21.12.11

Ιαπωνία: Υποβάθμιση σε AA+ από R&I - Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προχώρησε σήμερα ο οίκος Rating and Investment Information (R&I).
Ο ιαπωνικός οίκος επικαλείται τις ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και τις ασαφείς προοπτικές για την οικονομία της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά που υποβαθμίζεται το αξιόχρεο της Ιαπωνίας από εγχώριο οίκο αξιολόγησης. Οι Moody's και Standard & Poor's το βαθμολογούν με ΑΑ.
Η αντίδραση των αγορών στην υποβάθμιση ήταν πάντως περιορισμένη, καθώς λίγοι παίκτες της αγοράς θεωρούν πως η Ιαπωνία αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα χρηματοδότησης.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2110994

Πτώση παρουσίασαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας το Νοέμβριο, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας υποβάθμισε την εκτίμησή της για την οικονομία για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς η μειωμένη ζήτηση από την Ευρώπη και την Ασία πλήττει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι, έναντι πτώσης 4,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Πτώση 3,8% είχαν εμφανίσει και τον Οκτώβριο.
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, διατυπώνοντας ωστόσο πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την ιαπωνική οικονομία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
«Η ιαπωνική οικονομία θα παραμείνει λίγο πολύ στάσιμη προς το παρόν», προτού συνεχίσει τη μέτρια ανάκαμψη, αναφέρει η ιαπωνική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2111006

No comments: