4.10.10

Πορτογαλία: Συμφωνία για τον προϋπολογισμό ζητά ο κεντρικός τραπεζίτης

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Carlos Costa κάλεσε σήμερα τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ενώ πρότεινε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής για την εποπτεία των δημόσιων δαπανών.
"Είναι απολύτως απαραίτητο να καταλήξουμε σε μια αξιόπιστη πολιτική συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2011", δήλωσε ο Costa σε συνέδριο στη Λισσαβόνα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Τα πολιτικά κόμματα της χώρας συνεχίζουν να διαφωνούν για τις προτεινόμενες αυξήσεις στους φόρους στο πλαίσιο του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος που έφτασε το 9,3% του ΑΕΠ το 2009. Το έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 7,3% του ΑΕΠ το 2010.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας σημείωσε ταυτόχρονα ότι η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει να είναι "είναι εύθραυστη και άνιση", ενώ εκτίμησε ότι τα προβλήματα που ήρθαν στιο προσκήνιο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα φύγουν τόσο εύκολα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί το κλειδί για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Σημείωσε τέλος οι τράπεζες της χώρας "πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να περιορίσουν την εξάρτηση τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

http://www.capital.gr/News.asp?id=1059151

No comments: