29.1.13

Βέβαιος ο Στουρνάρας ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πιστεύει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα. «Υπάρχει σίγουρα μία αχτίδα ελπίδας, φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο BBC.

«Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ -το Grexit- είναι πλέον πολύ μικρή... Κατορθώσαμε να κινήσουμε την οικονομία. Από την πλευρά των αγορών, υπάρχει πολύ περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η
κυβέρνηση αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Κατά συνέπεια, όλοι οι βασικοί συντελεστές είναι θετικοί. Βρισκόμαστε στα δύο τρίτα του δρόμου προς τον στόχο μας. Άρα οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν» λέει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα έλθει το 2014.

«Προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη. Είμαι βέβαιος, 100% βέβαιος, ότι η εφετινή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης» λέει.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Θα καλωσόριζα μία μείωση του επιπέδου του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες για τις άλλες πλευρές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων περικοπών των δημοσίων δαπανών, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντά: «Εάν εφαρμόσουμε το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεν θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας. Δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στους μισθούς, τα επιδόματα και τις συντάξεις».

Ο υπουργός Οικονομικών είναι επικριτικός απέναντι στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, τονίζει ωστόσο ότι χωρίς τα χρήματα της διάσωσης, η Ελλάδα θα ήταν εκτός της ευρωζώνης και αυτό θα σήμαινε καταστροφή.

«Η Ελλάδα αναγκάσθηκε να κάνει υπερβολικές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. Μιλώντας εκ των υστέρων, θα έπρεπε να έχουμε δώσει περισσότερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις από την αρχή. Αλλά δεν
μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Τώρα δεν υπάρχει λόγος "να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα". Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη εβδομάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι κατηγορηματικός: «Θα ήταν μεγάλο λάθος για τη Βρετανία να
εγκαταλείψει την ΕΕ. Η Βρετανία ανήκει στην Ευρώπη πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά».     

Όμως δεν θα αποδεχόταν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ: «Αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Όλοι θα ήθελαν να το κάνουν. Αλλά θα σήμαινε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται χαλαρός και θετικός. Έχει διατηρήσει την τρύπα από σφαίρα που ρίχθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε τζάμι του υπουργείου του, ως υπόμνηση της μεγάλης οργής
του ελληνικού λαού για τα μέτρα λιτότητας.

Παρά τα τεράστια προβλήματα, την κοινωνική αναταραχή και την τεράστια αντίσταση που θα δημιουργηθεί όταν οι
περικοπές των δαπανών θα αρχίσουν να πονάνε, είναι πεπεισμένος ότι η εξουθενωμένη χώρα θα τα καταφέρει, σχολιάζει το BBC.

Μάλιστα, όπως είπε, «τώρα που η Ελλάδα έχει περάσει τη γωνία, απολαμβάνω τη δουλειά μου».

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4785344

_________________________________________________

η βεβαιότητά του με βάζει σε σκέψεις
τέτοια έλεγε και ο Παπαδήμος όταν ήταν βέβαιο ότι δεν θα ήταν πρωθυπουργός
κάτι τέτοιο θα ισχύει και για τον Στουρνάρα

No comments: