21.12.11

Les Echos: ισπανικό «όχι» στο PSI - Reuters: Η Ελλάδα παραχώρησε το δίκαιο των ομολόγων του PSI

Εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την «εθελοντική» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές «βλέπει» η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Σύμφωνα με πληροφορίες της από δύο ανθρώπους που έχουν ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις η ισπανική επενδυτική εταιρεία Vega Asset Management αποχώρησε από την επιτροπή των εκπροσώπων που διαπραγματεύονται με το ελληνικό δημόσιο για την ανταλλαγή ομολόγων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε ασυμφωνία στους τρόπους εφαρμογής της ανταλλαγής ομολόγων χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επίσης η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις άλλου τραπεζίτη (του οποίου δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα λόγω της εμπλοκής του στις διαπραγματεύσεις) ο οποίος εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία εντός του τρέχοντος έτους».

Ο γαλλικός όπως και ο διεθνής οικονομικός τύπος αναφέρεται σήμερα στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και στη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για τη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων. 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=435815&h1=true

Δένουν με Βρετανικό Δίκαιο και παζαρεύουν το επιτόκιο
Προβάλλοντας το στόχο που έχει τεθεί από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για μείωση του Δημοσίου Χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, το ΔΝΤ υποστηρίζει σθεναρά ότι το επιτόκιο των νέων ομολόγων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 4 με 4,5%.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες φαίνεται ότι μπορούσαν να συμβιβαστούν με ένα επιτόκιο μόλις κατά 1% υψηλότερο από αυτό, το οποίο είχε οριακή επίπτωση στο Δημόσιο Χρέος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών, η πρότασή τους θα οδηγήσει σε μια απόκλιση μόλις κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το στόχο που έχει τεθεί, αυξάνοντας το Δημόσιο Χρέος στο 122,5% του ΑΕΠ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=333487

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση του δικαίου των ομολόγων του PSI και στη μετατροπή του από ελληνικό σε αγγλικό σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το οποίο επικαλείται τραπεζίτες με γνώση των συζητήσεων. Το Reuters αναφέρει ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είναι αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων αλλά πως οι τραπεζίτες όχι στον ίδιο βαθμό.
Το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων είναι το σημαντικότερο και ίσως μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της κάτι που πλέον επιβεβαιώνεται ανοιχτά ακόμη και από το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα. Δυστυχώς και αν οι πληροφορίες επαληθευτούν η ελληνική κυβέρνηση το έχει παραχωρήσει ρισκάροντας το μέλλον ολόκληρης της Ελλάδας.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/22632-reuters-h-ellada-paraxwrhse-to-dikaio-twn-omologwn-toy-psi


ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη δομή του προγράμματος το οποίο προβλέπει κούρεμα 50% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και περαιτέρω για τα νέα ομόλογα προβλέπει σχέση 15/35. Δηλαδή για κάθε νέο ομόλογο κουρεμένο κατά 50%, τα 15 θα δοθούν σε μετρητά και τα 35 σε νέα ομόλογα.

Η διαπραγμάτευση ξεμπλόκαρε όταν συμφωνήθηκε, όπως επέμεναν οι πιστωτές, πως τα νέα ομόλογα θα έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ανάλογη με τα δάνεια του EFSF, δηλαδή θα έχουν ίση μεταχείριση. Επίσης, η Ελλάδα κάνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών για υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο έναντι του ελληνικού που ισχύει για το ελληνικό χρέος.

Αυτή, πάντως, είναι μία παρακινδυνευμένη υποχώρηση διότι δεσμεύει το ελληνικό κράτος για το μέλλον σε ό,τι αφορά την αξία αποπληρωμής του νέου αυτού χρέους αλλά και σε ό,τι αφορά την απαίτηση για εμπράγματες εξασφαλίσεις που ασφαλώς θα είναι δημόσια περιουσία. Επίσης, φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί η κλιμακωτή διαμόρφωση του επιτοκίου, το οποίο θα προσαυξάνεται με ποσοστό που θα αναλογεί στη θετική εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

ΑΓΚΑΘΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ
Αγκάθι και μάλιστα σοβαρό παραμένει το θέμα του επιτοκίου, καθώς παρά τις αμοιβαίες κινήσεις δεν καθίσταται δυνατή ακόμη η συμφωνία. Η ελληνική πλευρά είχε εξ αρχής προτείνει επιτόκιο 4,6%, προβάλλοντας την ανάγκη να εξασφαλιστούν άμεσα, ήδη από το 2012, τα οφέλη από το PSI τα οποία στον προϋπολογισμό έχει εκτιμήσει σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Οι πιστωτές από την άλλη πλευρά ξεκίνησαν με επιτόκιο 8%, αλλά σήμερα η πρότασή τους προσεγγίζει το 6%. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία συμβιβαστική πρόταση που συζητείται, προβλέπει την κλιμάκωση του επιτοκίου με κουπόνι 4%, για τα πρώτα 3 χρόνια, αύξηση στο 4,5% για την επόμενη πενταετία (έως το 2020) και 5% για το υπόλοιπο της διάρκειας του δανείου. Με βάση την πρόταση αυτή η ζημιά σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους διαμορφώνεται στο 65%. 


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1632146&nt=103

No comments: