13.4.13

Ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ κατά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Σοκόλοφ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει προκαταρκτικό ενδιαφέρον από τους ρωσικούς σιδηροδρόμους. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ότι κατά την συνάντηση «εκφράστηκε η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να πάρουμε το ενημερωτικό δελτίο για την επικείμενη διαδικασία διαγωνισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Ο Ρώσος υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες λέγοντας πως είναι «πολύ νωρίς να αναφερθούμε σ΄ αυτή τη διαδικασία. Να προκηρυχτεί η διαγωνισμός πρώτα και μετά θα δούμε το ενδιαφέρον μας».

Από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση με τον Ρώσο συνάδελφό του στο πλαίσιο των προκαταρκτικών επαφών που έχουν ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο διαγωνισμός πρόκειται να προκηρυχθεί τον Ιούνιο. Στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι να υπάρξει επενδυτής ο οποίος πέρα από το οικονομικό μέγεθος να διαθέτει επίσης εμπειρία αλλά και στρατηγικό συμφέρον στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Πέραν της ρωσικής πλευράς αρχικές συζητήσεις για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν γίνει και με την κινεζική Cosco, ενώ επαφές έχουν υπάρξει με γερμανικούς και γαλλικούς σιδηρόδρομους.

Οι αρμόδιοι για τις μεταφορές υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διευρυνθεί ο αριθμός των διμερών αδειών των επαγγελματιών αυτοκινητιστών από 1000 σε 3500 και να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας για τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να βοηθηθεί περαιτέρω η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται εντυπωσιακά.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/770824/Article.aspx

No comments: