26.10.10

Γ. Γραμματίδης: Ενισχύστε ΤΩΡΑ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Την ανάγκη ενίσχυσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η αγορά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γ. Γραμματίδης, ο οποίος και τόνισε ότι εάν τα νέα αυτά μέτρα παραμείνουν ως έχουν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα επιτύχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο κ. Γ. Γραμματίδης από το βήμα του 11ου συνεδρίου PRODEXPO που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, σημείωσε τα ακόλουθα: «Εφέτος το συνέδριο λαμβάνει χώρα υπό το καθεστώς μιας βαθιάς ύφεσης πού πλήττει την Ελληνική οικονομία. Πλήττεται ειδικότερα καίρια η οικοδομική δραστηριότητα πού είναι από τους βασικότερους παραστάτες της ανάπτυξης». Επεσήμανε ότι «το ερώτημα δεν πρέπει να είναι «μικρός ή μεγάλος δημόσιος τομέας», αλλά «αποτελεσματικός ή μη αποτελεσματικός δημόσιος τομέας». Κι αυτό συνεπάγεται την απόσυρση του κράτους από τους κλάδους όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, όπως είναι η οικοδομή. Το κράτος, παράλληλα, θα πρέπει να έχει ισχυρή κι αποτελεσματική παρουσία στον κοινωνικό τομέα, συμπεριλαμβανόμενης της επιδότησης και συντήρησης των υποδομών (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, υδάτινοι πόροι, περιβάλλον, συγκοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα) παράλληλα με τον ιδιωτικό πυλώνα και να αναπτύξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω των Συμβάσεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ».

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του ο κ. Γραμματίδης τόνισε «Τα στοιχεία πού καθορίζουν την ανάπτυξη, δηλαδή η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις και η λήψη μέτρων πού διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και συντελούν στην παραγωγή πλούτου, σε συνδυασμό με την λελογισμένη και στοχευμένη αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων των πολιτών με τρόπο πού να εξασφαλίζει τουλάχιστον την σιωπηλή ανοχή τους, είναι ακριβώς εκείνα πού μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου. Θεωρούμε, λοιπόν, λάθος την περαιτέρω μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και καλούμε την Κυβέρνηση, αντίθετα, να το αυξήσει δραστικά ώστε να τονώσει την αγορά. Εάν τα νέα αυτά μέτρα παραμείνουν ως έχουν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα επιτύχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση οδηγώντας την οικονομία σε σοβαρά αδιέξοδα».

No comments: