arrigoni and Todd Chamberlain, who oversees mortgage lending at Birmingham, Alabama-based Regions Financial Corp., said at the conference that they will be able to respond to lower originations because they expanded this year by adding temporary workers and authorizing overtime for existing employees.

http://www.bloomberg.com/news/2010-10-26/mortgages-to-drop-below-1-trillion-in-2011-to-least-since-1996.html

Νέα πρόταση για ανταλλαγή ή ενοικίαση σταθμών της ΔΕΗ

Iσχύ 900 MW από λιγνιτικούς σταθμούς θα πρέπει να παραχωρήσει η ΔEH σε τρίτους είτε μέσω της ανταλλαγής σταθμών είτε μέσω της ενοικίασής τους με συμβάσεις 10ετούς ή και 15ετούς διάρκειας. Eπιπλέον 900 MW θα απολέσει η ΔEH μέχρι το 2020 μέσω της υποχρεωτικής απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων μονάδων, περιορίζοντας έτσι τη συνολική της λιγνιτική παραγωγή από τα 5.200 MW σήμερα στα 3.400 MW.
Aυτό είναι το σχέδιο που η E.E. έχει κρίνει ως ικανοποιητικό και ισοδύναμο της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τον δεύτερο γύρο επαφών των ελεγκτών της E.E. με τους αρμοδίους στην Aθήνα, την περασμένη εβδομάδα.
Oι ελεγκτές εμφανίζονται να προκρίνουν την ενοικίαση σταθμών και συγκεκριμένα την παραγωγή ενός συγκεκριμένου σταθμού, που θα διατίθεται σε τρίτους με μακροχρόνια σύμβαση σε τιμή κόστους. Το μοντέλο αυτό μοιάζει άμεσα εφαρμόσιμο, έναντι εκείνου της ανταλλαγής, το οποίο πάντως δεν απορρίπτουν όπως έκαναν με το μοντέλο της εικονικής πώλησης. Oι κατευθύνσεις που δόθηκαν στη δεύτερη συνάντηση –που είχαν με τη διοίκηση της ΔEH και η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους υπόλοιπους φορείς και την πολιτική ηγεσία του ΥΠEKA– ήταν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και να εμφανίσουν ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή του στην επόμενη συνάντηση που έχει οριστεί για τα μέσα Nοεμβρίου.
Yπέρ του μοντέλου αυτού τάσσονται, επίσης, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταθέσει προκαταρκτικό και προφορικό ενδιαφέρον στη ΔEH. Ωστόσο, στην πρώτη προσπάθεια εξειδίκευσης διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του. Tο σημαντικότερο είναι η νομιμότητα της εκχώρησης ισχύος σε τιμή κόστους και όχι στην αξία που διαμορφώνεται στην αγορά, δεδομένου ότι η ΔEH είναι εισηγμένη εταιρεία. O προβληματισμός αυτός διατυπώθηκε και στους ελεγκτές, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέπεμψαν για την αναζήτηση λύσεων στην ευρωπαϊκή εμπειρία.
Η ΔEH και το υπουργείο φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένα και για τα πολιτικής φύσεως προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου. «Φανταστείτε τον αντίκτυπο που θα έχει πιθανή εκχώρηση ισχύος σε τιμή κόστους στην Aλουμίνιον της Eλλάδος», τόνιζε επ’ αυτού παράγοντας της αγοράς, επισημαίνοντας το βεβαρημένο ιστορικό των δύο εταιρειών και κυρίως τις θέσεις της ΓENOΠ.
Σε ό,τι αφορά το μοντέλο της ανταλλαγής σταθμών, η Kομισιόν φέρεται να μην το προτιμά λόγω της χρονοβόρας διαγωνιστικής διαδικασίας. Eκτός αυτού, οι δυνατότητες περιορίζονται μόνο με εταιρείες από γειτονικές χώρες με τις οποίες το ελληνικό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο, ουσιαστικά με την Iταλία και τη Bουλγαρία. H ΔEH φέρεται να συζητεί τόσο με την ENEL όσο και με την Edison την ανταλλαγή σταθμών. Οι κατευθύνσεις ωστόσο των Bρυξελλών είναι να «τρέξει» το μοντέλο της ενοικίασης ως πιο άμεσα εφαρμόσιμο και μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_26/10/2010_420038

Οι ΗΠΑ πούλησαν ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο

Οι ανωμαλίες που επικρατούν στις διεθνείς πιστωτικές αγορές έγιναν καταφανείς όταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πούλησε ομόλογα με αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά και η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει για πρώτη φορά 50ετή ομόλογα.
Και οι δύο αυτές εξελίξεις καταδεικνύουν τις δύσκολες αποφάσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σε μια περίοδο που τα επιτόκια κινουνται σε ιστορικά αρνητικά επίπεδα και η Federal Reserve είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές ενεργητικών προκειμένου να τονώσει την οικονομία και να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό.

Οι επενδυτές που πιστεύουν ότι η Fed θα επιτύχει (το οποίο θα μεταφραστεί σε υψηλότερο πληθωρισμό) δέχτηκαν yield της τάξης του μείον 0,55% για 10 δισ. δολ. σε Treasury inflation protected securities Tips (χρεόγραφα προστασίας από τον πληθωρισμό), τα οποία αποζημιώνουν τους κατόχους όταν ανεβαίνει ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Παράλληλα, η Goldman απευθύνθηκε σε λιανικούς επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζεται να πωλήσει 50ετή ομόλογα ύψους 250 εκατ. δολαρίων τα οποία θα δίνουν επιτόκιο έως 6,25%.
Οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές αγόρασαν το 39% της πώλησης των Tips, περισσότερο από τον μέσο όρο του 30% στις έξι προηγούμενες πωλήσεις Tips.

Το αρνητικό επιτόκιο για τα Tips είναι ευτύχημα για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς χαμηλώνει το κόστος χρηματοδότησης της έκδοσης.

Ωστόσο μπορεί να εμπεριέχει προβληματα για τους κατόχους ομολόγων στο μέλλον, επειδή ο υψηλότερος πληθωρισμός θα εξανεμίσει την αξία των χρεογράφων σταθερού εισοδήματος χωρίς ρήτρα πληθωρισμού.



ΠΗΓΗ: FT.com

Fed: Αγορά ομολόγων $2,5 δισ.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 2,5 δισ. δολαρίων ωρίμανσης 2021 έως 2040 προχώρησε η Federal Reserve Bank of New York στο πλαίσιο επανεπένδυσης των εσόδων από χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS).

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι διαπραγματευτές προσέφεραν ομόλογα αξίας 11,305 δισ. δολ. Μετά την πώληση η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε 4 μ.β. στο 2,6%.


http://www.marketwatch.com/story/fed-buys-25-bln-in-bonds-treasurys-stay-down-2010-10-26

The purchase or sale of Treasury securities on an outright basis adds or drains reserves available in the banking system. Such transactions are arranged on a routine basis to offset other changes in the Federal Reserve’s balance sheet in conjunction with efforts to maintain conditions in the market for reserves consistent with the federal funds target rate set by the Federal Open Market Committee (FOMC).

http://www.newyorkfed.org/markets/pomo/display/index.cfm?date=10262010

Treasury Inflation Bets Rise to Five-Month High on Outlook for Fed Easing

Treasury-market inflation bets rose to a five-month high as traders wagered that bond purchases by the Federal Reserve will spur consumer-price growth.
The gap between yields on U.S. 10-year notes and equivalent inflation-linked securities, a gauge of price expectations called the breakeven rate, widened as investors bet the Fed will be successful in sparking inflation. Mohamed A. El-Erian, chief executive officer of Pacific Investment Management Co., led analysts and investors who say so-called quantitative easing will push up inflation.

http://www.bloomberg.com/news/2010-10-26/treasury-inflation-bets-rise-to-five-month-high-on-outlook-for-fed-easing.html





ΗΠΑ: Πτωτικά σε μηνιαία βάση, ανοδικά σε ετήσια ο δείκτης τιμών κατοικιών Αυγούστου

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των μονοκατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη κατοικιών S&P/Case Shiller με τη συμμετοχή 20 μητροπολιτικών περιοχών στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης σημείωσε πτώση 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, εντός των εκτιμήσεων. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,7%, με βραδύτερο ρυθμό από την αύξηση του 3,2% του Ιουλίου.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=239841&nt=108&lang=1

_______________________________________

με κεφαλαία - φωνάζω:

Η ΟΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ (US) ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΑΝΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ...
ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΜΠΟΣΟΥΣ...

Volcker Not Worried About Short-Term Inflation

Inflation is not a problem right now. It won't be a problem next year, it won't be a problem for several years
 I see no possibility, frankly, that a deflation will take place

Over a period of time, price stability will be conducive to a strong economy

http://www.foxbusiness.com/markets/2010/10/26/volcker-sees-short-term-inflation-problem/

________________________________

Δεν μας φώτισε ιδιαίτερα...

Γ. Γραμματίδης: Ενισχύστε ΤΩΡΑ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Την ανάγκη ενίσχυσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η αγορά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γ. Γραμματίδης, ο οποίος και τόνισε ότι εάν τα νέα αυτά μέτρα παραμείνουν ως έχουν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα επιτύχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο κ. Γ. Γραμματίδης από το βήμα του 11ου συνεδρίου PRODEXPO που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, σημείωσε τα ακόλουθα: «Εφέτος το συνέδριο λαμβάνει χώρα υπό το καθεστώς μιας βαθιάς ύφεσης πού πλήττει την Ελληνική οικονομία. Πλήττεται ειδικότερα καίρια η οικοδομική δραστηριότητα πού είναι από τους βασικότερους παραστάτες της ανάπτυξης». Επεσήμανε ότι «το ερώτημα δεν πρέπει να είναι «μικρός ή μεγάλος δημόσιος τομέας», αλλά «αποτελεσματικός ή μη αποτελεσματικός δημόσιος τομέας». Κι αυτό συνεπάγεται την απόσυρση του κράτους από τους κλάδους όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, όπως είναι η οικοδομή. Το κράτος, παράλληλα, θα πρέπει να έχει ισχυρή κι αποτελεσματική παρουσία στον κοινωνικό τομέα, συμπεριλαμβανόμενης της επιδότησης και συντήρησης των υποδομών (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, υδάτινοι πόροι, περιβάλλον, συγκοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα) παράλληλα με τον ιδιωτικό πυλώνα και να αναπτύξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω των Συμβάσεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ».

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του ο κ. Γραμματίδης τόνισε «Τα στοιχεία πού καθορίζουν την ανάπτυξη, δηλαδή η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις και η λήψη μέτρων πού διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και συντελούν στην παραγωγή πλούτου, σε συνδυασμό με την λελογισμένη και στοχευμένη αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων των πολιτών με τρόπο πού να εξασφαλίζει τουλάχιστον την σιωπηλή ανοχή τους, είναι ακριβώς εκείνα πού μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου. Θεωρούμε, λοιπόν, λάθος την περαιτέρω μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και καλούμε την Κυβέρνηση, αντίθετα, να το αυξήσει δραστικά ώστε να τονώσει την αγορά. Εάν τα νέα αυτά μέτρα παραμείνουν ως έχουν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα επιτύχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση οδηγώντας την οικονομία σε σοβαρά αδιέξοδα».

«Παραθυράκι» για τη φορολόγηση των κρυφών καταθέσεων στην Ελβετία βρήκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Συμφωνία με την οποία θα φορολογηθούν τα 100-125 δισ. στερλίνες που έχουν «καταχωνιάσει» Βρετανοί καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να πληγεί το περιβόητο τραπεζικό απόρρητο, πέτυχαν Βέρνη και Λονδίνο.

Ουσιαστικά, η συμφωνία επιτρέπει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα χρήματα που έχουν καταθέσει οι πολίτες τους στις ελβετικές τράπεζες, προστατεύοντας την ίδια ώρα την ταυτότητα των καταθετών, σύμφωνα πάντα με το διάσημο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο.

Ανάλογη συμφωνία αναμένεται να υπογράψουν η Ελβετία με τη Γερμανία, καθώς υπολογίζεται ότι οι Γερμανοί καταθέτες τηρούν 200 δισ. ευρώ στην Ελβετία.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=88433

Pimco: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε τρία χρόνια- Τι λέει η S&P

Κι ενώ το κλίμα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό δείχνει να αλλάζει, με ολοένα και περισσότερες «ψήφους εμπιστοσύνης» προς τις ελληνικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και συγκράτησης του χρέους, η Pimco εξακολουθεί να στοιχηματίζει στη χρεοκοπία της χώρας μας.

«Η Ελλάδα ενδεχομένως να οδηγηθεί στη χρεοκοπία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος δεν μοιάζουν αρκετά να περιορίσουν το χρέος της χώρας» εκτιμά ο επικεφαλής της Pacific Investment Management, Mohamed A. El-Erian.
«Η χρεοκοπία είναι πιθανή εφόσον μπορεί να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες και να γίνει με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με ανατίμηση, προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα» ανέφερε ο επικεφαλής της Pimco, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στη Νέα Υόρκη. «H εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης», πρόσθεσε.
«Στο τέλος της διαδικασίας ( του Μνημονίου, το 2013) το βάρος του χρέους πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι ήταν στην αρχή», σημείωσε και υποστήριξε ότι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σε κάποιο σημείο, όταν και το υπόλοιπο σύστημα θα αναγκαστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Standard & Poor's, Ντίμαν Σέρμα, τόνισε ότι δεν βλέπει ελληνική χρεοκοπία, καθώς «ο σχεδιασμός ήταν ανέκαθεν να βρεθεί μια συλλογική λύση» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

reporter

freedom fries

Οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011 «βλέπει» ο Γ. Προβόπουλος

Οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πρόβοπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες υπογράμμισε πως έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρασαν επιτυχώς τα stress test της CEBS τον περασμένο Ιούλιο, τα οποία είχαν πολύ αυστηρές παραδοχές, επεσήμανε.
Χαρακτήρισε ακόμη θετική εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και υποστήριξε ότι προτεραιότητα τους πρέπει να είναι η ενίσχυση των ισολογισμών τους.
Αναφερόμενος στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει μία σειρά τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και με το χρόνο θα μειώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. To 2010 το έλλειμμα αυτό, όπως είπε, θα υποχωρήσει ελαφρά στο 10% περίπου.
Ανέφερε επίσης ότι η ύφεση φέτος θα είναι περίπου της τάξεως του 4% και το 2011 στα επίπεδα που προβλέπει και η τρόικα (-2,7%).
Ο κ. Προβόπουλος απέδωσε στην ύφεση τη μείωση της ζήτησης για δάνεια και επομένως την υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης.
Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, επεσήμανε ότι το ύψος των βασικών επιτοκίων είναι κατάλληλο και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Τόνισε ότι τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής χρειάζονται ακόμα επί του παρόντος, καθώς οι αγορές δεν έχουν πλήρως ομαλοποιηθεί. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν βλέπει κίνδυνο διπλής ύφεσης. Αν και η ανάπτυξη θα μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο, όπως αναμενόταν, ωστόσο δεν θα χάσει τη δυναμική της.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Oι συστάσεις Προβόπουλου για τη μείωση των δαπανών κινούνται στους εξής άξονες:
1. Mείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε μόνιμη βάση.
2. Oι μετατάξεις θα πρέπει να ελεγχθούν και οι προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και δήμους να γίνονται μέσω του AΣEΠ.
3. Πλήρης επανεξέταση και κατάργηση όλων των νομικών διαύλων μέσω των οποίων επιδόματα και άλλες μισθολογικές ρυθμίσεις σε υπαλλήλους με εξαιρετικά προσόντα, διεκδικούνται και λαμβάνονται εν συνεχεία από δεκάδες χιλιάδες άλλους δημόσιους υπαλλήλους.
4. Nα καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία όσοι εργάζονται επί διετία σε γραφεία βουλευτών, δικαιούνται να γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
5. Kατάργηση της απόσπασης υπαλλήλων σε γραφεία πολιτικών κομμάτων.
6. Πλήρης επανεξέταση των προσλήψεων εκπαιδευτικών, αφού η Eλλάδα, αναλογικά διαθέτει τους διπλάσιους από τη Φινλανδία, που έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.
7. Συγκράτηση των δαπανών σε AEI και TEI.
8. Nα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνται οι μαθητές των απομακρυσμένων χωριών, αφού έχει λάβει χαρακτήρα επιδότησης υπεραστικών λεωφορείων.
9. Έλεγχος των δαπανών στους OTA, οι οποίες αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.
10. Oι OTA να εισπράττουν τα έσοδά τους, μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας, και όχι να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
11. Nα αναστείλουν κάποιοι φορείς, όπως τα KAΠH, κάποιες δραστηριότητες, μέχρι να επανέλθει η δημοσιονομική σταθερότητα.
12. Nα καταργηθούν οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί που διατηρούν υπερχρεωμένοι δήμοι.
13. Aλλαγή στο καθεστώς προμηθειών στα νοσοκομεία.
14. Nα στεγαστούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δήμοι σε δημόσια ακίνητα.
15. Nα καταργηθεί ο φόρος υπέρ της EPT και το ποσό αυτό να πάει υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους.
16. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις στους περισσότερους από τους 5.000 οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου.
17. Aναστολή της λειτουργίας δραστηριοτήτων, όπως της Γενικής Γραμματείας Nέας Γενιάς.
18. Συγχώνευση των δημοσίων τηλεοπτικών σταθμών σε έναν ή δύο, και να καλύπτουν τουλάχιστον 70% του κόστους λειτουργίας τους, μέσω των διαφημιστικών εσόδων τους.
19. Pιζικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των συγκοινωνιακών φορέων και όλοι οι επιβάτες να πληρώνουν εισιτήριο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=73361159

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται:
  • Οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, «Πρίσμα», Κανάλι της Βουλής) είναι πολλοί για μια χώρα σαν την Ελλάδα, λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και εξαιρετικά υψηλό λειτουργικό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. «Θα ήταν σκόπιμο να συγχωνευθούν σε έναν, το πολύ δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους με έσοδα από διαφημίσεις» υπογραμμίζεται στην Εκθεση και ακόμα επισημαίνεται ότι το τέλος που εισπράττουν τα κρατικά κανάλια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν καλό να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
  • Να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που ξεπερνούν τις 5.000, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Σημειώνει ότι από το 2000 επικράτησε η πρακτική να αποσπώνται αρμοδιότητες από τα υπουργεία και να ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία ενώ χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, δεν συμβάλλουν στην αναβάθμιση του έργου που ανέλαβαν. Σε πολλούς δε από αυτούς τους οργανισμούς οι προσλήψεις γίνονται εκτός ΑΣΕΠ.
  • Η ΤτΕ προτείνει «να μπει ψαλίδι» σε πολλά ΤΕΙ αλλά και να περιοριστούν οι δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένα χωριά στα σχολεία, καθώς έχουν υπερβεί κάθε λογικό όριο. Ας σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2010 προέβλεπε κονδύλι 280 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά μαθητών. Στην Εκθεση σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «έχει λάβει χαρακτήρα επιδότησης των τουριστικών λεωφορείων».
  • Να ανασταλούν για μία πενταετία οι δραστηριότητες της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέχρι να επανέλθουν τα δημόσια οικονομικά σε διατηρήσιμη τροχιά. Μάλιστα στην Εκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά «πώς είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί στους συνταξιούχους που έχασαν σημαντικό μέρος των συντάξεών τους η ενοικίαση δεκάδων ιστιοπλοϊκών σκαφών με δαπάνες της Γραμματείας, τα οποία μετέφεραν δεκάδες άτομα νεανικής ηλικίας στον Αργοσαρωνικό το καλοκαίρι του 2009, όταν το έλλειμμα εκτινασσόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα».
  • Ομως η ΤτΕ ζητεί «να μπει ψαλίδι» και στα έξοδα των δήμων, και φέρνει ως παράδειγμα τα ΚΑΠΗ (τα οποία επιδοτούνται με δημόσιο χρήμα) ότι θα πρέπει να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως είναι οι δωρεάν διακοπές και οι εκδρομές στο εξωτερικό. «Είναι προτιμότερο τα χρήματα αυτά να διατεθούν για αύξηση των συντάξεων» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Πρόταση ΤτΕΣτοπ στις προσλήψεις
Η ΤτΕ προτείνει ακόμα τη σημαντική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων (υπολογίζονται σε 770.000) σε μόνιμη βάση και πάγωμα των προσλήψεων. Αυστηρός έλεγχος των μετατάξεων. Επανεξέταση και κατάργηση των επιδομάτων που δίνονταν σε εργαζόμενους με ειδικά προσόντα, αλλά τελικά επεκτάθηκαν στην πλειοψηφία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Κατάργηση της δυνατότητας μονιμοποίησης στο Δημόσιο, έπειτα από διετή εργασία σε γραφείο βουλευτή. Αμεση κατάργηση της απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων σε γραφεία πολιτικών κομμάτων.
Τα 15 μέτρα για τη φορολογία«Οχι στην αύξηση των φορο-συντελεστών»
«Οχι» στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεσή του για τη Δημοσιονομική Πολιτική. Αντιπροτείνει 15 μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ προτείνει ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους τους φορολογούμενους, καθώς και προσωπικό αριθμό, τον οποίο θα αποκτούν από την ημέρα της γέννησής τους. Στην έκθεσή του ο διοικητής τονίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής θα πρέπει να ξεκινήσει από τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την αύξηση των φορολογικών ελέγχων, οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι και γίνονται με χρονική υστέρηση 5-10 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, η ΤτΕ προτείνει:
1 Εναν μοναδικό προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε Ελληνα πολίτη που θα τον «συνοδεύει» από την ημέρα γέννησής του. Ο αριθμός αυτός θα εμφανίζεται σε όλα τα δημόσια έγγραφα, δηλαδή σε τίτλους σπουδών, πιστοποιητικά γέννησης κ.λπ., απολυτήριο στρατού, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, κοινωνική ασφάλιση, δίπλωμα οδήγησης, συμβόλαια, κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία, αγορά (και άδεια κυκλοφορίας) αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ., φορολογικές δηλώσεις, άδειες ανέγερσης κατοικίας, σύνολο συναλλαγών με τράπεζες, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.ά.
2 Ατομικό ηλεκτρονικό φορο-φάκελο για κάθε φορολογούμενο και για κάθε μικρή επιχείρηση (ατομική, ΟΕ και ΕΕ). Οι φορολογικές αρχές θα καταρτίσουν έναν μοναδικό ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε φορολογούμενο μετά την ηλικία των 18 ετών (ή σε μικρότερη ηλικία, εάν εργάζεται ή συμμετέχει σε συναλλαγή επί ακίνητης περιουσίας). Το ηλεκτρονικό αρχείο για κάθε φορολογούμενο θα μπορούσε να περιέχει πληροφορίες για:
  • το εισόδημα που δηλώνει κάθε χρόνο,
  • το επάγγελμα,
  • την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αγαθών μεγάλης αξίας (π.χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.),
  • τις τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητες,
  • την κατοχή μετοχών, λογαριασμών τραπέζης (χωρίς απαραίτητα να φαίνεται το υπόλοιπο του λογαριασμού) κ.λπ.
Στο αρχείο αυτό θα εμφανίζονταν και όλες οι συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές για όλους τους φόρους και για όλα τα έτη.
3 Ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θα καταγράφεται όχι μόνο η έκδοση, αλλά και η πληρωμή του τιμολογίου και θα είναι δυνατή η διασταύρωσή τους.
4 On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των μικρών επιχειρήσεων (όχι ΑΕ) λιανικού εμπορίου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών.
5 Αντικατάσταση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων με τη χορήγηση του ίδιου φορολογικού κινήτρου για όλες τις συναλλαγές του φορολογουμένου που διενεργούνται μέσω πιστωτικών καρτών.
6 Ηλεκτρονικό πρόγραμμα για αυτόματο εντοπισμό των περιπτώσεων εκείνων όπου υπάρχει ανάγκη φορολογικού ελέγχου αμέσως μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και με βάση το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού φακέλου του φορολογουμένου.
7 Ευχερέστερη πρόσβαση των φορολογικών αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.
8 Αύξηση του ποσοστού των ελεγχόμενων δηλώσεων στο 5% των ετήσιων δηλώσεων. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% έως 30% κάθε χρόνο, ούτως ώστε όλοι να ελέγχονται κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια.
9 Αύξηση των περιπτώσεων παρακράτησης φόρου στην πηγή και δήλωσης του εισοδήματος από τρίτο πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων.
10 Κατάργηση ή συγχώνευση όλων των φόρων μικρής απόδοσης και υψηλού διαχειριστικού κόστους (ή κόστους συμμόρφωσης), όπως οι φόροι υπέρ τρίτων.
11 Απλοποίηση των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων.
12 Βελτίωση της ποιότητας και των γνώσεων των εφοριακών.
13 Ριζική αντιμετώπιση της διαφθοράς στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό με εξαιρετικά αυστηρές υπηρεσιακές ποινές, πέραν των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Επίσης θα πρέπει να τιμωρούνται και οι φορολογούμενοι που δωροδοκούν εφοριακούς.
14 Ανεξάρτητοι δημόσιοι λειτουργοί ή και ιδιώτες που δεν θα συνδέονται με τις φορολογικές αρχές να αναλάβουν την εσωτερική επιθεώρηση για την εξάλειψη της διαφθοράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
15 Μείωση στους 3 έως 5 μήνες του χρόνου εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων με την ίδρυση μικρού αριθμού (6-7) ειδικών φορολογικών δικαστηρίων. 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=40277007
____________________________

Δεν κάνω κριτική στις προτάσεις - αν και μερικές είναι ..εξόφθαλμες - αλλά χαίρομαι που διαβάζω μερικά πρακτικά πράγματα..!!!