29.5.12

Απελαύνονται υψηλόβαθμοι Σύροι διπλωμάτες από έξι χώρες

Απελαύνονται οι πρέσβεις της Συρίας στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και οι επιτετραμμένοι στη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, μετά τη σφαγή 108 ανθρώπων την Παρασκευή στη Χούλα της κεντρικής Συρίας, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Την απέλαση της Σύριας πρέσβεως στο Παρίσι εξαιτίας της κλιμακούμενης κρίσης στη χώρα της, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήριζε το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ «δολοφόνο του λαού του».
Το Γερμανικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι και η Γερμανία απελαύνει το Σύρο πρέσβη στο Βερολίνο, διαμαρτυρόμενη για τη σφαγή στη Χούλα. Ο Σύρος πρέσβης Ράντουαν Λούτφι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και επρόκειτο να θα του γνωτσοποιηθεί πως έχει στη διάθεσή του 72 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσαν οι πηγές.
«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» ανακήρυξε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών το Σύρο πρέσβη στη Ρώμη και άλλα μέλη του διπλωματικού προσωπικού.
Την απέλαση του Σύρου επιτετραμμένου στο Λονδίνο (ο πρέσβης είχε ανακληθεί πριν από μερικούς μήνες) και δύο ακόμα διπλωματών ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Παράλληλα, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέρντ ανακοίνωσε την απέλαση των τριών εναπομείναντων διπλωματών στη συριακή πρεσβεία στην Οττάβα (του επιτετραμμένου και δύο ακόμα υπαλλήλων) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Χούλα.
Νωρίτερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την απέλαση του Σύρου επιτετραμμένου και ενός ακόμα διπλωμάτη. Ο Σύρος επιτετραμμένος Τζαουντάτ Αλι και ένας ακόμη διπλωμάτης θα απελαθούν σε 72 ώρες, σύμφωνα με την απόφαση του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών Μπομπ Καρ.
«Αυτός είναι ο πιο δραστικός τρόπος για να στείλουμε ένα μήνυμα αποστροφής στη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Καρ.
«Η συριακή κυβέρνηση δεν πρέπει να αναμένει πως θα υπάρξουν άλλες επίσημες αποστολές στην Αυστραλία μέχρι να σεβαστεί την εκεχειρία του ΟΗΕ και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν», τόνισε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2185032

No comments: