31.1.13

Ν. Μηταράκης: Παρούσιασε στις Βρυξέλλες τον «ταχύτατο μετασχηματισμό» της Ελλάδας σε χώρα επενδύσεων

Τον «ταχύτατο μετασχηματισμό» της Ελλάδας σε χώρα προσέλκυσης επενδύσεων, παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, στις Βρυξέλλες, μιλώντας σε επιχειρηματίες και διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης».
Από την πλευρά τους, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Delhaize, Φιλίπ Ντεσάμπς και ο αντιπρόεδρος της Hewlett-Packard, Τόνι Πρόφετ, μίλησαν για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.
Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε ότι η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προκειμένου να προωθήσει ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο. Επεσήμανε, δε, ότι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τη χώρα, οι οποίες θα τη βοηθήσουν να υπερβεί το σημερινό φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Ο κ. Ντεσάμπς, από τον Όμιλο Delhaize, υπογράμμισε τη μεγέθυνση της επιχείρησης στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και εξέφρασε τη δέσμευση του ομίλου να συνεχίσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα και στο μέλλον. Ο κ. Πρόφετ, από την Hewlett-Packard, αναφέρθηκε στη συμφωνία της εταιρείας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, για τη διακίνηση των προϊόντων της στην Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, ενώ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επένδυση θα είναι κερδοφόρα. «Πιστεύουμε στις αλλαγές, πιστεύουμε στις σοφές επενδύσεις που έγιναν στις υποδομές στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Λαμβάνοντας το λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να παραμείνει στο ευρώ, λέγοντας: «Όσοι επενδύσουν σήμερα στην Ελλάδα σε ευρώ, σε 10 χρόνια από τώρα πάλι σε ευρώ θα είναι».
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη σταδιακή ανάκτηση εμπιστοσύνης προς τη χώρα. «Βιώνουμε ήδη αυτήν τη μεταστροφή. Στις διεθνείς μας επαφές. Στις επαφές με επενδυτές, όπως είχα την τύχη να διαπιστώσω την προηγούμενη εβδομάδα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο Νταβός. Όπως βιώσαμε με τον πρωθυπουργός χθες στο Κατάρ, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον επιστρέφει. Πρέπει, βέβαια, τώρα να μετατρέψουμε τα λόγια σε επενδύσεις», ανέφερε ο υφυπουργός.
Συνεχίζοντας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την απαρτίζουν, να μετασχηματίσουν τη χώρα σε «ασφαλές λιμάνι επενδύσεων», με σκοπό να δρομολογηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Εξάλλου, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της, προχωρώντας αποφασιστικά στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην ψήφιση, στη Βουλή, κρίσιμων νομοσχεδίων όπως οι προαπαιτούμενες δράσεις για το πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του 2013 και το φορολογικό νομοσχέδιο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επίπονη προσπάθεια της Ελλάδας, αναφέροντας τις ονομαστικές μειώσεις (37%) στους μισθούς στο Δημόσιο Τομέα, την ανεργία στο 27% και το 57% για τους νέους, καθώς και τον έκτο χρόνο ύφεσης που διανύει η χώρα το 2013 και τη συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%.
Συνεχίζοντας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι παρά την ύφεση πρωτοφανούς βάθους και διαρκείας, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική σταθεροποίηση που έγινε ποτέ σε χώρα του ΟΟΣΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επιχειρηματικού προορισμού αλλάζει, κάτι το οποίο διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση, καθώς και το «Euro Plus Monitor» του 2012, που κατατάσσει τη χώρα πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Μηταράκης είπε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε πέντε άξονες. Στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την προώθηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα έχει στόχο την ταχύτερη αδειοδότηση για μεγάλες επενδύσεις, και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
«Μετασχηματίζουμε την Ελλάδα από χώρα «red tape», που δημιουργούσε γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις, σε χώρα «red carpet» - ασφαλές λιμάνι επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη μείωση των δαπανών αντί αύξηση φόρων, στο νέο επενδυτικό και αναπτυξιακό νόμο, ενώ, παράλληλα ξεμπλοκάρουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ήταν για χρόνια παγωμένα.
Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο, στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, στην εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην απελευθέρωση των μεταφορών και το νέο νόμο για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και στην απελευθέρωση των περιορισμών για είσοδο στην αγορά ("Business Friendly Greece"). Όπως δήλωσε, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 128% το 2012 στην Ελλάδα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε «καταλύτες ανάπτυξης» την προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων, το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, την επανέναρξη τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων που θα δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίας, τα περιφερειακά αεροδρόμια και άλλα μεγάλα επενδυτικά έργα, όπως οι επεκτάσεις του μετρό, τα έργα στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και του Λαυρίου κ.λπ.
Καταλήγοντας, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Με συστηματική δουλειά, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, αφήνει πίσω της το Grexit. Κοιτώντας το Grecovery, μπαίνει γοργά στον δρόμο της ανάπτυξης. Από επενδυτικής σκοπιάς αυτό σημαίνει ότι οι όποιες ευκαιρίες δεν θα υπάρχουν για πολύ. Και αυτό είναι κάτι που το έξυπνο χρήμα και οι υποψήφιοι επενδυτές θεωρώ πως πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να είμαστε δίπλα στις προσπάθειές τους».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/01/2013_481550

No comments: