23.12.11

Πολύ αργά αυξάνεται ο πληθυσμός των ΗΠΑ

Reuters
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με τους πλέον αργούς ρυθμούς της μεταπολεμικής ιστορίας αυξάνεται ο πληθυσμός των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας. Ο συνολικός αμερικανικός πληθυσμός αυξήθηκε μόλις κατά 0,92% στο διάστημα Απριλίου 2010 - Ιουλίου 2011, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2,8 εκατομμύρια κατοίκους.
Συνολικά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2011 κατοικούσαν 311,6 εκατ. άνθρωποι. Η πολιτεία του Μίσιγκαν, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, έχασε πληθυσμό, το ίδιο και η πολιτεία του Μέιν και το Πουέρτο Ρίκο. Αντιθέτως, πληθυσμιακή άνθηση γνωρίζει το Τέξας και η περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, της οποίας ο πληθυσμός αυξάνεται με τρεις φορές ταχύτερους ρυθμούς από τον εθνικό μέσο όρο.
Υπαίτια για την κάμψη είναι η μείωση του αριθμού των γεννήσεων, αλλά και η μείωση της μετανάστευσης. «Η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας ή και εικοσαετίας», ανέφερε ο Γουίλιαμ Φρέι, ερευνητής του ινστιτούτου Μπρούκινγκς. Ο Φρέι τόνισε ότι η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας έχει συμβάλει στη μείωση της μετανάστευσης.
Τα δημογραφικά των ΗΠΑ είναι σχετικά υγιή σε σύγκριση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων ο πληθυσμός μένει στάσιμος ή παρουσιάζει μείωση.
Η έστω και μικρή αύξηση του αμερικανικού πληθυσμού το δεκαπεντάμηνο Απριλίου 2010 - Ιουνίου 2011 οφείλεται κατά τα δύο τρίτα σε γεννήσεις και κατά το ένα τρίτο στην άφιξη 703.824 μεταναστών.
«Πολλά εξηγούνται απ’ αυτό που συμβαίνει -ή δεν συμβαίνει- στην οικονομία», είπε ο Μάθιου Χολ, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, αναφερόμενος στην πληθυσμιακή αιμορραγία της πολιτείας του Ιλινόι. Τα δεδομένα του δεκαπενταμήνου επιβεβαιώνουν μια τάση που έχει ήδη καταγραφεί. Η δεκαετία 2000-2010 ήταν η δεκαετία με τη μικρότερη πληθυσμιακή αύξηση από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/12/2011_467191

No comments: