23.12.11

Πράσινο φως στη Βρετανία για διαχωρισμό επενδυτικής και λιανικής τραπεζικής

Reuters
«Ο κλάδος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας μας πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης σε ένα αγγλοσαξονικό καπιταλιστικό σύστημα, όπως επικαλούνται οι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο Φιλελεύθερος υπουργός Επιχειρηματικότητας, Βινς Κέιμπλ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC. «Θα χωρίσουμε τις τράπεζες από τα καζίνο τους και τις υπηρεσίες σε εκείνες προς καταναλωτές και μικροεπιχειρήσεις», προσέθεσε ο κ. Βίκενς, εννοώντας ότι οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις των τραπεζών στις αγορές δεν θα αναμειγνύονται με τις παραδοσιακές δραστηριότητες των καταθέσεων και των χορηγήσεων.
Με αυτές τις δηλώσεις ο κ. Κέιμπλ, ένα από τα πλέον επικριτικά στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης στις πρακτικές των τραπεζών, επιβεβαίωσε τη σύμφωνη γνώμη της για μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη λειτουργία του Σίτι του Λονδίνου κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στην ανατρεπτική έκθεση Βίκενς, πρόεδρος της οποίας είναι ο σερ Τζον Βίκενς, διακεκριμένος οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στην ανεξάρτητη τραπεζική επιτροπή Βίκενς (Independent Committee on Banking, ICB) συμμετείχε, επίσης, ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», Μάρτιν Γουλφ, ο δημοσιογράφος Μάρτιν Τέιλορ και ο Μπιλ Γουίντερς, πρώην διοικητικό στέλεχος της JPMorgan.
Ο απόλυτος διαχωρισμός της επενδυτικής από τη λιανική τραπεζική θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Μέχρι τότε απαιτείται, παράλληλα, οι τράπεζες να έχουν ενισχύσει τον δείκτη βασικών κεφαλαίων (Tier 1) όχι μόνο στο 10%, όπως ζητείται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), αλλά να αντλήσουν κεφάλαια για ένα πρόσθετο 7% με 10% του ενεργητικού τους υπό τη μορφή «ομολόγων διάσωσης». Θεωρητικά αυτά τα ομόλογα θα μπορούν να μετατρέπονται σε κοινές μετοχές ή θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τις απώλειες μιας τράπεζας.
Μεταρρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχουν δρομολογηθεί, επίσης, από την επιτροπή της Βασιλείας, αλλά ορισμένες χώρες έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες. Μετά την Ελβετία και τη Σουηδία, η Βρετανία έχει αναλάβει τη «θωράκιση» των τραπεζών με αποτέλεσμα να υποχρεούνται να προσαρμοστούν σε ένα πολύ πιο συντηρητικό μοντέλο που θα περιορίσει την κερδοφορία τους.
Οι αλλαγές αυτές είναι ανεπιθύμητες μεταξύ των μεγάλων βρετανικών τραπεζών σαν την Barclays, την HSBC, αλλά και τις Royal Bank of Scotland και Lloyds, ποσοστό των οποίων ελέγχεται από το βρετανικό κράτος μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η αγανάκτηση της κοινής γνώμης απέναντί τους παραμένει, μετά τη δαπάνη 66 δισ. στερλίνων από χρήματα των φορολογουμένων για την κρατικοποίηση της Northern Rock, τη διάσωση της RBS και της Lloyds. Ισχυροί τραπεζικοί παράγοντες είχαν απειλήσει ότι θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, φωτογραφίζοντας ασιατικά χρηματοοικονομικά κέντρα. Υποστηρίζουν ότι το κόστος προσαρμογής στους νέους κανόνες υπερβαίνει τα 4 με 7 δισ. στερλίνες που εκτιμά η ίδια η ICB.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_23/12/2011_467128

No comments: