31.1.13

Γιατί οι τραπεζίτες ζητούν δύο ΑΜΚ

Από παράταση σε παράταση οδεύει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς τα βασικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν την... κατάλληλη οδό που θα επιφέρει αλλαγές των κινήτρων συμμετοχής στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Βασικό αίτημα των τραπεζιτών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πραγματοποίηση των ΑΜΚ σε δύο φάσεις. Στην περίπτωση που η Τρόικα... βάλει νερό στο κρασί της και δεχτεί την επανεξέταση των όρων, το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο το επιτόκιο των μετατρέψιμων ομολόγων αλλά οι τιμές των ΑΜΚ», σημειώνει στο Capital.gr κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Οι Έλληνες τραπεζίτες κρίνουν άδικους και ασύμφορους τους όρους κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ζητούν να γίνουν δύο διαφορετικές ΑΜΚ, μία που θα καλύψει το ΤΧΣ με τους όρους που έχουν καθοριστεί (η οποία στην ουσία θα καλύπτει την αρνητική θέση) και μία μεταγενέστερη που θα γίνει με όρους αγοράς.

“Θα πρέπει να υπάρξει μία χρονική απόσταση 3-4 μηνών από τη μία στην άλλη, κατά τη διάρκεια της οποίας η αγορά θα καθορίσει την τιμή των αυξήσεων”, συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος. “Ζητάμε από τους επενδυτές να μπουν στις ΑΜΚ με τους ίδιους όρους όπως το ΤΧΣ και αυτό είναι άδικο”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η παράταση των ΑΜΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς το χρονοδιάγραμμα που ήθελε να ολοκληρώνονται τον Απρίλιο απλά... δεν βγαίνει. Το πιο ρεαλιστικό είναι να δούμε την πρώτη απόπειρα κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσα στο καλοκαίρι, προσθέτει.

Το πρόβλημα είναι η τιμή της ΑΜΚ για όλες τις τράπεζες, κυρίως όμως γι΄ αυτές που έχουν αρνητική καθαρή θέση. Με αρνητική καθαρή θέση μία τράπεζα έχει δείκτη P/BV πάνω από 1 (μπορεί να φτάνει και το 1,5). Σημειώνεται ότι όταν το P/BV, ήτοι ο λόγος της τιμής μιας μετοχής προς τη λογιστική της αξία, είναι μικρότερος από τη μονάδα, η μετοχή θεωρείται «υποτιμημένη» ή «φθηνή», ενώ όταν είναι μεγαλύτερος από τη μονάδα θεωρείται «υπερτιμημένη» ή «ακριβή».

Πως λοιπόν θα πειστούν Έλληνες και ξένοι, θεσμικοί και ιδιώτες, να επενδύσουν σε υπερτιμημένες μετοχές, όταν ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνά το 0,5-0,7.

Χθες, μάλιστα, η απερχόμενη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας “παραδέχτηκε” ότι υπό τους υφιστάμενος όρους οι εν δυνάμει επενδυτές καλούνται να αναγνωρίσουν ζημιές από το πρώτο λεπτό της επένδυσής τους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο “ρυθμίσεων”.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να μεταπεισθεί η Τρόικα, με παρεμβάσεις τραπεζιτών, οι οποίοι επισημαίνουν τα προβλήματα της ανακεφαλαιοποίησης. Στις αρχές του έτους, ήταν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας που έκανε λόγο για ανάγκη παράτασης της διαδικασίας και τάχθηκε υπέρ της κεφαλαιακής ενίσχυσης του ενιαίου σχήματος, μετά τη συγχώνευση με τη Eurobank, σε δύο φάσεις.

Την περασμένη Δευτέρα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, σε συνέντευξή του στο Reuters ζήτησε την επανεξέταση της διαδικασίας και τη διάθεση πιο ελκυστικών κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Ο κ. Καραμούζης επισήμανε το υψηλό ετήσιο επιτόκιο κουπόνι των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos), στο 7%, και πρόσθεσε ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο απομείωσης της συμμετοχής τους, εάν τα ομόλογα μετατραπούν σε μετοχές.

Αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα της κάλυψης της αρνητικής θέσης από το ΤΧΣ, σε μία ξεχωριστή ΑΜΚ, λέγοντας: “Δεν νομίζω ότι οι νέοι επενδυτές θα έβαζαν χρήματα για να καλύψουν τις χθεσινές ζημιές. Θα ήταν πιο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους που σχετίζονται με τη μελλοντική κερδοφορία της τράπεζας”.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1720442

___________________________________________

η ορθή απάντηση είναι γιατί έχουν πολλά λεφτά!!!

η λογική όμως λέει ότι αυτός είναι ο τρόπος να κρατήσουν τις καρέκλες τους - αν τα καταφέρουν

η όλη ιστορία θυμίζει ποδοσφαιρικές ομάδες!!! ΟΛΕΣ τα τελευταία 25 χρόνια!

 
 

No comments: