13.4.13

Λευκός Οίκος: Η Β. Κορέα δεν έχει δείξει δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει δείξει ότι διαθέτει δυνατότητες ανάπτυξης πυραύλου με πυρηνική κεφαλή, σημείωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση αντικρούει προηγούμενη της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία η Πιονγκγιάνγκ, η οποία έχει απειλήσει ευθέως τις ΗΠΑ με πυρηνικό χτύπημα, έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής σε πύραυλο.
«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιδείξει δυνατότητες ανάπτυξης πυρηνικού πυραύλου», δήλωσε συγκεκριμένα ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Ο κ. Κάρνεϊ τόνισε ότι αν και η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να επιδιώκει την ανάπτυξη τέτοιων όπλων, δεν έχει ακόμα την ικανότητα να τοποθετήσει μια πυρηνική κεφαλή σε έναν πύραυλο και να τον εκτοξεύσει.
Χθες ο Νταγκ Λάμπορν, ρεπουμπλικανός βουλευτής, είχε σημειώσει, επικαλούμενος μια έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ, ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει την δυνατότητα να κατασκευάσει σε μικρή κλίμακα πυρηνικές κεφαλές και να τις προσαρμόσει σε βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά με «μικρή» αξιοπιστία προς το παρόν.
Ένα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, πάντως, δήλωσε,  στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι οι ΗΠΑ «δεν νομίζουν» πως η Βόρεια Κορέα έχει πράγματι την δυνατότητα αυτή.
Το Πεντάγωνο από την πλευρά του ανέφερε ότι θα ήταν «ανακριβές να υποστηριχθεί ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει δοκιμάσει πλήρως» και ότι «έχει επιδείξει πως διαθέτει την δυνατότητα» στην οποία αναφέρθηκε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών.

http://www.naftemporiki.gr/story/639400

No comments: