6.2.09

**Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο για τις αφίξεις τουριστών το 2009


Κάμψη στις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας το 2009 προβλέπει η Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών, η οποία αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο μπορεί να φθάσει έως 11,3% σε σχέση με την περυσινή σεζόν.Τη σχετική πρόβλεψη περιέχει η πρώτη εξαμηνιαία έκθεση ανάλυσης των τουριστικών τάσεων του ελληνικού τουρισμού και προβλέψεων για το 2009 την οποία παρουσίασαν, χθες, ο πρόεδρος της ΑΤΕΜ κ. Μάριος Βασιλόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας κ. Γρηγόρης Παπανίκος. Στην έκθεση γίνεται λόγος για 3 σενάρια όσον αφορά την πρόβλεψη της τουριστικής κίνησης το 2009, τα οποία λαμβάνουν υπόψη ως κυρίαρχο στοιχείο τη μεταβολή της τιμής του πετρελαίου.
Επίσης, στηρίζονται στην ανάπτυξη υποδειγμάτων για διαφορετικές πηγές ξένων τουριστών της Ελλάδας. Η πρώτη πηγή αφορά την ομάδα χωρών της Ευρωζώνης, η δεύτερη της Βρετανίας, η τρίτη τις σκανδιναβικές χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης και η τέταρτη το υπόλοιπο των χωρών. Το αισιόδοξο σενάριο με την τιμή του πετρελαίου στα 40 δολάρια προβλέπει μείωση των αφίξεων κατά 4,4% (αφίξεις ξένων 14,3 εκατ.) και το χειρότερο σενάριο με την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια προβλέπει μείωση κατά 11,3% (αφίξεις ξένων 13,3 εκατ.).
Σε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έκανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γεράσιμος Φωκάς, εκτίμησε ότι το σενάριο πτώσης της κίνησης κατά 11,3% είναι ακραίο, ωστόσο, προέβλεψε ότι η μέση διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10% το 2009. Παράλληλα, σημείωσε ότι σημαντική θα είναι και η πτώση των τουριστικών εισπράξεων.

Το ιστορικό των κρίσεων
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, σε ορίζοντα δεκαετίας, η εξέλιξη του αριθμού των τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας φαίνεται από τις προβλέψεις να αυξάνεται αλλά με φθίνοντα ρυθμό, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας θα χάνει σταδιακά μερίδιο από την τουριστική πίτα προς όφελος των ανταγωνιστών της.
Ιδιαίτερη σημασία έχει στην έκθεση λόγω της ανησυχίας για την αναμενόμενη μείωση στις αφίξεις των ξένων τουριστών το 2009, η ανάλυση που γίνεται από τον κ. Παπανίκο των ιστορικών κάμψεων, κρίσεων και καταστροφών του ελληνικού τουρισμού από το 1951 μέχρι σήμερα. Διψήφια ποσοστά μείωσης σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική σεζόν καταγράφηκαν το 1967 σε ποσοστό 12%, το 1991 σε ποσοστό 11,6%, το 1996 σε ποσοστό 10,8% και το 1974 σε ποσοστό 31,2%. Οπως σημειώνεται, οι μεγάλες κρίσεις, (καταστροφές), οι μικρές κρίσεις και οι κάμψεις είναι αναπόφευκτο μέρος της ανάπτυξης της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ο ελληνικός τουρισμός στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα και στην πρώτη δεκαετία του τρέχοντος αιώνα έχει βιώσει πλέον των δέκα τέτοιων τουριστικών κρίσεων. Σύμφωνα με τον κ. Παπανίκο, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο ρυθμός αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού ήταν πολύ υψηλός, κοντά στο 10% αλλά έβαινε μειούμενος.
Στο μεταξύ σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Αθήνας - Αττικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σημείωσαν ότι τα 14 μέτρα για τον Τουρισμό που ο τουριστικός κόσμος αναμένει με αγωνία να θεσμοθετηθούν και να υλοποιηθούν κρίνονται ως απολύτως επείγοντα και αναγκαία για την άμεση θωράκιση όλων των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Εξάλλου, την ερχόμενη Κυριακή, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος θα μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να έχει συναντήσεις με φορείς της αγοράς και την προσεχή Τετάρτη θα μεταβεί στις ΗΠΑ στην πολιτεία του Αϊντάχο, όπου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στους χειμερινούς αγώνες των Special Olympics.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_06/02/2009_302288

No comments: