29.1.13

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στη Σοφοκλέους

Ενισχύονται οι πτωτικές τάσεις στο Χ.Α., με βασικούς δείκτες και μετοχές να δοκιμάζουν διαδοχικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.
Έως τις 1.016,96 μονάδες αντέδρασε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, έως τις 342,77 ο FTSE Large Cap, «τεχνικά σημεία» που πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντιστάσεις. Αντιθέτως, τα χαμηλά όρια διαμορφώνονται πλέον στις 992 και στις 333 μονάδες αντίστοιχα για τους δύο βασικούς δείκτες.

Ο τρίτος δείκτης, των τραπεζών, παραμένει στα επίπεδα των 200 μονάδων.

Η κλίση της αγοράς, της βραχυπρόθεσμης τάσης, είναι ορατή από τη στιγμή που στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις τα αλλεπάλληλα «τοπικά υψηλά» όλο και χαμηλώνουν (φτάνοντας μέχρι τις σημερινές ενδοσυνεδριακές κορυφές).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την κλίση του Χ.Α. στις ενδείξεις κόπωσης που εμφανίζονται σε διάφορα μέτωπα, στην απουσία ισχυρού καταλύτη και δέλεαρ ικανού να ωθήσει την αγορά πάνω από τις 350 μονάδες (για τον... 25άρη).

Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις τράπεζες, με ανοιχτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, τις υψηλές διψήφιες αποδόσεις από την αρχή του έτους, την επαναφορά του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων (πλην των τραπεζών...), διαμορφώνεται ένα περιβάλλον που δικαιολογεί την κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Ούτως ή άλλως, όπως σημείωναν στελέχη της αγοράς, οι συναλλαγές είναι μάλλον μέτριες (γύρω στα 67 εκατ. χωρίς τα 30 εκατ. των πακέτων της Eurodrip) παραπέμπουν περισσότερο σε προληπτικού χαρακτήρα κινήσεις, παρά σε βιαστικές κι αναγκαστικές πωλήσεις.

Η μέχρι τώρα εικόνα των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) δεν είναι ενδεικτική (καθώς οι εντολές θα περάσουν στο σύστημα, θα φανούν αργότερα), ενώ τα υπόλοιπα ΣΜΕ συγκεκριμένων μη τραπεζικών μετοχών δεν είναι σημαντικά.

Πάντως, τιμές περνούν ήδη στο σύστημα και στα futerάκια και δανεισμός έχει ξεκινήσει, ωστόσο σαφή εικόνα θα έχουμε αύριο, πριν από τη συνεδρίαση. Κατά συνέπεια, στο αυριανό προσυνεδριακό σχόλιό μας θα έχουμε ακριβή αποτύπωση και του δανεισμού και των θέσεων που έχουν ανοιχτεί.

Πιθανότατα, εκτιμούν άνθρωποι του Χ.Α., η επαναφορά του short selling (εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, που θα συνεχίσουν να προστατεύονται από τις ανοιχτές πωλήσεις), να είναι μια καλή αφορμή για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων από τη στιγμή που η αγορά δεν έχει δυνατότητες για πειστική ανοδική κίνηση σύντομα. Οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι χαμηλότερες τιμές στηρίξεων, που για τον... 25άρη έχουν σημειωθεί διαδοχικά προς τις 318 μονάδες (τοπικός πυθμένας της τελευταίας κίνησής του).

Στο πλαίσιο της κατοχύρωσης θέσεων, βλέπουμε και επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και να πωλούν σε καλές τιμές μετοχές της εταιρίας τους. Βάσει των ανακοινώσεων των ίδιων των εταιριών, αναφέρουμε ως ενδεικτικές τις κινήσεις των βασικών μετόχων των εισηγμένων MLS, Κρι Κρι κ.ά.

Η Α. Τσινάβου ανακοίνωσε την πώληση 142.000 τεμαχίων, με την τιμή να έχει ενισχυθεί 24,55% από την αρχή του έτους και 205,75% σε ορίζοντα 52 εβδομάδων. Ανάλογα έπραξε ο Ι. Καματάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MLS που μετά την παρουσίαση της εταιρίας του σε θεσμικούς (ΕΘΕ) προχώρησε επίσης σε πώληση μετοχών.

Εύλογα βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς αξιοποιούν και το τελευταίο ανοδικό κύμα, ρευστοποιώντας σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών, κατοχυρώνοντας πολύτιμη ρευστότητα.

Σε αυτήν τη συγκυρία ξένοι και εγχώριοι οίκοι συνεχίζουν με τις αναλύσεις τους να εστιάζουν στα blue chips του Χ.Α. Ενδεικτική η έκθεση της Citigroup για τους δύο ομίλους διύλισης, όπου παραθέτει τις εκτιμήσεις της για το τέταρτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της «European Refiners» με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου αναφέρει:

α) Σε ό,τι αφορά τη Motor Oil εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 32 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 79 εκατ. Διατηρεί την τιμή-στόχο των 9,3 ευρώ και τη σύσταση buy. Η Citigroup εκτιμά ότι σε τριμηνιαία βάση τα κέρδη της εισηγμένης θα είναι χαμηλότερα λόγω των περιθωρίων σε διύλιση και εμπορία.

β) Για τα ΕΛΠΕ ο διεθνής οίκος βλέπει (προσαρμοσμένα) καθαρά κέρδη στα 35 εκατ., προσαρμοσμένα EBITDA 101 εκατ., ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,8 ευρώ. Η Citigroup επισημαίνει ότι οι βελτιωμένες επιδόσεις στη διύλιση, λόγω του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου στην Ελευσίνα, αντισταθμίζονται εν μέρει από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας του νέου φορολογικού καθεστώτος.

Κατά συνέπεια, η τακτική μας δεν μεταβάλλεται θεαματικά όσο ο δείκτης Large Cap δοκιμάζεται στο εύρος των 340-350 μονάδων, όσο περισσότερο φαίνεται η αδυναμία άμεσης υπερβάσης, με πιθανότερη τη δοκιμασία χαμηλότερων στηρίξεων.

Ενδεχομένως, μια φάση συσσώρευσης με παράλληλη διαμόρφωση λίγο χαμηλότερων τιμών να προσέλκυε στη συνέχεια περισσότερους παίκτες.

Λίγο μετά τις 15.50 οι απώλειες του Γ.Δ. είχαν ενισχυθεί οδηγώντας στις 995 μονάδες, ο FTSE Large Cap κυμαίνεται στα εππιπεδα των 333 μονάδων με την Εθνική να καταγράφει άνοδο 0,86% και την Alpha Bank να υποχωρεί 0,77%.

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,83%, του Μυτιληναίου 4,82%, της ΔΕΗ 4,36% της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1,68%.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/754502/ArticleMarketComment.aspx 

No comments: