21.4.13

Ντράγκι: Οι τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα - Άσμουσεν: Πολύ χαλαρή η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα καθώς αμφιβάλουν για τη φερεγγυότητα των πελατών τους δηλαδή για το κατά πόσο θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ωστόσο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι ο βασικός λόγος απουσίας πιστώσεων στην Ευρωζώνη, κυρίως στις πιο ευπαθείς χώρες είναι η έλλειψη ζήτησης λόγω του «οικονομικού μαρασμού».
Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό παραδέχτηκε από την πλευρά του και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Σε ερώτηση για το αν θα μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μόνο ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, στις αρχές του μήνα, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια βελτίωση της κατάστασης.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρότεινε στην ΕΚΤ να μειώσει τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ, της οποίας είναι πρόεδρος, είναι απολύτως ανεξάρτητη.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/642839


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, εάν τα στοιχεία δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των μειώσεων αυτών είναι περιορισμένη διότι δεν περνούν στην οικονομία κατά τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, υποστήριξε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν.
Ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ήδη πολύ χαλαρή.
Το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/643099

No comments: