22.12.11

Απρόθυμοι για μεγαλύτερες απώλειες οι δανειστές της Ελλάδας

Δέχονται πιέσεις από το ΔΝΤ για χαμηλό επιτόκιο στα νέα ομόλογα του PSI.


Οι δανειστές της Ελλάδας αντιστέκονται στις πιέσεις που δέχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποδεχτούν μεγαλύτερες απώλειες στα κρατικά ομόλογα που διακρατούν, αναφέρει σε σημερινό του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρία πρόσωπα που έχουν άμεση γνώση για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ελληνικό PSI.
Οι δανειστές θέλουν τα 70 δισ. ευρώ των νέων τίτλων που θα εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση σε ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων να έχουν επιτόκιο γύρω στο 5%, ανέφεραν οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Το ΔΝΤ πιέζει για χαμηλότερο τοκομερίδιο έτσι ώστε να γίνει εφικτή η μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, παράμετρος που αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/12/2011_419634

_______________________________________


έκθεση Τόμσεν/ΔΝΤ, σελ. 66

PSI is assumed to be completed in a manner consistent with the October 26 parameters: a 50 percent face value haircut and €30 billion in cash available upfront for incentives, to deliver a debt-to-GDP ratio no higher than 120 percent of GDP by end-2020. One of a number of possible alternative approaches consistent with these parameters is a debt exchange involving a face value of 100
percent being exchanged for 15 percent in cash and 35 percent in new bonds carrying
a coupon of 3.8 percent and long grace periods and achieving near universal
participation.

No comments: