5.12.11

Παιχνίδι στην Ελλάδα κάνουν οι εκβιαστές των χωρών (vulture funds)

Τους πιο αδίστακτους παίκτες της αγοράς, τα vulture funds, προσελκύει στην Αθήνα η κρίση χρέους. Οι αποκαλούμενοι γύπες των αγορών, οι διαχειριστές που δεν διστάζουν να κρατήσουν σε ομηρία χρεοκοπημένες χώρες, όπως η Αργεντινή και το Περού, ή μία από τις φτωχότερες του κόσμου, όπως το Κονγκό, έχουν πλέον μεταφέρει το παιχνίδι τους στην Ελλάδα και στα ομόλογά της.

Οι πληροφορίες, που μετέδωσε το Reuters, ότι το distressed fund Elliott Associates σαρώνει την αγορά για τους φτηνότερους ελληνικούς τίτλους, θα πρέπει μάλλον να προβληματίσουν την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά εάν λάβει υπόψη της το ιστορικό του συγκεκριμένου fund. Η Elliott Associates επιδίδεται συστηματικά στον εκβιασμό χρεοκοπημένων χωρών.

Το 1995, το Περού προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους του, αντάλλαξε κρατικά ομόλογα με Brady Bonds, τα οποία χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη για το «κούρεμα» των χρεών πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η Elliott Associates αγόρασε εμπορικά δάνεια, με την εγγύηση του περουβιανού κράτους, ύψους 20,7 εκατ. δολ. Και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πιστωτές της χώρας, δεν δέχτηκε να τα ανταλλάξει με τα Brady Bonds. Αντ’ αυτού, κινήθηκε δικαστικά, απαιτώντας αποπληρωμή των δανείων στο ακέραιο.

Έβαλε στο μάτι τους τόκους που πλήρωνε το Περού για τα Brady Bonds, και τους διεκδίκησε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Όταν το δικαστήριο της επιδίκασε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία απαγόρευσαν στην Chase Manhattan να πληρώσει τους τόκους για λογαριασμό του Περού, ο εκβιασμός είχε πετύχει. Το Περού δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου, να ασκήσει έφεση. Εάν καθυστερούσε την πληρωμή των τόκων, θα βρισκόταν σε στάση πληρωμών στα Brady Bonds. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την Elliott.

Έπειτα από αυτή την επιτυχία, η Elliott αποφάσισε να επαναλάβει το κόλπο και στην Αργεντινή. Μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, και έπειτα από δύο προσφορές για την αναδιάρθρωση των χρεών της εποχής εκείνης, η Elliott Associates εξακολουθεί να διεκδικεί δικαστικά να πληρωθεί στο ακέραιο για τα ομόλογα που έχει στα χέρια της.

Vulture funds όπως η Elliott Associates δεν θα μπορούσαν να αφήσουν μια ευκαιρία, σαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, να περάσει ανεκμετάλλευτη. Σύμφωνα με το Reuters, οι γύπες έχουν ήδη αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Κυνηγούν τους φτηνότερους τίτλους, και σπεύδουν να αγοράσουν όταν οι τιμές πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 30 σεντς ανά ευρώ. Κυρίως, εστιάζουν στα ομόλογα που διέπονται από την αγγλοσαξονική νομοθεσία (τα οποία αποτελούν περίπου το 10% των συνολικών ελληνικών ομολόγων, τουλάχιστον έως την εφαρμογή του PSI, οπότε πιθανότατα θα δοθούν τίτλοι αγγλοσαξονικού δικαίου ως αντάλλαγμα για τους υφιστάμενους). Γιατί γνωρίζουν ότι με αυτά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δικαιωθούν στα δικαστήρια. Αφού για τα ομόλογα, που υπάγονται στην ελληνική νομοθεσία, αρκεί ένας νόμος του ελληνικού κοινοβουλίου για να χάσουν οι πιστωτές τα χρήματά τους.

Και όλα αυτά, την ώρα που στη Βρετανία, δημιουργείται κίνημα για να τεθούν εκτός νόμου τα vulture funds που κρατούν ομήρους και εκβιάζουν τις πιο αδύναμες χώρες του κόσμου. Αφορμή για να ανακινηθεί το ζήτημα εκεί, υπήρξε η επίθεση του αμερικανικού vulture fund FG Hemisphere κατά της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Όλα ξεκίνησαν όταν η FG αγόρασε από τη Βοσνία ένα δάνειο ύψους 100 εκατ. δολαρίων, που πριν από 30 χρόνια είχε δώσει η Γιουγκοσλαβία στο Ζαΐρ. Το deal αυτό κόστισε στην FG μόλις 3,3 εκατ. δολάρια. Τώρα, το fund απαιτεί από το Κονγκό 100 εκατ. δολάρια. Ένα τεράστιο ποσό για μία πάμφτωχη χώρα που πασχίζει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός πενταετούς πολέμου και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Αρχικά, η FG θέλησε να κατασχέσει την πρεσβεία του Κονγκό στην Ουάσιγκτον, σαν προκαταβολή για το χρέος. Όταν η προσπάθειά της ναυάγησε στα αμερικανικά δικαστήρια, κατέφυγε στη δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ. Εκεί επιχείρησε να βάλει στο χέρι την αμοιβή που θα έδινε η China Railways στο Κονγκό, για δουλειές που έκανε στη χώρα. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση, δεν δικαιώθηκε δικαστικά.

Με δεδομένο ότι στη Βρετανία αυτού του είδους οι πρακτικές των vulture funds έχουν κηρυχτεί παράνομες, η FG αναζήτησε καταφύγιο στον φορολογικό παράδεισο του Τζέρσεϊ, που ανήκει στα βρετανικά νησιά της Μάγχης. Εκεί, το fund βρήκε ένα νομικό παράθυρο, που του επιτρέπει να διεκδικήσει δικαστικά τα 100 εκατ. δολάρια από το Κονγκό. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί τον επόμενο μήνα.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=104092

No comments: