25.10.10

Στα 6,5 δισ. δολ. οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Στην ανάγκη διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής στην Αγκυρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.

Οι ελληνικές και ξένες επενδύσεις έχουν μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «πρέπει να προβούν στα βήματα που θα αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία». «Η Ελλάδα», τόνισε, «έχει εισέλθει σε μία διαδικασία ανάπτυξης και επιθυμούμε, οι δύο χώρες να λάβουν τα μέτρα που θα αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία».
Αφετηρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, αποτέλεσε η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, εκτιμώντας πως «η διαδικασία που έχει ξεκινήσει χάρη στις καλοπροαίρετες και θαρραλέες πρωτοβουλίες των δύο πρωθυπουργών, έχει εξαλείψει και τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα».

«Εμείς θεωρούμε την Τουρκία καλό φίλο και γείτονα. Το να βρίσκονται οι σημαίες των δύο χωρών δίπλα-δίπλα, σημαίνει καλύτερο μέλλον για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Στη δική του παρέμβαση ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς σημείωσε πως «οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι πολύ δύσκολο, παραμερίζοντας τα εχθρικά αισθήματα που προσπάθησαν να τους επιβάλλουν από το εξωτερικό».
Όταν κοιτάζουμε τις χώρες της ΕΕ και βλέπουμε την Αγγλία και τη Γαλλία να συνυπάρχουν ειρηνικά μέσα στην ίδια Ένωση, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πολύ σημαντικά καθήκοντα να κάνουν μαζί και ειρηνικά, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε., παρατήρησε.

Ειδικά όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπαγίς επεσήμανε πως όγκος των ελληνοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών το έτος 2000 δεν ήταν ούτε καν 900 εκατ. δολάρια, ενώ το 2008 ο όγκος αυτός άγγιξε τα 3,5 δισ. δολάρια, την ώρα που οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σήμερα τα 6,5 δισ. δολάρια.
Όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος υπουργός, το περασμένο έτος επισκέφθηκαν την Τουρκία 630.000 Ελληνες πολίτες, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τη «λαϊκή στήριξη», αφού «όσο φιλικά μηνύματα και να δίνουν οι πολιτικοί, αν δεν υπάρχει λαϊκή στήριξη, αυτό δεν έχει και τόση σημασία».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία χρειάζονται όχι νέα τανκς, πολεμικά αεροσκάφη και υποβρύχια, αλλά νέους δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, εμπόριο και οικονομική συνεργασία», τόνισε ο κ. Μπαγίς και προέβλεψε ότι το έτος 2011 μπορεί να καταρριφθεί ρεκόρ στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε και στις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Υπάρχουν 6.500 τουρκικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία και άλλες 1.200 στη Βουλγαρία, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός στην Ελλάδα», σημείωσε και προέβλεψε ότι «με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη μεικτή ελληνοτουρκική διυπουργική επιτροπή μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός αυτός».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

____________________________

Εν μέσω των παραπάνω, οι πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι "σφάζονται" Βαρδινογιάννης και Λάτσης για το φιλέτο ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1356555&nt=103

___________________________

Ελληνοτουρκικό ETF! 

από την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010 ξεκινάει η διαπραγμάτευση του νέου ETF της Εθνικής Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. το οποίο θα παρακολουθεί την απόδοση του κοινού χρηματιστηριακού δείκτη της Ελληνικής & Τουρκικής Αγοράς «Greece - Turkey 30» (GT- 30). Ο Δείκτης GT-30 είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης καθώς και του παγκοσμίως αναγνωρισμένου οίκου υπολογισμού δεικτών STOXX Ltd. Ο υπολογισμός του ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 και περιλαμβάνει στην σύνθεσή του τις 15 πρώτες με βάση την κεφαλαιοποίηση μετοχές από κάθε αγορά, με τον αριθμό των μετοχών του τραπεζικού κλάδου να περιορίζεται στις 4 από κάθε αγορά. Το νέο προϊόν αποτελεί το πρώτο ETF πολλαπλών αγορών που διατίθεται από το Χ.Α. μέσω του οποίου οι επενδυτές αποκτούν τη δυνατότητα τοποθέτησης στις καλύτερες μετοχές των αγορών της Ελλάδας και της Τουρκίας ταυτόχρονα, με εύκολο και γρήγορο τρόπο.

No comments: