31.5.12

κρίση, 30-31 Μαϊου 2012


ΗΠΑ: Στο 1,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το α' τρίμηνο
Με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,9% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι ρυθμού 2,2% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα

Fitch: Υποβάθμιση οκτώ ισπανικών περιφερειών
επικαλούμενος το δομικό χαρακτήρα που εμφανίζει το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Πέραν της Μαδρίτης υποβαθμίστηκαν οι περιφέρειες: Καστίλλη-Λα Μάντσα, Καταλωνία, Αστούριες, Ανδαλουσία, Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια και η Κανταβρία.

Στο ευρώ «βλέπουν» την Ελλάδα και το 2013
19 από τους 30 διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων από την Ασία, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική που ερωτήθηκαν σχετικά σε δημοσκόπηση του Reuters

ΕΕ: Δεν προβλέπεται απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από ESM

ΕΚΤ: Επανένταξη τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα δανεισμού

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών ο πληθωρισμός

Ωθηση στο ευρώ από το ιρλανδικό δημοψήφισμα 
Το κοινοτικό νόμισμα υποχώρησε νωρίτερα μέχρι τα 1,2358 δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2010 - για να ανακάμψει αργότερα στα 1,2410 δολάρια, αυξημένο κατά 0,3%.

Πανελλαδικές: Πανωλεθρία στη Φυσική

Μειώθηκε κατά 16,2% ο όγκος στο λιανεμπόριο
Χωρίς τα καύσιμα, ο Δείκτης Όγκου υποχώρησε κατά 14,3%, έναντι μείωσης 17,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

IIF: «Όχι» σε αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους

Μ. Ντράγκι: Χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης

Γερμανία: Πάνω από τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις
Σε ετήσια βάση, εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,8%.

Δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην Ιρλανδία

Κομισιόν: Περιορισμένες οι μεταρρυθμίσεις στην Ολλανδία
Στόχος της ολλανδικής κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση περίπου 12,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που αφορούν στη μελλοντική αύξηση κατηγοριών του ΦΠΑ μείωση κρατικών δαπανών για την υγεία και πάγωμα μισθών για αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Υπέρ των ευρωομολόγων Γιούνκερ και Μοσκοβισί
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, υπεραμύνθηκαν της δημιουργίας των ευρωομολόγων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η διαρθρωτικού χαρακτήρα πρόταση για τα ευρωομόλογα βρίσκεται πάντοτε πάνω στο τραπέζι.
Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από το 2010 πρότεινε τα ευρωομόλογα, τότε όμως το θέμα διακωμωδήθηκε σε απίστευτο βαθμό, καθώς έγινε συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με τα ευρωομόλογα θα καλυπτόταν το σύνολο του κρατικού χρέους όλων ανεξαιρέτως των μελών της ευρωζώνης.
Επιπλέον ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι είναι αναγκαία κάποια μορφή τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις.
Πολλοί στο Λουξεμβούργο αλλά κι εγώ με την ιδιότητά του προέδρου του Eurogroup στηρίζουμε την απευθείας, και όχι μέσω των εθνικών κυβερνήσεων, χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην ευρωζώνη, ανέφερε από ο κ. Γιούνκερ.

Τηλεφωνική διάσκεψη για την ανάπτυξη 
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, είχαν τηλεφωνική διάσκεψη για την ανάπτυξη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa επικαλούμενο πληροφορίες της εφημερίδας Corriere della Sera.

Διαψεύδει παρέμβαση Παπαδήμου ο Μπαρόζο


Υπεραμύνεται της έκθεσής της η ΕΤΕ

ΤτΕ: Νέα συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης τον Απρίλιο 
η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.997 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν αρνητική κατά 377 εκατ. ευρώ. 


Στήριξη τραπεζών μέσω ESM, ευρωομόλογα ζητεί η Κομισιόν
Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν τάσσεται με το μέρος της Μαδρίτης, η οποία προτείνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (ESM), αντί της διοχέτευσης των κεφαλαίων μέσω των κυβερνήσεων.

Στο τραπέζι παράταση για τη μείωση του ισπανικού ελλείμματος
Το ενδεχόμενο να προτείνει επιμήκυνση κατά ένα έτος -έως το 2014- της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ εξετάζει η Κομισιόν.

Κλιμακώνει τις πιέσεις η Κομισιόν
Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» για την περίοδο 2013-2014 ύψους 5,5% του ΑΕΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, η Ε. Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και ότι η ανάκαμψη, που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο.

Ανω του 6% οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων 

Credit Suisse: Στο 20% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Σε 20% - έναντι προηγούμενου ποσοστού 15%- αυξάνει η Credit Suisse την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ  στη διάρκεια του 2012 και εκτιμά ότι σε αυτό το σενάριο το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωνόταν 10%, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν στο 30%. Για την Ευρώπη, το άμεσο κόστος θα ήταν 260 δισ. ευρώ και εξάπλωση της κρίσης στη λοιπή ευρωπαϊκή περιφέρεια, με το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 2%.
Η Credit Suisse προβλέπει πιθανότητες 10% για πλήρη διάσπαση της Ευρωζώνης στη διάρκεια του 2012. Το άμεσο κόστος αυτού του σεναρίου θα είναι 1 τρισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το κόστος της διάσωσης, ενώ τα έμμεσα κόστη θα είναι πολλές φορές υψηλότερα και με τη Γερμανία το μεγάλο χαμένο μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το σενάριο το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωνόταν 5%-10%.

No comments: