30.10.10

Ν. Ρουμπινί: «Οικονομικό εκτροχιασμό» προβλέπει για τις ΗΠΑ

Επικείμενο «οικονομικό εκτροχιασμό» προβλέπει για την αμερικανική οικονομία ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Εάν επαληθευτεί, ο «εκτροχιασμός» θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας περιόδου στασιμότητας που θα χαρακτηρίζεται από μηδενική ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αποπληθωριστικές πιέσεις.
Ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Στο σημερινό του άρθρο στους Financial Times, ο «Dr Doom» αναγνωρίζει ότι η παροχή δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων απέτρεψε την παράταση της ύφεσης. Παρ’ όλα αυτά, τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η Fed την ερχόμενη Τετάρτη δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2011, οπότε, «το βάρος πέφτει στη δημοσιονομική πολιτική για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη διπλή ύφεση».
Όπως αναφέρει, οι ΗΠΑ παραμένουν σε «μη βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά». «Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πλήγμα στο δημοσιονομικό σκέλος. Αφορμή θα μπορούσε να είναι μια κρίση αναχρηματοδότησης χρέους σε κάποια αμερικανική πολιτεία», προειδοποιεί ο Ρουμπινί.
«Τα χειρότερα από τον οικονομικό εκτροχιασμό θα αποτραπούν χάρη στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι [ο Ομπάμα]… θα οδηγήσει τη χώρα σε μια στασιμότητα ιαπωνικού τύπου –στην οποία δύσκολα θα σημειώνεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, ενώ οι αποπληθωριστικές πιέσεις και η ανεργία θα παρατείνονται».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1889384

No comments: