13.4.13

Έως 70 δισ. ευρώ η αξία του κατοχικού δανείου της Ελλάδας στη Γερμανία

Στα 60-70 δισ. ευρώ υπολογίζεται σήμερα η αξία των 13,5 εκατομμυρίων χρυσών λιρών του «αναγκαστικού» κατοχικού δανείου που έδωσε η Ελλάδα στα στρατεύματα κατοχής.

Η αποκάλυψη του Βήματος προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Β.Σόιμπλε, ενώ το Βερολίνο, όπως γράφει η εφημερίδα, φοβάται τσουνάμι διεκδικήσεων και από άλλες χώρες με το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων να φτάνει ακόμα και τα 10 τρισ. ευρώ.

«Το αποτέλεσμα, σε περίπτωση που εξαναγκαζόμασταν σε πληρωμές, θα ήταν η αιώνια χρεοκοπία μας, αν ληφθεί υπόψη ότι η Γερμανία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με 53 χώρες, πολλές εκ των οποίων κρατούσε υπό κατοχή» δηλώνει στην εφημερίδα «πράσινος» πολιτικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα ντοκουμέντα -δύο φάκελοι με χιλιάδες έγγραφα- φυλάσσονται πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδος και βρίσκονται στη διάθεση της διοίκησης, αλλά και της κυβέρνησης.

Τι λένε εκπρόσωποι κομμάτων

Εκπρόσωποι γερμανικών κομμάτων, οι οποίοι μίλησαν στο Βήμα, αντιμετώπισαν με διαφορετικό τρόπο την όλη εξέλιξη.

Ο Μίχαελ Ροτ, εκπρόσωπος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών για Ευρωπαϊκά Θέματα, τονίζει ότι αρκετοί θα δουν την όλη προσπάθεια της Αθήνας ως εκδίκηση για τον αυταρχικό τρόπο που η Μέρκελ μεταχειρίζεται την Ελλάδα. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει.

«Η αξίωση έχει χάσει τη νομιμότητά της. Η Γερμανία έχει καταβάλλει μεγάλες επανορθώσεις» λέει ο Γιόαχιμ Σπατς, εκπρόσωπος της ΚΟ των Ελεύθερων Δημοκρατών για Ευρωπαϊκά Θέματα.

Τέλος, η Ούλε Γέλπκε, από την ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται υπέρ μιας λογικής αποζημίωσης με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα πάνε στους συγγενείς των θυμάτων του ναζισμού και όχι στις τράπεζες.
Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231244044

No comments: