28.5.12

Plosser (Fed): "Αντέχουν" οι ΗΠΑ την ευρω-κρίση

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από μια πιθανή επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη δήλωσε ο Charles Plosser, διοικητής της Fed της Φιλαδέλφειας.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε μάλιστα ότι βραχυπρόθεσμα η αβεβαιότητα στην Ευρώπη ευνοεί την αμερικανική οικονομία μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των πιέσεων στις τιμές ενέργειας.

Σχολιάζοντας τους δυνητικούς κινδύνους για τις ΗΠΑ από την Ελλάδα, ο κ. Plosser είπε: «Θα έλεγα ότι εντέλει, ναι, υπάρχουν κίνδυνοι. Υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι έχουν αυξηθεί κάπως πλέον, και παράλληλα ο κόσμος έχει γίνει πιο ευαίσθητος σε αυτούς τους κινδύνους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν απαραιτήτως. Όμως οι αγορές και οι ρυθμιστές, όπως και η Fed, ανησυχούν πάρα πολύ πλέον για αυτους τους κινδύνους. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να «τρέμουν» οι Αμερικανοί. Κατ’αρχήν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε το επίκεντρο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο τι συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία.»

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει παράλληλα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι ότι οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ωθήσουν σταδιακά τις αγορές να περιορίσουν τη χρηματοδότηση και για τις αμερικανικές τράπεζες "απλώς και μόνο επειδή όλοι θα είναι φοβισμένοι".
Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο ότι η Fed διαθέτει τα εργαλεία ώστε να διαχειριστεί μια μεταπήδηση της κρίσης από την Ευρώπη. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702462/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: