23.12.11

Οι τράπεζες καταρτίζουν λίστες με περιουσιακά στοιχεία προς πώληση

Λίστες με περιουσιακά στοιχεία προς πώληση ετοιμάζουν οι τράπεζες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ενισχύσουν έμμεσα τα κεφάλαιά τους ενόψει των πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων που δημιουργούν το PSI και η διαγνωστική μελέτη της BlackRock.
Οι τράπεζες καταρτίζουν λίστες που περιλαμβάνουν ακίνητα, ξενοδοχεία, θυγατρικές εκτός τραπεζικού τομέα, αλλά και θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό στοιχεία που μπορούν να διατεθούν προς πώληση το 2012. Αν και αρχική πρόθεση ήταν να διαφυλαχθούν οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα που έχουν πραγματοποιηθεί, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ωστόσο η δραματική τροπή της κρίσης, που έχει οδηγήσει σε δεινή θέση τις τράπεζες, υποχρεώνει σε επιθετικότερες κινήσεις. Ηδη η Eurobank έχει συμφωνήσει την πώληση της Polbank στην Πολωνία στην Raiffeisen, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αναζητεί αγοραστή για την Piraeus Bank στην Αίγυπτο. Τα επιτελεία των τραπεζών εξετάζουν τις δυνατότητες πώλησης θυγατρικών τραπεζών σε άλλες χώρες ώστε και να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και να απελευθερώσουν πολύτιμη ρευστότητα. Την ίδια ώρα Εθνική και Πειραιώς σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις... ξεχασμένες προνομιούχες μετοχές. Η πρώτη θα αντλήσει, μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, περί το 1 δισ. ευρώ ενώ η δεύτερη 400 εκατ. ευρώ.
Τα επιτελεία των τραπεζών αναμένουν την οριστικοποίηση του... τελικού λογαριασμού όπως θα προκύψει από το PSI και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock προκειμένου να δουν το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν και να εξειδικεύσουν τις δράσεις τους. Η BlackRock θα πρέπει να παραδώσει στην κεντρική τράπεζα τα ευρήματά της μετά τα Χριστούγεννα και το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του 2012. Τι θα περιλαμβάνει ο λογαριασμός; Αγνωστο καθώς η αμερικανική εταιρεία έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία με απόλυτη μυστικότητα. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι -το αισιόδοξο σενάριο- θα απαιτηθούν περί τα 10 δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της επισφαλών, ενώ οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 20 δισ. ευρώ, δεδομένης της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών το τελευταίο εξάμηνο και των απαισιόδοξων οικονομικών προοπτικών για το 2012. Το δεύτερο, και σημαντικά μεγαλύτερο, πλήγμα στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αναμένεται από την υλοποίηση του νέου διευρυμένου PSI, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων κατά 50%.
Σύμφωνα με την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας του ΔΝΤ, με βάση κάποιες λογικές παραδοχές για την τελική επίπτωση του PSI οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα φτάσουν τα 40 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών αθροιστικά μόλις που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι προσπάθειες των τραπεζών για την πώληση θυγατρικών γίνονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. καθώς η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην παγκόσμια αγορά και οι νέες αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες οδηγούν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες σε «επιθετικές» πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Τράπεζες όπως η ισπανική Banco Santander, η βελγική KBC και η γερμανική Deutsche Bank γνωστοποίησαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την πώληση κερδοφόρων δραστηριοτήτων σε χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιούνται.
Ετσι η καθυστέρηση των εγχώριων τραπεζών να αναλάβουν έγκαιρα δράση, κάτι που τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) όσο και η τρόικα ζητούσαν επίμονα από το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Στο σημερινό περιβάλλον είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν και σε τι τιμές θα μπορέσουν να διαθέσουν περιουσιακά στοιχεία, με τον κλάδο να συρρικνώνεται, την παγκόσμια οικονομία να κλυδωνίζεται και τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να σπεύδουν να πουλήσουν επίλεκτα περιουσιακά στοιχεία, υπογραμμίζουν αναλυτές.
Αύξηση κεφαλαίου από ΕΤΕΤην εκτίμηση ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας έδωσαν το «πράσινο φως» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε ότι το 2012 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι η Εθνική θα κάνει το παν για να αποφύγει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_23/12/2011_467140

No comments: