15.4.13

Τον Ιούνιο αποφάσεις για τους κανόνες εκκαθάρισης τραπεζών

Για τον Ιούνιο παραπέμπονται «τα σπουδαία» αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Oπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η συζήτηση που έγινε χθες ήταν ουσιαστική, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (ECOFIN), χθες το βράδυ και σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι παρά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο ώστε να «σπάσει ο φαύλος κύκλος που συνδέει τα τραπεζικά με τα εθνικά χρέη», οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες της τραπεζικής ένωσης έχουν γίνει αντικείμενο έντονων διαφωνιών μεταξύ Βορρά - Νότου, τη στιγμή που οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Κύπρο εντείνουν τους φόβους για την ασφάλεια των καταθέσεων.
Ειδικότερα, τα εκκρεμή ζητήματα είναι:
Πρώτον, αν ο ΕΜΣ θα ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες και για επισφάλειες που δημιουργήθηκαν πριν από το 2014, όταν θα μπει δηλ. σε λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, είναι ασαφές αν χώρες που βρίσκονται ήδη σε Πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, θα μπορέσουν να διαγράψουν μέρος του δημοσίου χρέους τους, από τα κεφάλαια που έχουν διαθέσει για τη διάσωση των τραπεζών τους.
Δεύτερον, πόσα από τα κεφάλαια του ΕΜΣ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ποια θα είναι η «εθνική συμμετοχή» στις ανακεφαλαιοποιήσεις (το ενδεχόμενο να μην υπάρχει εθνική συμμετοχή μάλλον απομακρύνεται).
Τρίτον, αν θα παρεμβαίνει ο ΕΜΣ για τη διάσωση τραπεζών που καταρρέουν αφού έχουν διαγραφεί πρώτα οι απαιτήσεις ομολογιούχων, μετόχων και ανασφάλιστων καταθετών (με καταθέσεις δηλ. άνω των 100.000 ευρώ).
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι κανόνες εκκαθάρισης των τραπεζών, οι οποίοι θα αποφασιστούν έως τον Ιούνιο και θα τεθούν σε εφαρμογή, εκτός απροόπτου, από το 2015, αφορούν μόνο ακραία σενάρια κατάρρευσης. Οπως τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Κύπρος ήταν μοναδική περίπτωση, καθώς η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών της ήταν τέτοια ώστε η διαγραφή των απαιτήσεων μετόχων και ομολογιούχων δεν επαρκούσε για να καλυφθούν οι απώλειές τους. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες. Επιπλέον, οι καταθέσεις σε χώρες που βρίσκονται σε Πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, είναι απολύτως ασφαλείς, καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έχουν ήδη καλυφθεί απολύτως από τους μηχανισμούς στήριξης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_13/04/2013_517383

No comments: