21.12.11

Απρόθυμες να αγοράσουν κρατικά ομόλογα οι ιταλικές τράπεζες με τα δάνεια της ΕΚΤ

Oι τράπεζες δεν θα χρησιμοποιήσουν την έκτακτη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικό χρέος εξαιτίας των αυστηρών εποπτικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), προειδοποίησε σήμερα η Ιταλική Ένωση Τραπεζών (ΑΒΙ).
«Οι κανόνες της ΕΒΑ είναι εμπόδιο για την αγορά κρατικών ομολόγων και γι' αυτό ούτε ακόμα η σημαντική ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ (ύψους 500 δις ευρώ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη κρατικών χρεών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος τη ΑΒΙ, Τζιοβάνι Σαμπατίνι.
Οι νέοι κανόνες της ΕΒΑ απαιτούν από τις τράπεζες να αποτιμούν την αξία των κρατικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό τους σε τρέχουσες τιμές αγοράς. Η ΑΒΙ απείλησε να κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης.
«Το πρόβλημα το δημιούργησε η ΕΒΑ, που αντιμετωπίζει τα κρατικά ομόλογα σαν να είναι τοξικά», είπε ο Σαμπατίνι. Οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα αυξήσουν την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος, είπε, αλλά μάλλον θα την περιορίσουν και αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2111229

_________________________________________

περίμεναν οι αγορές κάτι διαφορετικό;

No comments: