5.12.11

πρόταση Σόιμπλε για την αποπληρωμή ομολόγων σε μια 20ετία: Ειδικό ταμείο εθνικού χρέους

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου έχει ήδη αρχίσει, σε μια καθοριστικής σημασίας εβδομάδα για την τύχη της Ευρωζώνης, εντείνονται οι φωνές που ζητούν απεγνωσμένα ένα αποφασιστικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να δίδει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρότασή του σχετικά με τη δημιουργία εθνικών ειδικών ταμείων, που θα αναλάβουν το υπερβάλλον χρέος των χωρών μελών.
Η πρόταση του κ. Σόιμπλε, η οποία έχει κερδίσει τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, θα μπορούσε να τονώσει την εμπιστοσύνη, εφόσον οι χώρες-μέλη του ευρώ στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι σκέπτονται σοβαρά να περιορίσουν το χρέος τους στο όριο του 60% του ΑΕΠ τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Passauer Neue Presse παρουσίασε λεπτομερώς το σχέδιό του, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες-μέλη θα μπορούν να μεταφέρουν το μέρος του χρέους τους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ σε ένα ειδικό εθνικό ταμείο και εν συνεχεία να το αποπληρώσουν σε μία περίπου 20ετία, αφού πρώτα δεσμευθούν σε μεταρρυθμίσεις ικανές να διατηρήσουν το επίπεδο του χρέους τους εντός των προγραμματισμένων στόχων.
«Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ταμείο σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης. Κάθε χώρα θα τοποθετεί σε αυτό το ταμείο το μέρος του χρέους της που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της και θα μπορεί να το αποπληρώνει από τα φορολογικά της έσοδα. Σε έναν ορίζοντα 20 ετών, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 60%», είπε χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, το ταμείο -που θα καλύπτει χρέη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων των κρατιδίων και των δημοτικών αρχών- θα αποτιμάται γύρω στα 500 δισ. ευρώ, εφόσον το χρέος της Γερμανίας κυμαίνεται γύρω στο 80% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος θεωρεί ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σχέδιο.
Μια άλλη πρόταση που είχε υποβληθεί από το πάνελ ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων της κας Μέρκελ για τη δημιουργία ενός ταμείου αγοράς χρέους απορρίφθηκε ως μη ρεαλιστική από την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο, διότι πρόβλεπε τη μεταφορά του υπερβάλλοντος χρέους σε ένα ταμείο ύψους 2,3 τρισ. ευρώ με κοινές υποχρεώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε βεβαίως να επαναλάβει την αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγου, καθώς και την πάγια θέση της χώρας του ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη.
Αντιρρήσεις - διαφωνίες
Ωστόσο, παρότι ο εκπρόσωπος της κας Μέρκελ χαρακτήρισε την πρόταση Σόιμπλε «ενδιαφέρουσα» και ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, δεν έχει γίνει απόλυτα σαφές εάν η Γερμανίδα καγκελάριος προωθήσει την ιδέα, μετά δε και τις αντιρρήσεις της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρίας Φέκτερ. Επίσης, παρά την αισιοδοξία της αγοράς για πιθανή συμφωνία στη σύνοδο κορυφής, η έκβαση δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη, με δημοσίευμα μάλιστα της εφημερίδας «Le Journal du Dimanche», χωρίς να επικαλείται την πηγή πληροφόρησής της, να επισημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η κα Μέρκελ ενδεχομένως να μην καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις προτάσεις τους για αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε., κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Παρίσι, δεδομένων των αντιθέσεων που παραμένουν σε πολλά ζητήματα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2102255

No comments: