13.4.13

Αλ. Τσίπρας: Υγεία, Εργασία και Δημοκρατία τα θύματα των μνημονίων - Παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας Άνοιγμα σε ΚΚΕΤα τρία θύματα των μνημονίων είναι η υγεία και η κοινωνική φροντίδα, η εργασία, και η δημοκρατία, παρατήρησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργαζόμενους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στους κυβερνητικούς εταίρους.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονται σε κίνδυνο, το Σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο και η Βουλή διακοσμητικό όργανο, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και στηλίτευσε την απουσία του Πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, για να στρέψει στη συνέχεια τα πυρά του και στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους:

 
«Το υπουργικό Συμβούλιο έχει αντικατασταθεί από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δυο κομπάρσους που στηρίζουν την κυβέρνησή του και οι οποίοι αλληλοκαλύπτουν και επικαλύπτουν και αλληλεπικαλύπτονται με τον κ. Κεδίκογλου ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι κάνοντας δηλώσεις», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο για τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Εκτός όμως από την πρωθυπουργό, κρύβονται και οι υπουργοί, υπογράμμισε και ενδεικτικά αναφέρθηκε σε ερώτηση οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας για την οποία όπως είπε, περιμένουν 45 μέρες να πάρουν απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό.
Από την άλλη όμως, σημείωσε, κάνοντας αναφορά στην επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε στον ν/σ του αναπτυξιακού, «η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι πολύ παραγωγική στο να προωθεί τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σαν αυτές όπως της ασυλίας των τραπεζιτών, που έδωσαν "θαλασσοδάνεια" 200 και πλέον εκατομμυρίων στα κόμματα για να τα κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις και αφίσες με ψεύτικες υποσχέσεις».
Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις τους είναι κατεδαφίσεις ολόκληρης της κοινωνίας, της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και πρέπει να μπει ένα φρένο, συνέχισε στον ίδιο τόνο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με την κοινωνία «να ασφυκτιά και να συνθλίβεται από τη μια μεριά από τη βαρβαρότητα κυβερνητικών επιλογών και από την άλλη από τη διάδοση απάνθρωπων και φασιστικών αντιλήψεων, οι οποίες παρουσιάζονται κι ως κυρίαρχες σε μερίδα των ΜΜΕ».
Αν υπάρχει ένας χώρος όπου φαίνεται αυτή η αναλγησία της μνημονιακής κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία, αλλά και η αμηχανία απέναντι στις επιδιώξεις της τρόικας εξωτερικού είναι ο χώρος της υγείας, ανέφερε στην ομιλία του προς τους εργαζομένους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ο κ. Τσίπρας και  αν υπάρχει ένας χώρος όπου η κατάσταση που επικρατεί, συνιστά μείζονα λόγο ακύρωσης, κατάργησης του μνημονίου, είναι ο χώρος της υγείας.
Με αφορμή εξάλλου και το νέο ρεκόρ ανεργίας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση για την κοινωνική συνοχή, λέγοντας ότι αυτοί που έχουν επιλέξει για συμμάχους, δηλ τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ, φαίνεται ότι έχουν στρατηγική να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια «αποικία χρέους», με ανεργία στο 30% και μισθούς συγκρίσιμους μόνο με χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.
Στην αναφόρά του τέλος, για τους δημόσιους υπαλλήλους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να «τελειώσει το παραμύθι» με τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα.
Ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας, σημείωσε, είναι στρεβλά δομημένος και αποτέλεσμα διαχρονικά των πελατειακών σχέσεων των κομμάτων εξουσίας που κυβέρνησαν και τον «έκαναν σαν τα μούτρα τους» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει προσλήψεις σε όσους τομείς υπάρχει ανάγκη.

 http://www.naftemporiki.gr/story/639282

Παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Άνοιγμα σε ΚΚΕ

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε έντονα τη στάση της κυβέρνησης έναντι της κυπριακής κρίσης και της τρόικας και για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης και την συγκρότηση συμμαχιών με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για «υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με τη τρόικα, για να επαναλάβει ότι  «το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της Ελλάδας, δηλαδή το Μνημόνιο, είναι κλινικά νεκρό»
Οξύς εμφανίστηκε και έναντι της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «πολιτικό αντίπαλο που ψεύδεται συνειδητά, διαστρεβλώνει συνειδητά, και έχει κηρύξει μια ανεπιτυχή εκστρατεία λάσπης, διαβολής και συκοφαντίας εναντίον μας». Γι' αυτό, πρόσθεσε, είναι ευθύνη όλων, «να οργανώσουμε όχι μόνο την άμυνα, αλλά και την αντεπίθεσή μας,να ανοίξουμε το βηματισμό για την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης,με πνεύμα ενότητας, ευρύτητας, αλλά και αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο που η δραματική πραγματικότητα και η συγκυρία θέτουν: Να βάλουμε τέρμα στο καθεστώς των μνημονίων».
Όσον αφορά τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, σημείωσε πως η αναστολή της επιβεβαιώνει την αποτυχία του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για παντελή έλλειψη σχεδιασμoύ και στοιχειώδους υπευθυνότητας από τη πλευρά της κυβέρνησης.
Στην αναφορά του στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων καταλόγισε στην κυβέρνησης «δειλία και συστολή», επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από το Βερολίνο.
Άνοιγμα στο ΚΚΕ
Κάνοντας άνοιγμα στο ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε εξάλλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται «σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, και σε όλους τους δημοκράτες που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια».
«Για μας», είπε, «όταν ο λαός μας ζει μια τραγωδία, όταν η χώρα μας είναι όμηρος χρέους, αποικία χρέους, όταν η δημοκρατία στήνεται στον τοίχο των δανειστών, τότε θέση στο μέτωπο της αντίστασης έχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Είμαστε αριστεροί, όχι υπερφίαλοι, ούτε ανόητοι ... είμαστε συνεχιστές μιας παράδοσης που έρχεται από μακριά και μας διδάσκει ότι χωρίς συμμάχους δεν μπορούμε να νικήσουμε στις δύσκολες μάχες όπως η σημερινή. Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, που κατανοεί ότι αυτές τις δραματικές ώρες η στάση του καθενός έχει τη σημασία της για την έκβαση της αναμέτρησης. Γι' αυτό -και όχι από κάποιους μικροκομματικούς υπολογισμούς- είμαστε αφοσιωμένοι στην ιδέα της ενότητας».
Για το ΚΚΕ ανέφερε πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει, τώρα που είναι σε εξέλιξη το Συνέδριό του, τη στάση και τη γραμμή της ηγεσίας του απέναντι σ' αυτό το «κρίσιμο ζήτημα ζωής και θανάτου» για τους εργαζόμενους και τη χώρα, ωστόσο εξέφρασε την ευχή «το συνέδριο αυτό να συμβάλει, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο καημός των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων της χώρας. Να γίνει πραγματικότητα ο καημός της πλειοψηφίας των κομμουνιστών. Και αυτός ο καημός δεν είναι άλλος από την ενωτική δράση και παρουσία της αριστεράς για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου».
«Όχι» στην εσωστρέφεια
Δίνοντας τέλος το εναρκτήριο λάκτισμα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να μην οδηγηθεί το κόμμα σε εσωστρέφεια την περίοδο αυτή, τόνισε την ανάγκη ενότητας και να γίνει κατανοητό το εναλλακτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε γύρω από το πρόγραμμα αυτό, να συσπειρωθεί μιά μεγάλη, ισχυρή και αποφασιστική κοινωνική πλειοψηφία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, εργαλείο μας είναι έναν μεγάλο ενιαίο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα εξουσίας με σαφές σχέδιο, ένα πλειοψηφικό κόμμα, με όλα τα χαρακτηριστικά που αναλογούν σε κάτι τέτοιο, με αποτελεσματική και συντεταγμένη λειτουργία, δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και διαρκή συμμετοχή των μελών στη διαδικασία συζήτησης και λήψης αποφάσεων.
Στην πορεία προς το Συνέδριο η εξωστρέφεια και η συστηματική και αποτελεσματική δράση είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, όπως είπε και ο Έγκελς, «ένα γραμμάριο δράσης αξίζει περισσότερο από έναν τόνο θεωρίας», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί λένε ότι δεν είμαστε έτοιμοι πάμε σε συνέδριο, αλλά ακόμα κι αν δεν είμαστε έτοιμοι, πρέπει να γίνουμε έτοιμοι, υπογράμμισε, γιατί αν η κοινωνία στρέφει προς τα εμάς τα μάτια, τις ελπίδες και την εμπιστοσύνη της, είμαστε υποχρεωμένοι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων.

http://www.naftemporiki.gr/story/639493
 

No comments: