12.4.13

G8: Ασυμφωνία για τη Συρία

Χωρίς συμφωνία σχετικά με τη συριακή κρίση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη (G8) στο Λονδίνο. Καταδικάστηκε, ωστόσο, «με τον εντονότερο δυνατό τρόπο» η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά και βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας από πλευράς της Βόρειας Κορέας.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει πολύ λίγες προσπάθειες για τη διευθέτηση των συγκρούσεων που πλήττουν εδώ και δύο χρόνια τη Συρία και στις οποίες υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις του, εξαιτίας αντιγνωμίας. Η ερώτηση είναι εάν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης. Η απάντηση είναι όχι. Δεν περιμέναμε να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Χέιγκ στους δημοσιογράφους.
«Οι δυνάμεις δεν έχουν, μέχρι στιγμής, καταφέρει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και συνεχίζουν κατά αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε.
Αυστηρό μήνυμα προς τη Β. Κορέα
Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Ρωσίας και Γερμανίας, κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες».
«Αν η Βόρεια Κορέα προβεί σε εκτόξευση ή δοκιμές εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε σημαντικά μέτρα», ανέφερε κ. ο Χέιγκ, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες
Τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ απασχόλησε επίσης το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ η  ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, απευθύνθηκε στους υπουργούς προτρέποντάς τους να αναλάβουν περισσότερη δράση για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών σε εμπόλεμες ζώνες.

http://www.naftemporiki.gr/story/638901

No comments: