11.11.11

Σαρωτικά μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία

Έντονες πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο της Λισαβόνας, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την πορτογαλική κυβέρνηση, που περιλαμβάνει σαρωτικά μέτρα λιτότητας και αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετίων.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho, υπεραμύνθηκε σθεναρά των στόχων της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στη δανειακή σύμβαση των 78 δισ. ευρώ με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και είναι αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει των αρχικών στόχων.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας για επιχειρήσεις, ακίνητη περιουσία και πωλήσεις, μείωση κοινωνικών επιδομάτων και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθό υψηλότερο των 1.000 ευρώ. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται 30 λεπτά περισσότερο την ημέρα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες στο 43% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, από 50,6% του ΑΕΠ τώρα.

«Θα καταθέσουμε στο κοινοβούλιο μια πολύ απαιτητική δημοσιονομική πρόταση (για το 2012), με την οποία θα κατανείμουμε τα δημοσιονομικά βάρη σε όλους ανεξαιρέτως τους Πορτογάλους», δήλωσε ο κ. Coelho.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,8%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, προβλέπει συρρίκνωση 3%. Παράλληλα, το ποσοστό των ανέργων -σήμερα περίπου 12,5%- του εργατικού δυναμικού στα τέλη του 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13,4%.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες. Μάλιστα έχει προγραμματιστεί γενική απεργία για τις 24 Νοεμβρίου. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/666127/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: