Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ και η ανάληψη από τη γερμανική εταιρεία του πλήρους ελέγχου του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού είναι μια αναγκαιότητα, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης. Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των νομικών του ομίλου Deutsche Telekom που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε ότι η συμφωνία των δύο μετόχων, που επιτεύχθηκε το 2008, είναι ένα πολύπλοκο κείμενο που δεν σχεδιάστηκε με βασική επιδίωξη την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής διοίκησης.
Η ρίζα του κακού, κατά τον κ. Βουρλούμη, έγκειται στο ότι η μεν γερμανική πλευρά, κατά την υπογραφή της συμφωνίας ήταν απορροφημένη στον στόχο της πλήρους ενοποίησης του ομίλου ΟΤΕ στα οικονομικά αποτελέσματα της Deutsche Telekom, η δε ελληνική πλευρά προσμετρούσε το πολιτικό και το προσωπικό κόστος εκείνων που θα υπέγραφαν την συμφωνία. «Υπάρχει μια παράδοση εδώ (στην Ελλάδα) να στρέφονται κατά εκείνων που χάνουν την ισχύ», είπε ο κ. Βουρλούμης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από την τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση, η συμφωνία είχε στιγματιστεί ως «έγκλημα», ενώ υπήρξε και η δέσμευση της αναστροφής της συμφωνίας κατά την εναλλαγή εξουσίας στη χώρα. Ως συνέπεια, για να προστατευθεί η τότε κυβέρνηση, έδωσε ιδιαίτερα ισχυρά προνόμια στην ελληνική πλευρά, η οποία ισχυροποιείται έτι περαιτέρω από το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων. «Eνα πιθανό αδιέξοδο βρίσκεται εκεί», είπε ο κ. Βουρλούμης.
Οι θέσεις αυτές δεν είναι πρωτόγνωρες στους συνομιλητές του κ. Βουρλούμη. Ωστόσο, πρώτη φορά έθεσε ο ίδιος το θέμα αυτό σε ένα ειδικό κοινό, όπως είναι το νομικό τμήμα της Deutsche Telekom. Και δεν περιορίσθηκε εκεί. Χαρακτήρισε επιπρόσθετη αδυναμία της συμφωνίας την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο 50% που βρίσκεται εκτός της Συμφωνίας Μετόχων, ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί. Ο ίδιος ο κ. Βουρλούμης, προσωπικά δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, αλλά υπογραμμίζει την πρόκληση που υφίσταται από τις Βρυξέλλες.
Oλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ καθιστούν αναγκαία μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. «Μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση, σε συνδυασμό με μια αύξηση της συμμετοχής της DT, θα μπορούσε να δώσει στην ίδια τον πραγματικό έλεγχο της επιχείρησης, μέσα στο πλαίσιο εξασφάλισης των δικαιωμάτων της μειοψηφίας που παρέχει ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλούμης. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, ο πρόεδρος του ΟΤΕ συμβούλεψε τους ανθρώπους της DT «να περιορίσουν τον ενθουσιασμό τους», ειδικά στο μεσαίο επίπεδο διοίκησης της DT, ώστε να λειτουργήσει η εταιρεία. «Το μικρο-μάνατζμεντ από τη Βόννη», είπε χαρακτηριστικά, «πέραν του ότι δεν είναι καλή ιδέα για τις δραστηριότητες του ΟΤΕ, δεν προβλέπεται από τους όρους της συμφωνίας των μετόχων και πιθανώς, αργά ή γρήγορα, να προκαλέσει περιττές τριβές». Ο κ. Βουρλούμης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι παρά τις ατέλειές της, η συμφωνία μπορεί να δουλέψει. Απλά η πλευρά του Ομίλου ΟΤΕ πρέπει να έχει κατά νουν το υψηλό τίμημα που κατέβαλε η DT για την απόκτηση αυτής της συμμετοχής και από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί, «να ακούν και να εμπιστεύονται την τοπική εμπειρία».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_36_10/10/2010_418145
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment