9.4.13

Fitch: Αναβάθμιση των τραπεζών αν συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια

H ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χρηματοδότησής τους, εκτιμά ο οίκος Fitch, προαναγγέλλοντας αναβάθμιση της αξιολόγησής τους εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
«Εάν μπορέσουν να προσελκύσουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα τότε αυτό θα αποτελέσει σημάδι ότι υπάρχει σαφής βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και θα τους δώσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τη Fitch, αυτή η εξέλιξη θα είναι θετική για το πιστοληπτικό προφίλ των τραπεζών. «Η αξιολόγηση "f" των δεικτών φερεγγυότητας (VRs) θα μπορούσε να αναβαθμιστεί», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση VRs θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα η ίδια λόγω του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος.
Η Fitch υποστηρίζει, πάντως, ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμους κινδύνους λόγω της αναδιάρθρωσης και των πρόσφατων συγχωνεύσεων, ενώ εκτιμά πως η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου θα μειώσει το υπερβολικό μέγεθος του και θα βελτιώσει την οικονομική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, αλλά επιφυλάσσει και πολλές προκλήσεις.
Όσον αφορά στη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας - Eurobank Ergasias, η οποία έχει ανασταλεί, ο οίκος εκτιμά πως αν τελικά προχωρήσει θα είναι δύσκολη λόγω του μεγέθους των δύο τραπεζών.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/637293

No comments: