23.12.11

Επικύρωσε η Βουλή τη συμφωνία με την Ελβετία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας

Η Βουλή επικύρωσε κατά πλειοψηφία την Πέμπτη, τις διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με την Ελβετία με τον Καναδά για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε έκκληση «προς τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες της διασποράς και προς το ελληνικό ναυτιλιακό κεφάλαιο, για τη διαμόρφωση κινήματος επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα».

«Ακόμη και αν υπάρχουν καταθέσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα που δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν στο εξωτερικό, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτές να έρθουν και να κατατεθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να αυξήσουμε τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην κυρωτική διαδικασία των συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας, είπε ότι το περιεχόμενό τους θα συμβάλλει στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις φορολογικές αρχές με πιο οργανωμένο τρόπο.

Επισήμανε επίσης ότι, ευρισκόμενη σήμερα η Ελλάδα, σε άλλες διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, για συμφωνία στο θέμα των καταθέσεων ελληνικής προέλευσης, «είναι λογικό και ευπρεπές, η Ελλάδα να έχει κυρώσει και τη σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, ώστε να διεκδικήσει καλύτερο αποτέλεσμα στην αποκάλυψη του όγκου των καταθέσεων και τη δίκαιη φορολόγησή τους».

Τις διμερείς συμφωνίες δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεόδωρος Ιγνατιάδης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας ότι αυτές οι συμφωνίες στόχο έχουν «την υποφορολόγηση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, την ίδια ώρα που ο λαός υποβάλλεται σε φοροεπιδρομή».

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231143120

No comments: