11.4.13

Standard & Poor's: Βλέπει κρατικοποίηση της Εθνικής και της Eurobank

Αμετάβλητες στο CCC/C διατηρεί τις μακροπρόθεσμες/βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, αποτιμώντα την ανακοίνωση της 8ης Απριλίου για την αναστολή της μεταξύ τους συγχώνευσης. Αρνητικό το outlook.
"Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων των δύο τραπεζών αντανακλά την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών πως οι δύο τράπεζες, Εθνική και Eurobank, θα ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά, καθώς ανεστάλη η συγχώνευσή τους", σχολιάζει ο οίκος στη σχετική έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο.
Και εξηγεί: Η διατήρηση - επιβεβαίωση των αξιολογήσεων των δύο τραπεζών αντανακλά την άποψή μας πως το ΤΧΣ και οι δανειστές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Εθνική και τη Εurobank, παρέχοντάς τους επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα.
"Η αναστολή της συγχώνευσης ΕΤΕ - Eurobank θα επιτρέψει στις δύο τράπεζες να εναρμονιστούν με την προθεσμία της 30ης Απριλίου 2013 που έχει θέσει η ΤτΕ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης" υποστηρίζει στη συνέχεια ο οίκος.
Και τονίζει: Το κοινό χρηματοπιστωτικό προφίλ των δύο τραπεζών (στην περίπτωση της συγχώνευσης) δεν θα ήταν πολύ διαφορετικό από το ατομικό χρηματοπιστωτικό προφίλ των ΕΤΕ και Eurobank.
"Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, το ΤΧΣ θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΤΕ και της Eurobank" σπεύδει να προσθέσει η S&P.
Και επισημαίνει: Το ΤΧΣ θα συνεχίσει να παράσχει κεφαλαιακή στήριξη και στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.
"Το outlook της ΕΤΕ και της Eurobank είναι αρνητικό γιατί υπάρχει μια στις 3 πιθανότητες υποβάθμισης των αξιολογήσεων τους, εάν διαπιστωθεί ότι οι δύο τράπεζες μπορεί να χρεοκοπήσουν", αναφέρει η S&P.
"To οutlook των δύο τραπεζών μπορεί να αναβαθμιστεί σε σταθερό στην περίπτωση βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα", σημειώνει επίσης η S&P.

Moody’s: Ορατός ο κίνδυνος για πλήρη κρατικοποίηση Εθνικής - Eurobank - Πιστωτικά αρνητική η αδυναμία κάλυψης του 10% στις αμκ από ιδιωτικά κεφάλαια

Για τον κίνδυνο πλήρους κρατικοποίησης των Εθνική και Eurobank, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες στο να συγκεντρώσουν το 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτηρίζει credit negative τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Εθνική και Eurobank, και είναι πιθανό να οδηγήσουν στην πλήρη κρατικοποίησή τους.
Μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ανεξαρτησία των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών, ενώ θα σημάνει αποδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Οι παραπάνω κίνδυνοι αποτελούσαν στο παρελθόν στοιχεία τραπεζών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, σημειώνει η Moody’s, ενώ εκτιμά ότι Εθνική και Eurobank δεν θα ευνοηθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα από τις συνέργειες που θα απολάμβαναν στην περίπτωση που γινόταν πράξη η συγχώνευσή τους.
Ειδικότερα, η αδυναμία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τη δήλωσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους (credit negative) και θα οδηγήσει στην πλήρη κρατικοποίησή τους, με την εξάλειψη της ιδιωτικής μετοχικής διάρθρωσής τους και της αυτονομίας των διοικήσεων τους, αναφέρει σε σχόλιό του ο αντιπρόεδρος και τραπεζικός αναλυτής του οίκου Moody's, Νώντας Νικολαΐδης.
Όπως αναφέρεται στο σχόλιο, η κρατικοποίηση των δύο τραπεζών θα επηρεάσει πιθανόν αρνητικά την εταιρική διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων και την ανταγωνιστικότητα των δύο τραπεζών, και θα σημάνει την απώλεια των συνεργειών και των εξοικονομήσεων κόστους που προβλέπονταν από το σχέδιο της συγχώνευσής τους.
«Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα στην Κύπρο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση να αναβληθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα- επιπλέον των δυσκολιών τους στην άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρεται στο σχόλιο.
«Η κρατικοποίηση θα είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, επειδή πιθανόν:
*θα εξαλείψει την ανεξαρτησία των διοικητικών συμβουλίων τους και θα εξασθενήσει την εταιρική διακυβέρνησή τους,
* θα εξασθενήσει τη διαχείριση των κινδύνων και θα οδηγήσει πιθανόν σε πιστωτικές αποφάσεις στη βάση μη εμπορικών κριτηρίων,
* θα περιπλέξει τις λειτουργίες με την αναδιάρθρωση της διοίκησης στο ανώτατο επίπεδο και θα εξασθενήσει την ικανότητα των τραπεζών να αντιδρούν στις εξελίξεις στις αγορές, καθιστώντας τις λιγότερο ανταγωνιστικές. Πολλά από αυτά ήταν χαρακτηριστικά άλλων κρατικών τραπεζών στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνεται στο σχόλιο.

bankingnews

No comments: