13.4.13

Ιταλία: Ριζικές μεταρρυθμίσεις πρότεινε η «επιτροπή σοφών» - Έκτακτα οικονομικά μέτρα «βλέπει» η Corriere della Sera

Σαρωτικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρότεινε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας η δεκαμελής «επιτροπή σοφών», την οποία είχε ορίσει ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να προτείνει λύσεις στο θεσμικό και πολιτικό αδιέξοδο στη Ρώμη.
Δεν φαντάζει ωστόσο πιθανό η επιτροπή να καταλήξει σε μίνιμουμ πρόγραμμα το οποίο να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για συνεργασία των κοινοβουλευτικών πολιτικών συνασπισμών.

Η επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένα σειρά αλλαγών στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, μεταξύ άλλων το χτύπημα της γραφειοκρατίας, μείωση των πόρων και του όγκου του πολιτικού συστήματος, βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Η Ιταλία πρέπει να προστατεύσει τις οικογένειες οι οποίες έχουν χτυπηθεί από την ύφεση και να ενθαρρύνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παραμένοντας εντός των φορολογικών στόχων του προγράμματος λιτότητας, σημειώνει παράλληλα στο πόρισμά της η επιτροπή.

«Οι αποφάσεις ανήκουν πλέον στις πολιτικές δυνάμεις και θα είναι δουλειά του διαδόχου μου να εξαγάγει συμπεράσματα», υπογράμμισε ο κ. Ναπολιτάνο, μετά τη συνάντησή του με την επιτροπή στο Κυρηνάλιο μέγαρο.
Στην επιτροπή συμμετείχαν ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου, ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, ένας μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιταλίας, καθώς και βετεράνοι πολιτικοί της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς.

http://www.naftemporiki.gr/story/639322


Για τη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων εντός του έτους στην Ιταλία προειδοποιεί η εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία θεωρεί βέβαιο ότι από το 2105 θα χρειασθεί σειρά έκτακτων παρεμβάσεων.
Αν και οι επίσημες οικονομικές εκθέσεις δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο, «υπάρχει ο κίνδυνος η Ιταλία να αναγκαστεί να εγκρίνει φέτος νέα έκτακτα μέτρα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανεργίας και τις στρατιωτικές αποστολές της χώρας στο εξωτερικό», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο αρθρογράφος επικαλείται τις δηλώσεις του υπεύθυνου οικονομικών θεμάτων του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» Στέφανο Φασσίνα, ο οποίος συγκεκριμενοποίησε το ύψος των φετινών μέτρων.
Όπως εκτιμά ο κ. Φασσίνα, θα κυμανθούν μεταξύ 6-8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθεί το ΦΠΑ στο 21%, έναντι 22%, καθώς και για να βρεθεί μια κάποια λύση για στις εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλων που αποχώρησαν με εθελούσια έξοδο, χωρίς να μπορούν να βγουν στην σύνταξη, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
«Κατά την τριετία 2015-2017, θα χρειαστούμε έκτατα μέτρα είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Εάν, όμως, καταργηθεί ο φόρος ακινήτων -όπως ζητούν πολλές πολιτικές δυνάμεις- το ετήσιο αυτό συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα του Μιλάνου.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/639082

No comments: