16.4.13

John Paulson: Πώς ο σύγχρονος Μίδας έχασε 1 δισ. ευρώ σε 2 μέρες στο χρυσό

Σχεδόν 1 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις δύο ημέρες, έχασε ένας από τους γνωστότερους διαχειριστές hedge funds, εξαιτίας της κατρακύλας του χρυσού.
Ο λόγος για τον John Paulson, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει όχι μόνο να έχει χάσει το άγγιγμα του Μίδα που του είχε δώσει το πιο επιτυχημένο trade όλων των εποχών (ήταν αυτός που εντυπωσίασε την αγορά σορτάροντας τη στεγαστική πίστη πριν από την κατάρρευσή της), αλλά και να περνά μια πολύ δύσκολη επενδυτική περίοδο.
Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι η πτώση του χρυσού από τις αρχές του έτους κόστισε στον John Paulson 1,52 δισ. δολάρια από τα προσωπικά του χρήματα, τα οποία έχει επενδύσει. Την Παρασκευή και τη Δευτέρα, ο διαχειριστής έχασε σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Ο Paulson ξεκίνησε τη χρονιά με 9,5 δισ. δολάρια από τα δικά του χρήματα επενδεδυμένα στα hedge funds του. Εξ αυτών, το 85% ήταν τοποθετημένα σε επενδύσεις χρυσού.
Παρόλα αυτά, ο διάσημος διαχειριστής δεν κάνει πίσω. Επιμένει στη θέση του ότι ο χρυσός αποτελεί την καλύτερη κίνηση αντιστάθμισης κινδύνου έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης των νομισμάτων.
“Παρότι ο χρυσός μπορεί να είναι ευμετάβλητος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και περνά μια από τις περιοδικές προσαρμογές του, εντούτοις, πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη τάση της αύξησης της ζήτησης του χρυσού παραμένει άθικτη”, γράφει ο John Reade, partner και στρατηγικός αναλυτής χρυσού της Paulson & Co., σε ανακοίνωσή του την οποία έστειλε χθες στους πελάτες της εταιρείας.
Σημαντικές ζημιές από τη βουτιά του χρυσού φέρεται να έχει υποστεί ένα ακόμα από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας των εναλλακτικών επενδύσεων, αυτό του David Einhorn. Ο γνωστός “σορτάκιας” της Wall Street έχει κάνει τρεις κατά σειρά επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο και σίγουρα δεν βλέπει την πτώση των τιμών με καλό μάτι.
Εκείνος, όμως, που τώρα δικαιώνεται, δεν είναι άλλος από τον George Soros, ο οποίος το 2011 αποκάλεσε το χρυσό σαν την “απόλυτη φούσκα” και έκτοτε μείωσε σημαντικά τις θέσεις του στο μέταλλο.

http://www.newmoney.gr/article/9040/john-paulson-pos-o-syghronos-midas-ehase-1-dis-eyro-se-2-meres-sto-hryso

No comments: