30.5.12

Προς Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία η μεγάλη εκροή των ελληνικών καταθέσεων

Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα οι αποταμιεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα υποχώρησαν τον Μάιο στα 160 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 170,10 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η πολιτική αβεβαιότητα, η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, οι καθυστερήσεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (το πρώτο σκέλος της οποίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς) είχαν ως αποτέλεσμα πολλά δισ. καταθέσεων να εξέλθουν τις τελευταίες 90 ημέρες από τις ελληνικές τράπεζες προς διάφορες κατευθύνσεις. Σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η εκροή καταθέσεων οι τράπεζες διατήρησαν τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στα επίπεδα του 5% ή και του 6% για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ, κάτι που όμως περιόρισε μερικώς τη φυγή κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει το 24h.gr, Κύπρος, Αγγλία και Γερμανία είναι οι χώρες στις οποίες προτίμησαν να στείλουν τα χρήματά τους οι έλληνες καταθέτες, ενώ μεγάλα ποσά κρατούνται σε τραπεζικές θυρίδες και σε οικιακές κρυψώνες.

Συνολικά, τα σύνορα της χώρας πέρασαν περίπου 25 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, πρωταθλήτρια ως προς τους δημοφιλείς προορισμούς εξαγωγής χρημάτων την τελευταία διετία αναδεικνύεται με διαφορά η Κύπρος καθώς εκεί έχει καταλήξει περίπου το 40% των κεφαλαίων που έφυγαν προς το εξωτερικό από τις ελληνικές τράπεζες.


Σε απόλυτα ποσά, περίπου 8,5 δισ. ευρώ πέρασαν από την Ελλάδα στην Κύπρο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η τάση φυγής προς την Κύπρο σταμάτησε ουσιαστικά το 2011 και ειδικά φέτος η Κύπρος δεν θεωρείται τόσο ασφαλής επενδυτική επιλογή. Πάντως, τα χρήματα αυτά όχι μόνο δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα αλλά κάποια από αυτά έφυγαν για άλλους, πιο ασφαλείς προορισμούς.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η Αγγλία, στην οποία εκπατρίσθηκαν περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ. Εκτός από τους ιδιώτες, και πολλές επιχειρήσεις, έβγαλαν χρήματα στο Λονδίνο, είτε για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους που είχαν ανάγκη από μετρητά λόγω της κρίσης είτε για ασφάλεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θυγατρική ελληνικής ιδιωτικής τράπεζας στο Λονδίνο (με άδεια βρετανικής τράπεζας) έχει δεχθεί πλήθος καταθέσεων τους τελευταίους 24 μήνες. Μάλιστα, προς δύο εβδομάδων - και καθώς η εκροή καταθέσεων κορυφώθηκε - η θυγατρική της τράπεζας στο Λονδίνο διαφοροποίησε την πολιτική της και ενώ άνοιγε λογαριασμούς σε Έλληνες καταθέτες για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, (μετά τις 6 Μαΐου) τριπλασίασε το όριο αυτό στις 300.000 ευρώ.


Στην τρίτη θέση των δημοφιλών προορισμών, έχοντας δεχθεί περί τα 5 δισ. ευρώ από έλληνες καταθέτες βρίσκεται η Γερμανία. Η ασφάλεια που προσφέρει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αλλά και το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες έχουν συγγενείς στη Γερμανία διευκόλυναν τη μεταφορά. Ένα σημαντικό τμήμα από τα χρήματα αυτά μετατράπηκε σε ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου.


Τέλος, στην Ελβετία έχει διοχετευθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.


http://www.xrimanews.gr/agores/33305-pros-kypro-agglia-germania-h-megalh-ekroh-twn-ellhnikwn-katathesewn

________________________________________________________

εχθές μίλησα με 4 άτομα
τα 2 μου είπαν ότι έβγαλαν με κάποιο τρόπο λεφτά στο εξωτερικό
η γιαγιά από τα Τρίκαλα που επένδυσε τελευταία στο ΧΑ το 2000, πότε θα τα βγάλει έξω;

 

No comments: