10.5.12

μας δίνουν τη δόση μείον ένα (1) δισ. που αφορά τη κάλυψη εσωτερικών ελλειμμάτων - τα υπόλοιπα θα πάνε στην πραγματική οικονομία;

Την εκταμίευση ποσού ύψους 4,2 δισ. ευρώ αύριο Πέμπτη προς την Ελλάδα, και όχι του συνολικού ποσού των 5,2 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης που αναμενόταν για αύριο, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Όπως αναφέρει το EFSF στην ανακοίνωσή του, αποδεσμεύονται και τα 5,2 δισ. ευρώ από το πρώτο «πακέτο» δανείων της νέας δανειακής σύμβασης, συνολικού ύψους 39,4 δισ. ευρώ, όμως μόνο το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις 10 Μαΐου, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως «όπως και με τις προηγούμενες δόσεις προς την Ελλάδα, το EFSF θα μεταφέρει τα 4,2 δισ. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», αναφέρει η ανακοίνωση του EFSF.
Νωρίτερα πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ είχει δηλώσει, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, πως η καταβολή των 5,2 δισ. ευρώ θα γινόταν κανονικά «επειδή είχε ήδη εγκριθεί» από τους δανειστές.
Από το μεσημέρι οι πιέσεις των Βρυξελλών για συμμόρφωση της Ελλάδας και τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, άρχισαν να κλιμακώνονται.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν είχε προειδοποιήσει πως η καταβολή των επόμενων δόσεων είναι σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα ανέφερε πως δεν θα καταβληθούν χρήματα αν δεν σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση. «Πρέπει να πούμε τώρα στον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει έστω κι ένα μικρό μέρος των 130 δισ. ευρώ που έχουμε θέσει στη διάθεση των Ελλήνων αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να λειτουργεί, η οποία να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί και να διαχειρίζεται τα χρήματα που καταβάλλονται», υπογράμμισε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2176190

____________________________________

για να μην μείνει απορία, τα €4.2δισ θα πάνε στην ΕΚΤ για να πληρωθούν ομόλογα και τόκοι


No comments: