9.10.10

Οι Ιρλανδοί πληρώνουν ακριβά τις προβληματικές τράπεζες

Το συνολικό κόστος στήριξης του κλάδου υπολογίζεται στα 45 δισ. ευρώ
The Economist
Δεν μπορείς να ζητήσεις από έναν μη καπνιστή να σταματήσει το κάπνισμα. Παρομοίως, εάν η Ιρλανδία αναγκαζόταν να δανειστεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF), κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα μπορούσε να επινοήσει πιο σκληρά μέτρα από εκείνα που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση της χώρας. Αν και η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μηδαμινή.
Υπό τη σκιά, όμως, μιας νέας υποβάθμισης του χρέους της χώρας, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με το spread σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά να έχει καταγράψει ρεκόρ. Η Ιρλανδία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να διορθώσει τα προβλήματά της, όντας το πρώτο κράτος–μέλος της Ευρωζώνης που έλαβε γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν δραματικά. Επιβλήθηκαν νέοι φόροι που μετέπειτα αυξήθηκαν. Η οικονομία της είναι ήδη ευέλικτη. Αλλά, όσο οι τράπεζες καταβροχθίζουν τη ρευστότητα που τους παρέχεται από το κράτος, φαίνεται πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για να αποκατασταθεί η «υγεία» τους.
Στο 115% του ΑΕΠ το χρέοςΗ ιρλανδική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 12%, περίπου, του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι επιπλέον δαπάνες για τη στήριξη της Anglo Irish Bank (35 δισ. ευρώ) και της Irish Nationwide Building Society (5,4 δισ. ευρώ), μιας μικρής κρατικής τράπεζας στεγαστικής πίστης, θα αυξήσουν το έλλειμμα στο 32%. Το συνολικό κόστος στήριξης του κλάδου υπολογίζεται στα 45 δισ. ευρώ. Με αυτά τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 115% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί. Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 1,2% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.
Τουλάχιστον, η Bank of Ireland, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να ικανοποιήσει την αύξηση του δείκτη κεφαλαίων Tier 1 στο 8%. Παράλληλα, το ήμισυ των νέων κεφαλαίων για τη στήριξη της Allied Irish Banks, η οποία μαζί με την Anglo Irish Bank αποτελούν την πηγή των προβλημάτων της κυβέρνησης της χώρας, θα διασφαλιστεί από την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους στο εξωτερικό. Το υπόλοιπο των 10,4 δισ. ευρώ θα αντληθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία ανάδοχος ορίστηκε το εθνικό αποθεματικό ταμείο συντάξεων (NPRF).
Μέτρα 3 δισ. ευρώΣτο δημοσιονομικό μέτωπο, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή πρόσθετων μέτρων της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος. Εν όψει της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού του 2011 αργότερα, φέτος, ορισμένοι κάνουν λόγο για τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, γεγονός, όμως, που θα οδηγούσε σε αύξηση των πιέσεων σε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία. Μια επιλογή θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους των τραπεζών μέσα από μια προς τα κάτω αναπροσαρμογή των τιμών των ομολόγων τους.
Μια λύση θα ήταν η αγορά ορισμένων ομολόγων έναντι τιμήματος χαμηλότερου της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό το «κολπάκι» βοήθησε στην ενίσχυση κεφαλαίων της Anglo Irish Banks. Η Ιρλανδία επιθυμεί να λήξει το συντομότερο δυνατό αυτή η αβεβαιότητα που σκιάζει την οικονομία της. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τους υπόλοιπους ασθενείς της Ευρωζώνης. Εχει ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους μετόχους, προβλέποντας, παράλληλα, μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας.

No comments: