7.10.10

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της ΒοΕ

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο, ενώ σταθερό αποφάσισε να αφήσει και το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών ύψους 200 δισ. στερλινών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ έχουν διατηρήσει σταθερό το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού από τον Φεβρουάριο και το ύψος των επιτοκίων στο 0,5% από το Μάρτιο του 2009.
Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων έχουν επικεντρωθεί στις αγορές περισσότερων ομολόγων για να στηρίξουν την παγκόσμια ανάκαμψη.
Στόχος του διοικητή της BoE Μέρβιν Κινγκ είναι να αποτρέψει τυχόν νέα διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας στην ύφεση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ετοιμάζεται να προχωρήσει στις μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πιέσεις για λήψη νέων μέτρων εντάθηκαν μετά τις ενδείξεις που έδωσε η Φέντεραλ Ριζέρβ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι θα προχωρήσει στην αγορά περισσότερων στοιχείων ενεργητικού για να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Νέες αγορές υποσχέθηκε προχθές και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).
Τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης της ΒοΕ θα δημοσιοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1878213

No comments: