11.11.11

Στην αγκαλιά της ΕΚΤ οι ιταλικές τράπεζες

Ποσά-ρεκόρ είναι τώρα αναγκασμένες να ζητήσουν οι ιταλικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο τέλος Οκτωβρίου δανείστηκαν 111,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν δανειστεί 104,7 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο μόλις 41,3 δισ.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare και UBI Banca) άντλησαν το 61% του ποσού που ζήτησε η Ιταλία από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο - ποσοστό διπλάσιο από αυτό του Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο τον κ. Alberto Gallo, αναλυτή της Royal Bank of Scotland, η υποχώρηση των ιταλικών ομολόγων, που οδήγησε το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου στο 7,48% στις 9 Νοεμβρίου, μειώνει την αξία των τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες, άρα το ποσό που μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ δίνοντας ως εγγύηση ιταλικό χρέος.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών θα ενταθεί εντός του επόμενου χρόνου, όταν τα ιταλικά ιδρύματα θα κληθούν να αναχρηματοδοτήσουν υποχρεώσεις τους ύψους 88 δισ. ευρώ που ωριμάζουν το 2012. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Bloomberg, η υποχρέωση της αναχρηματοδότησης αυτής συμπίπτει χρονικά με την ωρίμανση κρατικών τίτλων αξίας-ρεκόρ περίπου 307 δισ. ευρώ.

Τα ιταλικά πιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τώρα τρόπους να διευρύνουν τις πηγές χρηματοδότησής τους, εμπλεκόμενα σε κάτι που θυμίζει όλο και περισσότερο την ελληνική περίπτωση.

"Οι ιταλικές τράπεζες είναι παγιδευμένες" λέει ο κ. Roger Doig, αναλυτής στη λονδρέζικη φίρμα Schroders Plc., ο οποίος θεωρεί ότι τα προβλήματά τους προέρχονται από το κρατικό χρέος. "Η λιτότητα που απαιτείται αν το ιταλικό κράτος θέλει να παραμείνει εντός του ευρώ σημαίνει ότι θα έχουμε ύφεση, που σημαίνει ζημίες για τις τράπεζες", σημειώνει ο ίδιος. 

Ο κ. Corrado Passera, CEO της Intesa Sanpaolo, δήλωσε στις 8 Νοεμβρίου ότι η τράπεζα μπορεί να αντέξει χωρίς χρηματοδότηση όλο τον επόμενο χρόνο και να στηριχτεί στις καταθέσεις και στα ομόλογα που διαθέτει προς μεμονωμένους ιδιώτες. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/666123/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: