7.10.10

Η λιτότητα θα σηκώσει νέο κύμα αναδιαρθρώσεων

Νέο κύμα αναδιάρθρωσης χρεών θα πυροδοτήσουν τα μέτρα λιτότητας που έχουν δρομολογήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμη και εάν ανακάμψουν οι οικονομίες, υποστηρίζει ο Σάιμον Ντέιβις, διευθύνων σύμβουλος της Blackstone στο Λονδίνο.
Στη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή διάσκεψη του Reuters, το κορυφαίο στέλεχος του κλάδου τόνισε ότι οι δημοσιονομικές περικοπές που στοχεύουν στη μείωση των δημόσιων δαπανών θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για έναν δεύτερο γύρο αναδιαρθρώσεων, την ώρα που αγορά αντιμετωπίζει νέο κύμα προβλημάτων χρέους που συνοδεύουν την οικονομική κρίση.
«Τα μοτίβα της καταναλωτικής συμπεριφοράς υποδεικνύουν τι πρέπει να αναδιαρθρωθεί και τι όχι», υπογράμμισε ο Ντέιβις στο Reuters Restructuring Summit. «Χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να αλλάξουν οι καταναλωτές τις συνήθειές τους. Σε τόπους, όμως, όπου η λέξη “λιτότητα” είναι σε πρώτη διάταξη γίνονται αλλαγές».
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, όπου η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να επιβάλλει σκληρούς δημοσιονομικούς ελέγχους για μείωση του ελλείμματος, ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Wind Hellas βρίσκεται ήδη στη δεύτερη ριζική αναδιάρθρωση χρέους, σημείωσε ο ομιλητής.
«Οι συνδρομητές που έχουν προπληρώσει τα τέλη μιλούν λιγότερο», παρατηρεί ο Ντέιβις, ο οποίος θεωρεί ότι η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι.
Οι περικοπές δαπανών, όπως αυτές που δρομολογούνται στη Βρετανία, θα συνεχίζουν να τροφοδοτούν προγράμματα αναδιαρθρώσεων και για τον επόμενο χρόνο, δεδομένης και της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας σε αρκετούς κλάδους.
«Θα παρατηρηθεί αναζωπύρωση [των αναδιαρθρώσεων] όχι επειδή θα εισέλθουμε σε διπλή ύφεση –δεν νομίζω ότι χρειάζεται διπλή ύφεση για να συνεχιστεί ο κύκλος αναδιαρθρώσεων σε αυτή τη φάση», τόνισε ο Σάιμον Ντέιβις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1878107

______________________________

μα καλά, λέτε να μπορούν να την προκαλούν κιόλας;

No comments: