5.12.11

Βέτο από ΔΝΤ στην κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Το μήνυμα οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές φαίνεται πως θα στείλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της έκθεσής του που αφορά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και παραδόθηκε στα μέλη του. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη για υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται δε ότι στην περίπτωση που χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να διασφαλιστεί η ιδιωτική διοίκησή τους.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί από το ΔΝΤ η συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου με θέμα και την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης για τη χώρα μας.
Κεφαλαιακή ενίσχυση
Το ταμείο προτίθεται να καλέσει τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του PSI, χωρίς την οποία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δύσκολα θα έχει τύχη.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναγνωρίζει την ανάγκη τα κεφάλαια που θα βρεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι από τον ιδιωτικό τομέα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια. Αν, ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών γίνει μέσω του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ανάγκη, προκειμένου να κρατήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, θα προκύψει μέσα από την παραμονή ιδιωτικού management σ' αυτές.
Κοινές μετοχές
Όπως είναι γνωστό το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προβλέπει ρητώς τη συμμετοχή του Δημοσίου με κοινές μετοχές. Ωστόσο για το θέμα αυτό έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και στην Ευρώπη, καθώς η βούληση του IIF που εκπροσωπεί το σύνολο των πιστωτών που θα μετέχουν στο «κούρεμα», είναι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι ενιαίο.
Εκτός από κοινές μετοχές προβλέπουν ένα κράμα κοινών και προνομιούχων μετοχών, όπως και μετοχών τύπου β, που είναι κοινές μετοχές με μειωμένα δικαιώματα ψήφου.
Βήμα πρωθύστερο ωστόσο αυτού αποτελεί η διενέργεια του PSI και τελικώς η επιτυχία του.
Εν τω μεταξύ στις 12 του Δεκεμβρίου αναμένεται η έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ενώ ήδη βρίσκονται εδώ αρκετά από τα τεχνικά της κλιμάκια, τα οποία συνεργάζονται με επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών σε διάφορους τομείς και θέματα, ενώ δεν έχει ακόμη εμφανιστεί η συγκεκριμένη ομάδα των ελεγκτών που ασχολείται με το θέμα.
Ατζέντα
Όμως μέσα στην άλλη εβδομάδα αναμένεται να κλειστούν και τα καθιερωμένα ραντεβού των τραπεζών με την τρόικα, προκειμένου τα στελέχη από Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συζητήσουν με τους τραπεζίτες τα επόμενα βήματα ενόψει της έκθεσης της Black Rock, του «κουρέματος» και της επίτευξης του στόχου οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια 10% για το προσεχές έτος.
Τραπεζικοί κύκλοι, πάντως, παρατηρούν ότι καμία απόφαση από τις τράπεζες δεν μπορεί να ληφθεί στην παρούσα φάση και με δεδομένο πως δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποια πρόταση θα ακολουθηθεί όσον αφορά το PSI και πόσο θα κοστίσει αυτό στα πιστωτικά ιδρύματα.
Σενάρια στο τραπέζι
Το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις τράπεζες που θα ενισχυθούν με ρευστότητα μέσω του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προβλέπει ρητώς τη συμμετοχή του Δημοσίου με κοινές μετοχές.
Ωστόσο, για το θέμα αυτό έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και στην Ευρώπη, καθώς η βούληση του IIF που εκπροσωπεί το σύνολο των πιστωτών που θα μετέχουν στο «κούρεμα», είναι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι ενιαίο.
Ετσι έχουν ανοίξει διάφορες συζητήσεις που, εκτός από κοινές μετοχές, προβλέπουν ένα κράμα κοινών και προνομιούχων μετοχών, όπως και μετοχών τύπου β', που είναι κοινές μετοχές με μειωμένα δικαιώματα ψήφου.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112778735

No comments: