31.5.12

Πρώτο βήμα χρηματοπιστωτικής ένωσης

Προτάσεις συνεργασίας των κρατών της Ε.Ε. για στήριξη ή διάσπαση προβληματικών τραπεζών
Bloomberg, Reuters
Ο κίνδυνος κατάρρευσης μιας ή περισσότερων ισπανικών τραπεζών, αλλά και οι φόβοι για κύμα φυγής καταθέσεων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αυξάνουν τις πιέσεις με στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος για τη στήριξη ή εκκαθάριση προβληματικών χρηματοπιστωτικών ομίλων. Στις 6 Ιουνίου, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για τον τρόπο που θα μπορούν οι εποπτικές αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. να συνεργάζονται διασυνοριακά για την ελεγχόμενη διάσπαση προβληματικών τραπεζών. Σύμφωνα με το σχέδιο των προτάσεων που διέρρευσε στο Reuters, θα προβλέπεται επίσης η συλλογή του 1% των τραπεζικών καταθέσεων ως αποθεματικό, που θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση ανάγκης για την παροχή εγγυήσεων ή δανείων προς τις τράπεζες που τα χρειάζονται. Στόχος είναι οι απώλειες να μην επιβαρύνουν τους φορολογουμένους.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτό το πνεύμα, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε χθες ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να καταρτίσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για μια ολοκληρωμένη οικονομική ένωση. «Ακόμη και αν η οικονομική ένωση δεν δημιουργηθεί άμεσα, η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη» είναι πολύ σημαντική για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε ομιλία που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα προτάσεις προς κάθε κράτος-μέλος των «17» και της Ε.Ε. για την εξισορρόπηση της ανάπτυξης με υφιστάμενα μέτρα λιτότητας. Οικονομικοί αναλυτές συνεκτιμούν πως οι σημερινές συστάσεις της Κομισιόν έχουν βασικό στόχο την Ισπανία και την Ιταλία, των οποίων οι αποδυναμωμένες οικονομίες ενισχύουν φόβους για μετάδοση της κρίσης από την περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Χθες, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ισπανικών και γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε τις 500 μονάδες βάσης, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Η Ισπανία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, καθώς η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος καλείται να χαράξει τη σωστή φόρμουλα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση να εγγυηθεί κοινά ομόλογα ή να αναλάβει την εγγύηση των δικών τους αξιόχρεων, ως ανάδοχος.
Χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεθ Ορντόνεζ, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του ένα μήνα νωρίτερα από τη λήξη της επταετούς θητείας του, στα τέλη Ιουνίου. Η απόφασή του θεωρείται επακόλουθο κριτικής που έχει εισπράξει για την αναποτελεσματική εποπτεία των προβληματικών ισπανικών τραπεζών, με αποκορύφωμα την κρατικοποίηση της Bankia. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, με τη μεγαλύτερη έκθεση σε στεγαστικά και κατασκευαστικά δάνεια, που μετατράπηκαν σε μαζικές επισφάλειες μετά το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων. Την περασμένη Παρασκευή, η Bankia ζήτησε 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη ζημιών και την ανακεφαλαιοποίησή της, αφού το 2010 είχε ήδη λάβει 4,5 δισ. ευρώ σε κρατικά κεφάλαια.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, είπε χθες ότι δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για την Bankia, αλλά άφησε αιχμές για άμεση διάθεση κεφαλαίων από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο. Μέχρι το 2014 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, που θα πρέπει όμως να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Γερμανίας, που έχουν προβάλει αντιρρήσεις σε ανάλογες προτάσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/05/2012_483738

_________________________________________

είναι αυτό τρόπος επίλυσης της κρίσης;

No comments: