31.1.13

ΔΝΤ:Η Κύπρος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της - Fitch: Υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών

Οι διεθνείς πιστωτές εργάζονται για την εύρεση μιας σταθερής λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, λέγοντας ότι στο μεταξύ η χώρα συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες της.

"Οι αρχές κάλυψαν τους τελευταίους μήνες τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες μέσω της εγχώριας αγοράς και αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν" ανέφερε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Rice σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την Κύπρο θα προχωρήσουν πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στο Νησί τον επόμενο μήνα. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/755162/ArticleNewsWorld.aspx

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τριών κυπριακών τραπεζών προχωρά η Fitch Ratings, σε μια κίνηση που έπεται της υποβάθμισης της Κύπρου από τον οίκο την Παρασκευή.

Ειδικότερα, η Fitch υποβαθμίσει τα μακροπρόθεσμα IDRs των Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας σε "Β" από "ΒΒ-" προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε "B", με outlook "αρνητικό".

Τα outlook των μακροπρόθεσμων IDRs των τραπεζών είναι "αρνητικά" σε ευθυγράμμιση με αυτό της χώρας, ενώ τα βραχυπρόθεσμα IDRs επιβεβαιώθηκαν από τον οίκο σε "B".

Στην έκθεσή της η Fitch συνδέει την υποβάθμιση των τραπεζών με αυτή της χώρας, λέγοντας πως η υποβάθμιση του κράτους είναι ενδεικτική της εξασθένισης της δυνατότητας της Κύπρου να προσφέρει έκτακτη στήριξη στις τράπεζες της. Αναφέρει παράλληλα πως βραχυπρόθεσμα, υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στήριξης/ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1721280

No comments: