13.4.13

Παραλύει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν αιφνιδίως δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου,   όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ.
Πρόκειται για τους Χάρη Αχνιώτη και Ανδρέα Μάτση οι οποίοι απέστειλαν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κυριότερος λόγος που τους οδήγησε στην παραίτηση είναι ο διαχρονικός προβληματισμός για τον διακοσμητικό και όχι τον ουσιαστικό -όπως υποστηρίζουν- ρόλο που διαδραματίζει το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.
Προ μερικών μηνών είχε παραιτηθεί και άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας και, δεδομένου ότι ο παυθείς υποδιοικητής Σπύρος Σταυρινάκης δεν μπορεί να ασκήσει πλέον τα καθήκοντά του, παραμένουν ουσιαστικά μόνο τρία μέλη.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/639177
Υπό παράλυση είναι πλέον η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μετά και τη σημερινή παραίτηση δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τους Χάρη Αχνιώτη και Ανδρέα Μάτση, μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου.

Στην Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση αφού στο Δ.Σ. απέμειναν μόνο δύο μέλη και ο Διοικητής.

Για να υπάρξει απαρτία και συνεπώς για να μπορεί να ληφθεί απόφαση απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Δ.Σ. της Κεντρικής παραιτήθηκε παλαιότερα (Νοέμβριο του 2012) ο Μάριος Κλείτου. Επίσης μετά και την ανάκληση των καθηκόντων του Υποδιοικητή από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Δ.Σ., μέχρι σήμερα αριθμούσαν τέσσερα. Μετά και την σημερινή παραίτηση των δύο μελών, στο Δ.Σ. παραμένουν δύο μέλη (Λούης Χριστοφίδης και Νίκος Κωνσταντίνου) και ο Διοικητής.

Πάντως δεν αποκλείεται η παραίτηση των δύο μελών να είναι και «κίνηση ματ» από πλευράς Προεδρικού ώστε να υποχρεώσει το Διοικητή της Κ.Τ. σε παραίτηση.

Τούτο ωστόσο θα διαφανεί κατά πόσο ο Νίκος Αναστασιάδης θα προχωρήσει αμέσως στην αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. αφού τα μέλη διορίζονται από τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν μέσω της «καθυστέρησης» υποχρεώσει ουσιαστικά τον κ. Δημητριάδη να εγκαταλείψει τη θέση. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/770739/ArticleNewsWorld.aspx

Μετά τους Χάρη Αχνιώτη και Αντρέα Μάτση, το απόγευμα και τρίτο μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της δημοκρατίας. Πρόκειται για τον Λούη Χριστοφίδη, σύμφωνα με το κυπριακό Sigmalive.

Σε επικοινωνία με τους υπό παραίτηση Μάτση και Αχνιώτη, τα δυο στελέχη τόνισαν ότι οι λόγοι της παραίτησης τους αναγράφονται σε επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το τοπίο είναι ρευστό ακόμη για να προβούν σε περαιτέρω δηλώσεις.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Sigmalive, τα δύο μέλη του ΔΣ της Κεντρικής εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένα, διότι, θεωρούν ότι ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής είναι «διακοσμητικός».
Εξάλλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την επομένη της παύσης του Υποδιοικητή Σπύρου Σταυρνάκη από τον Πρόεδρο, ο Διοικητής συγκάλεσε το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας την επαναπρόσληψη του κ. Σταυρινάκη ως συμβούλου του Διοικητή, αξίωση η οποία απορρίφθηκε από το ΔΣ. Η ίδια πηγή άφησε αιχμές για ενδεχόμενη διασύνδεση της παραίτησης των δύο μελών του ΔΣ, με αυτή την εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διοικητής της ΚΤΚ, Πανίκος Δημητριάδης κάνει λόγο για κυβερνητική επίθεση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει διαβούλευση για τις πωλήσεις χρυσού και υπάρχουν συνεχείς παρεμβάσεις στη διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών.  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/770816/ArticleNewsWorld.aspx

Η κυβέρνηση επιτίθεται στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο διοικητής Πανίκος Δημητριάδης, την ίδια ώρα που η οικογένειά του δέχεται απειλές από ανθρώπους που έχασαν χρήματα στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσωσης της χώρας.

«Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στο Δουβλίνο σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η ικανότητά του να διαχειριστεί την κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη από «τις απειλές θανάτου όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά προς τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου», είπε.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το διορισμό του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη ή να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας χωρίς τη συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας.

«Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για την πώληση χρυσού χωρίς διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα», είπε ο Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι υπήρξε «συνεχής παρέμβαση σε σχέση με τη διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται υπό εξυγίανση»

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο που απαγορεύει στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της κεντρικής τράπεζας. 
 
«Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο υποδιοικητής αφαιρείται από το γραφείο με τον ίδιο τρόπο όπως ο διοικητής, δηλαδή μέσα από μια απόφαση της πλειοψηφίας των 13 δικαστών», είπε ο κ. Δημητριάδης. «Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση. Διαδικαστικά, η κίνηση αυτή του Προέδρου πρέπει να εξεταστεί».  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/770825/ArticleNewsWorld.aspx



No comments: