25.10.10

ΕΤΕπ: Δάνειο 100 εκατ. για τη χρηματοδότηση σχολικών εγκαταστάσεων

Δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση σχολικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής διευκόλυνσης συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία μέσω της κατασκευής νέων και της αναβάθμισης υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων στο σύνολο της χώρας τα ερχόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, με το δάνειο θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων και 31 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και ο εξοπλισμός περίπου 14.000 δημόσιων σχολείων, με βάση ένα φιλικό προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό κτιριολογικό πρόγραμμα και με αντισεισμικό σχεδιασμό.
Το δάνειο αυτό αποτελεί συνέχεια προηγούμενων χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ για την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Ένα πρώτο δάνειο, ύψους 400 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί με τον ΟΣΚ το 2001, για επενδύσεις, κυρίως στην Αττική, με σκοπό την κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία. Το 2006 υπεγράφη δεύτερο δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στο σύνολο της χώρας.
Τη σχετική σύμβαση υπέγραψε σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, με τον κ. Ηρακλή Δρούλια, διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Α.Ε.
«Με το δάνειο αυτό επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ελλάδα. Το δάνειο θα χρησιμεύσει για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που αφορούν την κατασκευή, την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του εξοπλισμού σχολείων στο σύνολο της χώρας. Θα συμβάλει έτσι στην εκπλήρωση των εκπαιδευτικών προσδοκιών και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των μαθητών, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας των δασκάλων, και στην ανύψωση του ηθικού της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας», δήλωσε ο κ. Σακελλάρης κατά την τελετή υπογραφής.
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1887299

No comments: