26.10.10

Οι ΗΠΑ πούλησαν ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο

Οι ανωμαλίες που επικρατούν στις διεθνείς πιστωτικές αγορές έγιναν καταφανείς όταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πούλησε ομόλογα με αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά και η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει για πρώτη φορά 50ετή ομόλογα.
Και οι δύο αυτές εξελίξεις καταδεικνύουν τις δύσκολες αποφάσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σε μια περίοδο που τα επιτόκια κινουνται σε ιστορικά αρνητικά επίπεδα και η Federal Reserve είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές ενεργητικών προκειμένου να τονώσει την οικονομία και να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό.

Οι επενδυτές που πιστεύουν ότι η Fed θα επιτύχει (το οποίο θα μεταφραστεί σε υψηλότερο πληθωρισμό) δέχτηκαν yield της τάξης του μείον 0,55% για 10 δισ. δολ. σε Treasury inflation protected securities Tips (χρεόγραφα προστασίας από τον πληθωρισμό), τα οποία αποζημιώνουν τους κατόχους όταν ανεβαίνει ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Παράλληλα, η Goldman απευθύνθηκε σε λιανικούς επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζεται να πωλήσει 50ετή ομόλογα ύψους 250 εκατ. δολαρίων τα οποία θα δίνουν επιτόκιο έως 6,25%.
Οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές αγόρασαν το 39% της πώλησης των Tips, περισσότερο από τον μέσο όρο του 30% στις έξι προηγούμενες πωλήσεις Tips.

Το αρνητικό επιτόκιο για τα Tips είναι ευτύχημα για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς χαμηλώνει το κόστος χρηματοδότησης της έκδοσης.

Ωστόσο μπορεί να εμπεριέχει προβληματα για τους κατόχους ομολόγων στο μέλλον, επειδή ο υψηλότερος πληθωρισμός θα εξανεμίσει την αξία των χρεογράφων σταθερού εισοδήματος χωρίς ρήτρα πληθωρισμού.



ΠΗΓΗ: FT.com

No comments: