30.1.13

Για πρώτη φορά χώρα (Iσραήλ) απέχει από τη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ

Την τακτική ετήσια συνεδρίαση στην οποία αναμενόταν να παρουσιαστεί η έκθεση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ μποϊκόταραν οι εκπρόσωποι του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.
Πρόκειται για ενέργεια η οποία δεν έχει επαναληφθεί στην ιστορία του οργανισμού.
Η κίνηση του Τελ Αβίβ ήταν αναμενόμενη, λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας την οποία είχε προκαλέσει στο εβραϊκό κράτος η άδικη, όπως την χαρακτηρίζει, κριτική που του είχε ασκηθεί από την επιτροπή.
Απόφαση της επιτροπής, μέσα στο 2012, για έρευνα σχετική με τους εβραϊκούς οικισμούς εποίκων στη Δυτική Όχθη είχε οδηγήσει το Ισραήλ να ανακοινώσει τη διακοπή της οποιασδήποτε συνεργασίας του με το σώμα.
Η συνεδρίαση της Τρίτης αναβλήθηκε, ενώ δεν αποφασισθεί ακόμη ποια θα είναι η αντίδραση της επιτροπής.
«Μετά από μία σειρά ψηφισμάτων, δηλώσεων και περιστατικών, αποφασίσαμε να διακόψουμε τη συνεργασία μας με το συγκεκριμένο σώμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ στους Financial Times.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της επιτροπής Ρολάντο Γκόνεζ, από την πλευρά του, δήλωσε στο Associated Press ότι η «πρωτοφανής» απουσία του Ισραήλ από τη συζήτηση της έκθεσης οδηγεί την επιτροπή σε «νέα εδάφη», καθώς μέχρι σήμερα η παρουσία ήταν υποχρεωτική για όλα τα κράτη – μέλη του οργανισμού.
Εκπρόσωποι της Αϊτής δεν είχαν εμφανισθεί το 2010 στην αντίστοιχη συζήτηση, ωστόσο είχαν επικαλεστεί τον καταστροφικό σεισμό τον οποίο είχε υποστεί η χώρα τους.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Βόρειας Κορέας, συμμετείχαν στην ετήσια συζήτηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκφρασθεί κατά της αποχής του Ισραήλ από τη συνεδρίαση.
 
 
http://www.naftemporiki.gr/story/534506

No comments: